Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

GL STRAND

Gammel Strand 48, 1202 København K

MAIL: info@glstrand.dk

TLF: +45 3336 0260

FAX: +45 3336 0266

WEB: glstrand.dk

Tirs-søn: 11-17 Onsdag: 11-20 Mandag lukket.


Incoming

Richard Mosse

05.07.2019 - 15.09.2019
FACEBOOKEVENT


PRESSEMEDDELELSE

I GRÆNSEFELTET MELLEM DOKUMENTARISME OG KUNST UDFORDRER RICHARD MOSSE VORES SYN PÅ KONFLIKTER OG KATASTROFER I VERDENS BRÆNDPUNKTER. DEN PRISVINDENDE IRSKE KUNSTNER, SOM SKABTE STOR BEVÅGENHED MED ’THE ENCLAVE’, SÆTTER I SIT SENESTE VIDEOVÆRK ’INCOMING’ FOKUS PÅ MIGRANTER OG FLYGTNINGES LIVSVILKÅR I REJSEN MOD EUROPA.

”Det æstetiske i kunsten kan være det moralske imperativ, der genererer forandring og rejser problemstillinger – også om det mest uhyrlige.” – Richard Mosse

Hvordan ser vi i den vestlige verden på tidens katastrofer og konflikter? Det er ét af de spørgsmål, som danner afsæt for mange værker af den irske kunstner og fotograf Richard Mosse. Igennem imponerende videoinstallationer og storformatfotografier sætter han fokus på steder og konflikter, der kun dækkes flygtigt af de hurtigt skiftende nyhedsstrømme.

Militærteknologisk kamera
I den store videoinstallation Incoming dokumenterer Richard Mosse flygtninge og migranters rejse mod og i Europa via kompleks termisk kamerateknik. Kameraet gør det muligt for ham at filme på ekstremt stor afstand og dermed medtage scener, som man ellers ikke ville have adgang til. Kameraet er udviklet til militært brug og benyttes til grænsekontrol, eftersøgninger og overvågning, men kan også bruges i forbindelse med militære operationer.

Den termiske teknik giver billederne et nærmest selvlysende udtryk i sort-hvid, og de dokumenterede personers identitet og hudfarve udviskes på trods af den store billedskarphed. Det giver de afbildede personer et næsten spøgelsesagtigt skær i dokumentationen af, hvordan de krydser farlige farvande, sover i midlertidige flygtningelejre og kæmper for overlevelse.

Richard Mosse udtaler om værket: “Kameraet overskrider privatlivets grænser, men alligevel er de billeder, teknologien producerer, så umenneskeliggjorte – personerne stråler nærmest – at mediet anonymiserer subjekterne på en både udspekuleret og human måde.”

Mellem fotodokumentarisme og samtidskunst
Richard Mosse er kendt for sin eksperimenterende praksis, der udfordrer forholdet mellem fotodokumentarisme og samtidskunst. I samarbejde med musikeren Ben Frost og fotografen Trevor Tweeten har han skabt det spektakulære værk Incoming – en film på 53 minutter, der vises i stor skala på en 16 meter lang væg. Det står side om side med en række udvalgte fotografier fra serien The Castle, som i visse tilfælde er over tre meter brede.

Incoming er resultatet af et flerårigt engagement, hvor Richard Mosse har opholdt sig i længere tid ved de primære indgange til Europa, hvor mennesker fra Syrien, Irak og Afghanistan samt Senegal og Somalia har samlet sig for at få adgang til en sikker og bedre fremtid.

OM RICHARD MOSSE

Den irske kunstner Richard Mosse har igennem en årrække arbejdet i konfliktfyldte områder i verden og undersøgt, hvordan foto- og videomediet kan fortælle om oversete problemstillinger af kompleks karakter. Han har modtaget en række priser for det omfattende værk The Enclave (2013), hvor han ved hjælp af Kodaks aerochrome-teknik dokumenterede den årelange og blodige konflikt i Den Demokratiske Republik Congo.

Richard Mosse bor og arbejder i New York og Berlin. Han har en bachelor i engelsk litteratur fra King’s College London fra 2001 og en master i kulturstudier fra London Consortium fra 2003. Derudover har han en postgraduate i kunst fra Goldsmiths University of London fra 2005 og en MFA fra Yale School of Art fra 2008. Han har udstillet på førende museer over hele verden. I 2013 var han Irlands repræsentant på Venedig Biennalen.

Skriv kommentarTAl R - Glyptoteket
Kunstskolen Spektrum
Krabbesholm Højskole
Københavns Kunstskole
Lilith Performancestudio
Kunsthøjskolen på Ærø