Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

Rønnebæksholm

Rønnebæksholm 1, 4700 Næstved

MAIL: info@roennebaeksholm.dk

TLF: +45 5578 5340

WEB: roennebaeksholm.dk

Torsdag til søndag samt helligdage kl. 12–17


Kulør Kugle Kant

Jakob Hunosøe, Jeanette Hillig, Jytte Høy

07.01.2017 - 26.03.2017
FACEBOOKEVENT


PRESSEMEDDELELSE

Vilhelm Lundstrøm (1893-1950) er en af hovedskikkelserne i dansk modernisme, og især er han kendt for sine malerier af opstillinger i klare farver og enkle, geometriske former. I Lundstrøms værker bliver hverdagens ting og sager – appelsiner, bøger, kander – lavet om til forenklede former. I disse opstillinger træder det kropsligt nære frem. Det er et glas, et håndtag, en tallerken. Hverdagselementer, der er tæt forbundet til vores krop og vores daglige interaktion med og mellem hverdagsobjekter. Men trods denne tæthed til en krop, er de fremstillet løsrevet fra den oprindelige hverdagssituation. De skaber en nærhed igennem et fravær. Udstillingen KULØR KUGLE KANT viser denne pendlen mellem det naturalistiske og det geometriske, mellem de hverdagslige ting og uigenkendelige former. Ikke kun i Lundstrøms værker, men også i værker af de tre danske samtidskunstnere Jytte Høy, Jakob Hunosøe og Jeanette Hillig. Til udstillingen skaber de værker, der har Lundstrøms kunstneriske undersøgelser som udgangspunkt og bringer dem ind i nutiden.

Jytte Høy (f.1951) tager udgangspunkt i nogle af Lundstrøms mest emblematiske værker: opstillingen og portrættet. Deres genkendelighed danner udgangspunkt for en yderligere abstraktion, en ”venden tingene på hovedet” eller en overdrivelse af det allerede eksisterende. For Høy er det vigtigt, at sidestillingen af hendes egne værker med Lundstrøms ikke bliver en snakken værkerne imellem, men et anelsesfuldt rum, hvor tynde tråde af synlige ligheder suppleres af et stort abstrakt mulighedsrum. I Jeanette Hilligs (f.1977) værker undersøges, hvordan fladen objektliggøres og træder ud i rummet som tredimensional figur. Dette står i modsætning til Lundstrøm, der ofte arbejdede med det afbildede som geometriske former indfanget på lærredet. Hillig dyrker kontrasten mellem den rene linie/det ordnede og det ekspressive/ujævnheden/den ´bevidste fejl`. De værker af Lundstrøm, som her præsenteres, rummer en transpares og rustik streg, som Hilligs formelle og geometriske figurer spiller op i mod. Sammenstillingen rummer i sig selv dette clash mellem orden og kaos. Jakob Hunosøe (f. 1975) er interesseret i kompositionen af helt enkle genstande. Både i den glæde man kan finde, når ganske få elementer – en kande, en lampe – kan skabe et vellykket værk; men også i den form for underspillet humor, der ligger i at simple genstande får den største opmærksomhed. Samtidig er det værker, der ofte har et tvist i sig – små forrykkelser af virkeligheden, der er skabt med enkle midler og uden digital manipulation

I KULØR KUGLE KANT kan de geometriske former, farverne og opstillingerne både ses som abstraktioner og som bogstavelige billeder på hverdagens ting og sager. Eller som begge dele på samme tid. Værkerne af Jytte Høy, Jakob Hunosøe og Jeanette Hillig er ikke én til én oversættelser af Lundstrøms værker, men trækker på hver deres måde forskellige elementer af Lundstrøms kunstneriske undersøgelser frem. På udstillingen vil både blive vist malerier, litografier, fotografier, installationer og skulpturer.

Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Billedkunst støtter Rønnebæksholms udstillingsprogram 2017-18.

Skriv kommentarKrabbesholm Højskole
Kunsthøjskolen på Ærø
TAl R - Glyptoteket
Lilith Performancestudio
Kunstskolen Spektrum
Københavns Kunstskole