Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

Rønnebæksholm

Rønnebæksholm 1, 4700 Næstved

MAIL: info@roennebaeksholm.dk

TLF: +45 5578 5340

WEB: roennebaeksholm.dk

Torsdag til søndag samt helligdage kl. 12–17


My body is my tool

Kirsten Justesen

13.10.2013 - 15.12.2013


PRESSEMEDDELELSE

"Jeg bruger min egen krop. Den kan klædes af, klædes på, afstøbes, affotograferes, aftegnes. Den bliver gravid, ældre, tyndere, tykkere. Den er altid ved hånden", fastslår Kirsten Justesen. Med andre ord indgår kroppen - præcist som den er - altid i hendes kunst, ikke andres krop, men hendes egen. Hun viser aldrig sit ansigt, for det væsentlige er ikke hende som biografisk person, men formen og overfladen samt kroppen som fysisk ramme for vores møde med verden og vores liv.

Udstillingen My body is my tool er en unik chance for at se en solid præsentation af et af dansk kunsts største internationale navne. Kirsten Justesen er en af de mest fremtrædende eksperimenterende kunstnere i Danmark i dag. Der er en umiskendelig og særegen karakter over de skulpturer, performances, fotos, bøger, film og scenografier, som hun laver, der gør dem genkendelige som hendes. Alligevel gør det dem aldrig forudsigelige, for de rummer altid en udforskning af nye forhold.

Som en af de tidligste feministiske kunstnere inden for body art - både herhjemme og internationalt - udforskede Kirsten Justesen den nøgne krop, dens visuelle potentiale og formforvandlinger. Når hun bruger sin egen krop, går hun også i dialog med kunstbegrebet og det kønnede blik på den nøgne kvindekrop. Kirsten Justesen når ud over subjekt/objekt - diskussionen, hun er på en gang subjekt og objekt for sig selv - og for beskueren; kvinden er ikke blot den passive model, men både kunstner og model.

Hun har et klart feministisk udgangspunkt, men netop fordi interessen for forholdet mellem det formelle og konceptuelle er en integreret del af hendes arbejde gennem hele karrieren, er hendes værker i lige så høj grad en undersøgelse af fire årtiers køns- og kunsthistorie som egentlige feministiske udsagn. Værkernes politiske sensibilitet og æstetiske udtryk ændrer karakter over tid, men interessen for kroppen som redskab til erfaring og erkendelse af verden er den samme.

På udstillingen vises skulptur, video, installation og fotografi fra 1970'erne til 2013, alle med afsæt i kroppen som redskab i kunsten. Det er værker, der både skarpt, kærligt og ironisk diskuterer kvinders situation og position i det private og offentlige rum.

Udstillingen er lavet i samarbejde med Randers Kunstmuseum. I forbindelse med udstillingen udgives publikationen: MY BODY IS MY TOOL med tekst af kunsthistoriker Lise Jeppesen.

Udstillingen er støttet af Statens værksteder for Kunst og Green Square Antiques.

Skriv kommentarKrabbesholm Højskole
TAl R - Glyptoteket
Kunstskolen Spektrum
Lilith Performancestudio
Københavns Kunstskole
Kunsthøjskolen på Ærø