Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

07.02.2018 NEW BOOK
Gyldendal, Per Arnoldi Solo

Gyldendal: Per Arnoldi Solo

Per Arnoldi: SOLO

Gyldendal udgav i september 2017 Per Arnoldis selvbiografi SOLO. På samme måde som Arnoldis person og produktion er bogen næppe nogen ordinær selvbiografi. Bogen blander kunst, litteratur, musik, politik og private oplever på en anekdotisk og visuel pallette, der breder sig på 618 sider.

AF Anne Bro

SOLO er, som Arnoldi selv beskriver det, et ”umage erindringsglimt”, snarere end en traditionel selvbiografi over en kunstners gøren og laden. Bogen er hverken logisk eller lineær opbygget, men bevæger sig rundt i tid, rum og persongallerier i en anekdotisk form, der maler et portræt af både Arnoldi og den tid, han lever i. Portrættet synes nærmest kubistisk, hvor det traditionelle selvbiografiske rum opbrydes, mens en ny verden sammensættes med formen i centrum. Det er ”rastløshed sat i system”, som Arnoldi selv skriver.

Og der er meget at sætte i system. I snart 60 år har han produceret kunst og andre kreative udtryk, som bogen både fremstiller og reflekterer over. Men det er ikke udelukkende en bog om Arnoldis kunstneriske praksis, det er i lige så høj grad en bog om den kunst, litteratur, musik og politik, som eksisterede i hans samtid eller inspirerede ham kunstnerisk og personligt. Fra Paul Cézanne og Edgar Degas til Edvard Munch og Piet Mondrian skaber Arnoldi en personlig kunsthistorie med analyser og observationer af kunstverden.

Det er dog ikke blot en bog om æstetik og kunsthistorie. Flettet ind i det er nemlig Arnoldis mange, spændende personlige og karrieremæssige oplevelser. Hans flakkende opvækst i København og uddannelse på Hellerup Seminarium, hans rejser til Frankrig, New York og Miami samt hans møder med USA’s præsident Bill Clinton og popkunstens præsident Andy Warhol deler Arnoldi med humor og ironi .

Arnoldi selv kalder det en billedbog, og de 200 illustrationer retfærdiggør også denne definition. Hans berømte musik- og teaterplakater er repræsenteret sammen med hans karakteristiske, modernistiske malerier. Når Arnoldi fortæller i selvbiografien: ”Jeg kunne hverken de kneb, der gælder i kunst eller kærlighed”, må det ses i sammenhæng med hans udtalelse om, at ”summen af mine fejltagelser er min succes”.

Per Arnoldi (1941) er en autodidakt kunstner fra København. Arnoldis produktion indbefatter mange medier – fra maleri til skulptur. Hans malerstil forbindes med den modernistiske, hvor primærfarverne rød, gul og blå er nyttigt anvendt. Udover at være kunstmaler kan Arnoldi også skrive grafiker, scenograf og TV-vært på CV’et. Han er i løbet af sin lange karriere blevet en international anerkendt kunstner, og hans plakatproduktioner er nogle af de mest kendte i Danmark.

Gyldendal, Per Arnoldi Solo

Gyldendal: Per Arnoldi Solo

Gyldendal, Per Arnoldi Solo

Gyldendal: Per Arnoldi Solo

Gyldendal, Per Arnoldi Solo

Gyldendal: Per Arnoldi Solo

Gyldendal, Per Arnoldi Solo

Gyldendal: Per Arnoldi Solo

Skriv kommentarKunstskolen Spektrum
Krabbesholm Højskole
Lilith Performancestudio
Kunsthøjskolen på Ærø
Københavns Kunstskole