Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

Danske Grafikeres Hus

Sølvgade 14, 1307 København K

MAIL: epost@danskegrafikere.dk

TLF: +45 3313 3185

FAX: +45 3391 1996

WEB: danskegrafikere.dk

Torsdag - fredag 13-17 , lørdag - søndag 11-15


MAUNA

Anu Ramdas

02.04.2016 - 30.04.2016
FACEBOOKEVENT


PRESSEMEDDELELSE

To practise yoga in space, is to preserve a memory of gravity.

I 1984 sendes den indiske kosmonaut Rakesh Sharma ud i rummet, ombord på den sovjetiske Soyuz T-11 mission. En af hans mange opgaver er at undersøge, hvordan yoga påvirker sindet og kroppen i et vægtløst rum. Sharma har medbragt et kamera, sit eget, til at dokumentere sine oplevelser. Billederne er sort-hvide.

Året før opsendelsen af Sharmas mission udgiver den tjekkiske medieteoretiker Vilém Flusser sin bog Toward a Philosophy of Photography. I indledningen til den skriver han, at fotografiet er en signifikant overflade, der betegner "something out there", i tid og rum, som vi kun kan forstå som en abstraktion. Flusser er især optaget af det sort-hvide fotografi, som han betegner som en optisk teori. Der findes ikke en sort-hvid tilstand i verden, det sort-hvide er et konceptuelt grænsetilfælde, skriver han.

Rakesh Sharma mediterer i rummet, men vægtløsheden påvirker hans psyke og nervesystemet. Lys og skygger flyder sammen, og han hallucinerer. Tyngdekraften kontrollerer vores opfattelse af tiden og vores forankring i rummet. Sharma er den første - og sidste - indiske kosmonaut. Han svæver over jorden og oplever måske dét, der ifølge gammel hinduistisk filosofi kaldes MAUNA.

Den sort-hvide tilstand eksisterer ikke i den virkelige verden, men det burde den, skriver Flusser. Hvis vi opfattede verden i sort-hvid, ville den være tilgængelig for logisk analyse. På dette tidspunkt er han efter et mangeårigt eksil i Brasilien vendt tilbage til Europa. Om dette eksil har han i sin bog Rootless: A Philosophical Autobiography skrevet, at i dét øjeblik, den eksilerede bliver i stand til at transcendere sin egen kultur - det vil sige dén kultur, man har mistet fodfæste i - bliver en anden form for oplevelse af kulturelt tilhørsforhold muligt.

Den eksilerede svæver, skriver Flusser.

Skriv kommentar