Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

KØS

Nørregade 29, 4600 Køge

MAIL: info@koes.dk

TLF: +45 5667 6020

WEB: koes.dk

Mandag lukket, tirsdag kl. 11-17, onsdag - torsdag kl. 11-21, fredag - søndag kl. 11-17


Om besættelsen af Hjardemål kirke

Peter Øvig Knudsen

15.09.2016 -


En sommernat i 1970 brød 15 aktivister fra Thy-lejren ind i Hjardemål kirke. I front for aktivisterne var kunstneren Peter Louis-Jensen fra den eksperimenterende kunstskole Eks-Skolen, som også talte navne som Per Kirkeby og Bjørn Nørgaard. I en pressemeddelelse lød meldingen: ”Det er en kendsgerning, at Hjardemål kirke beliggende mellem Østerild og Hanstholm i nat er taget i anvendelse til andet formål end det sædvanlige. Dette medfører, at menigheden må undvære den sædvanlige service fra denne kirke. Den valgte form er ikke tilfældig. Kirken er blevet kraftigt forskanset og vil ikke kunne tages tilbage uden stærk ydre vold.”

De 15 aktivister barrikaderede sig og rullede faner ud fra kirkens vinduer med teksten: ‘Alverdens folk – foren jer’. Nyheden om besættelsen spredte sig hurtigt, og inden længe var flere hundrede lokale mødt op – nogle nysgerrige, andre vrede over besættelsen. En gruppe af ophidsede arbejdsmænd og fiskere besluttede at tage sagen i egen hånd og brød aktivisternes forsegling af kirken klar til at bekæmpe dem. Politiet måtte træde til for at beskytte besætterne mod den vrede lokalbefolkning, og aktionen endte med at skabe avisoverskrifter landet over.

Besættelsen af Hjardemål kirke er omdrejningspunktet i Peter Øvig Knudsens bog ’Hippie 2 – Den sidste sommer’. Hør Peter Øvig Knudsen fortælle om sin fortolkning af besættelsen og miljøet omkring den kunstnergruppe, Peter Louis-Jensen var en del af.

Pris: 60 kr. Køb billet via billetto.dk

Arrangementet sker i samarbejde mellem KøgeBibliotekerne og KØS Museum for kunst i det offentlige rum.

Skriv kommentarKøbenhavns Kunstskole
Kunsthøjskolen på Ærø
Krabbesholm Højskole
Lilith Performancestudio
TAl R - Glyptoteket
Kunstskolen Spektrum