Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

Museum Jorn

Gudenåvej 7-9, 8600 Silkeborg

MAIL: info@museumjorn.dk

TLF: +45 8682 5388

WEB: museumjorn.dk

Tirsdag, onsdag, fredag 10-17, torsdag 10-21, lørdag, søndag og helligdage 10-17


JENS BIRKEMOSE Jeg er ikke færdig endnu…

Jens Birkemose

23.02.2019 - 26.05.2019


PRESSEMEDDELELSE

Hidtil største Jens Birkemose udstilling

Museum Jorn præsenterer fra den 23. februar og frem til den 26. maj 2019 den hidtil største udstilling af Jens Birkemose under titlen JENS BIRKEMOSE Jeg er ikke færdig endnu... Udstillingen viser værker fra alle kunstnerens perioder, og de fleste værker har ikke tidligere været præsenteret for offentligheden. Dette gælder også et usædvanligt kunstnerisk brevprojekt, hvis leg med identiteter og pornografi overgår de flestes fantasi.

Udstillingen præsenterer værker fra både private samlinger og kunstnerens egne tidligere atelierer i København og Sydfrankrig. Den folder sig ud som en tidsrejse gennem kunstnerens liv og et tankesæt, som ofte er gået på tværs af kunstverdenens konventioner. Der vises maleri, grafik, tegninger, collager, assemblager, keramiske værker, breve og bøger. I alt flere hundrede genstande.

Uperfekt og provokerende
Jens Birkemose (f. 1943) regnes blandt Danmarks mest alsidige men også provokerende kunstnere. Igennem mere end 50 år har han udfordret det danske og internationale publikum med opsigtsvækkende værker, der er rige på poesi, sensualitet og motiver fra populærkulturen. Når samfundet i dag dyrker det perfekte og det fejlfri, så viser Birkemose i sin kunst det ufærdige og uperfekte og bliver dermed en inspiration på tværs af generationer.

I sin stræben efter at overskride kunstens grænser forbinder Jens Birkemose grafiske teknikker, fotografi, maleri, litteratur og det skulpturelle. Hans ofte opulente og voldsomme billedsprog er desuden kendetegnet ved en skabertrang, der er næret af refleksioner over det underbevidste. Birkemoses kunst opererer i et spændingsfelt mellem menneskelige instinkter og det moralsk tilladte. Hans impulsive og til tider voyeuristiske billedverden låser op for undertrykte følelser og tanker – både kunstnerens, men også beskuerens.

Selvom Birkemose igennem årtier har præget den danske kunstscene med banebrydende soloudstillinger og publikationer af høj kunstnerisk kvalitet, er hans værk de seneste 25 år aldrig blevet gjort til genstand for en større retrospektiv udstilling. Den omfattende præsentation af Jens Birkemose på Museum Jorn bidrager derfor til at et af de vigtigste kapitler i nyere danske kunsthistorie.

Udstillingens titel JENS BIRKEMOSE Jeg er ikke færdig endnu... citerer en eksperimenterende kunstner, der aldrig helt tillader sig at miste kontrollen over den kreative proces eller give slip på sin kunst. Præsentationen på Museum Jorn bygger i høj grad på værker, som Birkemose har gemt eller viderebearbejdet igennem mange år. Den genfortæller kunstnerens liv både gennem nogle af hans væsentligste værker, men også nogle, der har været hans personlige og tilbageholdte ledsagere livet gennem.

Birkemose udstillingen på Museum Jorn viser en del hovedværker i stort format og den fortaber sig på poetisk vis i kunstnerens rigt facetterede tekst- og billedverdener hvor udklip, collager og tegninger flyder sammen til en endeløs fortælling om det at være menneske og om liv og død. Også for de fleste af dem, som har fulgt kunstneren, vil en del af udstillingen være en overraskelse. Det gælder måske især præsentationen af Birkemoses erotiske brevprojekt, hvor han på diabolsk vis påtager sig en kvindelig identitet for at undersøge, udfordre og kontrollere intime fantasier hos sit eget køn.

PRAKTISKE INFORMATIONER
Udstillingen løber fra den 23. februar og frem til den 26. maj 2019. I forbindelse med udstillingen udgiver Museum Jorn et katalog med tekster af bl.a. Peter Laugesen og Torben Weirup.

Fakta om Jens Birkemose
Jens Birkemose (f. 1943) er opvokset i København. Han er uddannet pianist og musikhistoriker fra Det Jyske Musikkonservatorium i Aalborg og Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København. Sin billedkunstneriske uddannelse har han erhvervet sig dels som autodidakt og dels på kunstakademierne i København og Paris. Birkemose har været medlem af kunstnersammenslutningerne Decembristerne og Grønningen, og han har modtaget en række priser og udmærkelser, bl.a. Statens Kunstfonds livsvarige ydelse. Jens Birkemoses kunst er repræsenteret på en række offentlige institutioner og kunstmuseer i Danmark og i udlandet.

Skriv kommentar