Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

GL STRAND

Gammel Strand 48, 1202 København K

MAIL: info@glstrand.dk

TLF: +45 3336 0260

FAX: +45 3336 0266

WEB: glstrand.dk

Tirs-søn: 11-17 Onsdag: 11-20 Mandag lukket.


Farvens kraft

Hans Purrmann

Kurator: Annette Vogel

27.04.2019 - 15.09.2019


PRESSEMEDDELELSE

PÅ KANT MED NAZITYSKLAND OG NÆR VEN MED MATISSE INSISTEREDE HANS PURRMANN (1880-1966) LIVET IGENNEM PÅ MALERIETS DEKORATIVE KVALITETER. MED DEN AMBITIØSE UDSTILLING ‘FARVENS KRAFT’ ER DET FØRSTE GANG, AT EN AF TYSKLANDS MARKANTE MODERNISTISKE KUNSTNERE UDSTILLES I DANMARK.

Farverige landskaber, stilleben med kraftige penselstrøg, azurblå vægge og forholdet mellem lys og farve i interiørmalerier, harmoniske farvekontraster, dekorative nøgenstudier og følsomme portrætter er noget af det, man vil opleve i udstillingen Farvens kraft med den tyske kunstner Hans Purrmann. Udstillingen vises i foråret 2019 i Kunstforeningen GL STRAND. Det er første gang, at den anerkendte tyske maler udstilles i en så gennemgribende udstilling i Danmark.

Udstillingen viser et retrospektivt udvalg af Purrmanns værker og sætter dem samtidig i sammenhæng med et udvalg af de kunstnere, han samarbejdede med, lod sig inspirere af eller selv influerede. Det er kunstnere som Max Liebermann, Henri Matisse, Mathilde Vollmoeller, Oskar og Marg Moll samt Hermann Hesse og Emy Roeder, der ligeledes vil kunne opleves i udstillingen.

Udstillingen Farvens kraft kan opleves i Kunstforeningen GL STRAND fra 27. april til 15. september 2019.

Smukke landskaber i et splittet Europa
Hans Purrmann er i dag en af Tysklands markante koloristiske malere. Som en kunstnerisk nomade og diplomat rejste og bosatte han sig i forskellige europæiske lande op gennem det 20. århundrede – både på eget initiativ og tvunget af omstændighederne i et Europa fuld af omvæltninger og forandringer. I selskab med sin nære kollega Henri Matisse var han en central figur i det internationale kunstmiljø, som Matisse skabte i Paris i begyndelsen af det 20. århundrede gennem sin skole, Académie Matisse, som Purrmann fungerede som leder af i den korte årrække, skolen eksisterede.

Livet igennem vedblev Purrmann at arbejde med maleriet i et koloristisk figurativt udtryk med fokus på farve og maleriets dekorative kvaliteter. Sideløbende med sin udforskning af modernismens formelle nybrud honorerede han de gamle mestre. Umulig helt at klassificere, udviklede han sin egen unikke stil, mens han – på trods af krige og ydre omstændigheder – insisterede på at søge skønheden og det eviggyldige i de klassiske motiver: landskaber, stilleben, interiører og portrætter. Ligesom sin mentor, Matisse, ønskede han, at kunsten skulle være en “lettelse fra dagliglivets kampe”.

Udskældt af det nazistiske regime
I 1937 optrådte to af Purrmanns værker i Hitlers vandreudstilling Entartete Kunst, hvorefter 36 malerier og en stor samling grafikker blev fjernet fra de offentlige museer i Tyskland. Størstedelen af disse er aldrig siden blevet fundet.

Udstillingen Farvens kraft i Kunstforeningen GL STRAND viser også Purrmanns tilstedeværelse på den første vigtige documenta-udstilling i Kassel. Udstillingen samlede de europæiske kunstnere, der var blevet kritiseret og forfulgt af det nazistiske regime. I årene frem blev udstillingen blandt de vigtigste i afsøgningen af avantgarden og nye æstetiske tendenser.

Kunstforeningen GL STRAND har gennem årene vist flere udstillinger med præsentationer af Matisses elever og med udgangspunkt i det nordiske perspektiv, blandt andre udstillingerne Moderne kvinder og Nordens Matisseelever i 2007 og 2008.

”Med udstillingen ønsker vi at præsentere det danske publikum for en kunstner af stor betydning og med værker af højeste kvalitet, som af forskellige årsager ikke har nået samme berømmelse, som de allerstørste stjerner i kunsthistorien,” fortæller Helle Behrndt, direktør for Kunstforeningen GL STRAND.

Udstillingen Farvens kraft er blevet til med generøs støtte fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Lizzie og Ejler Ruges Kunstfond, Knud Højgaards Fond, Arne V. Schleschs Fond, Augustinus Fonden, Oticon Fonden samt Beckett-Fonden.

Katalog: Udstillingen ledsages af et rigt illustreret katalog, der vil blive udgivet på det tyske forlag Hirmer på de tre sprog dansk, tysk og engelsk. Kataloget indeholder en række artikler skrevet af førende forskere i Purrmanns arbejde, og der vil ligeledes være uddrag af hans korrespondancer med kunstnere, digtere og kunsthistorikere. Kataloget kan købes i Kunstforeningen GL STRANDs butik fra 27. april 2019.

Udstillingen Farvens kraft kan opleves i Kunstforeningen GL STRAND fra 27. april til 15. september 2019. Udstillingen er kurateret af kurator Annette Vogel fra Tyskland i samarbejde med chefkurator i Kunstforeningen GL STRAND Anne Kielgast. Der afholdes fernisering på udstillingen 26. april kl. 17.00-19.00 og pressemøde samme dag kl. 11.

Skriv kommentarKrabbesholm Højskole
Kunsthøjskolen på Ærø
Kunstskolen Spektrum
Lilith Performancestudio
Københavns Kunstskole