Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

SMK Thy

Fjordstræde 1, 7760 Hurup Thy


Sol og Sjæl – vitalisme og symbolisme fra SMK’s samling

J.F. Willumsen, Vilhelm Hammershøi, L.A. Ring, m.fl.

06.04.2019 - 15.09.2019


PRESSEMEDDELELSE

Bølgende kornmarker, flimrende solskin, en majestætisk bjergbestigerske og gråtoner, som kun Vilhelm Hammershøi mestrede. Glæd dig til at opleve en række af dansk kunsts vigtigste værker fra omkring år 1900. En periode, som rummede indadvendte sjælebilleder såvel som begejstring for natur, lys og livskraft.

I udstillingen viser vi et håndplukket uddrag af nogle af de største hovedværker fra SMK’s kunstsamling.

Lyset, landskabet og naturen
Omkring år 1900 orienterede de danske kunstnere sig mod vitalismen. De dyrkede lyset, landskabet og det store menneske i naturen.

SMK viser hovedværker fra museets samling af blandt andre Theodor Philipsen, Peter Hansen og et af fyrtårnene i dansk kunst, ærkevitalisten J.F. Willumsen. Oplev eksempelvis værket En bjergbestigerske, hvor Willumsen hylder menneskets livskraft og evne til at hæve sig og herske over naturen.

Hammershøis berømte gråtoner
I udstillingen møder vitalisternes farvemættede palette Vilhelm Hammershøis gråtonede sjælebilleder. Hammershøi er kendt for interiørbilleder fra sit eget hjem, monumentale bygninger i København og intime portrætter af familie og venner. Med sin karakteristiske gråtoneskala skaber Hammershøi et særligt univers af noget på én gang hjemligt og foruroligende.

Det skrøbelige menneske
I udstillingen kan du også opleve symbolisten Ejnar Nielsens intense skildringer af menneskets skrøbelighed. Symbolisterne vendte sig indad og væk fra en direkte fremstilling af virkeligheden. Det ses eksempelvis i Ejnar Nielsens gudløse verdensopfattelse, hvor mennesket er overladt til sig selv og den tilfældige skæbne, livet nu byder.

Til sidst i udstilingen møder du hovedværker af en af de vigtigste danske kunstnere, L.A.Ring. Hans motiver er præget af de store ændringer, som mennesket i 1900-tallet stod overfor på tærsklen til det moderne liv. Med sans for både tradition og moderne følsomhed favner L.A.Ring den gamle og nye verden.

Udstillingen viser værker, der normalt kan ses i SMK’s faste udstilling Dansk og Nordisk Kunst 1750 – 1900 samt enkelte værker fra museets magasin, der sjældent kan opleves.

Skriv kommentarLilith Performancestudio
TAl R - Glyptoteket
Københavns Kunstskole
Kunstskolen Spektrum
Kunsthøjskolen på Ærø
Krabbesholm Højskole