Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

Glyptoteket

Dantes Plads 7, København V

TLF: +45 3341 8141

WEB: glyptoteket.dk

tirsdag - søndag: 11-18, torsdag: 11-22, mandag: lukket


Dyr & Mennesker

Tal R

18.06.2020 - 17.01.2021


PRESSEMEDDELELSE

Glyptoteket viser fra den 18. juni 2020 en soloudstilling med den danske kunstner Tal R. Udstillingens centrum er en større serie nye bronzeskulpturer og gipser, som Tal R har arbejdet på i de senere år, og som for første gang præsenteres samlet.

Tal R, der er født i 1967, har altid bevæget sig frit mellem genrer inklusive skulptur, men med sine bronzeskulpturer føjer han et nyt kapitel til sit oeuvre. Her er der nemlig tale om, at kunstneren på sin helt egen måde tager livtag med den store klassiske, figurative skulpturtradition. Netop denne tradition er kernen i Glyptotekets skulptursamling fra det 19. århundrede, der takket være Carl Jacobsens passion for den figurative skulptur fra sin samtid rummer en af verdens fineste Rodin-samlinger samt formidable værker af bl.a. de franske kunstnere Carpeaux og Degas.

Ser man kunsthistorisk på det, blev den fortællende figurative skulptur i det 20. århundrede afløst af et sprængt kunstbegreb, som med avantgardernes indtog fik den til at fremstå bedaget. Med neoavantgarde, minimalisme og popkunst, collage, assemblage, installationskunst og nye medier, blev der for alvor lang afstand til de fortællende, figurative bronze- og marmorværker fra århundredet før.

Det er imidlertid netop denne klassiske 1800-talsskulptur, Tal R har bevæget sig ind i. Han er betaget af skulpturkroppene fra det 19. århundrede, men transformerer dem ind i sit værk ved at tage udgangspunkt i det nære omkring ham selv: hverdagens kroppe, former og figurer. Han kalder det selv den banale hverdag: En danser, en dreng, en cyklist. Formet i ler, afstøbt i gips og støbt i bronze efter alle den klassiske skulpturs regler, præsenterer Tal R således for første gang en stor gruppe skulpturer i bronze.

Udstillingen bliver iscenesat i Vilhelm Dahlerups bygning – den ældste del af Glyptoteket, hvor man hidtil netop har kunnet opleve museets samling af dansk og fransk skulptur fra det 19. århundrede.

Tal R: Dyr og Mennesker, er andet led i Glyptotekets udstillingsrække med internationalt anerkendte samtidskunstnere, som museet har fået mulighed for at gennemføre i 2019, 2020 og 2021 takket være en bevilling fra Det Obelske Familiefond. Der udgives et katalog i forbindelse med udstillingen.

Skriv kommentar



Københavns Kunstskole
TAl R - Glyptoteket
Kunsthøjskolen på Ærø
Lilith Performancestudio
Kunstskolen Spektrum
Krabbesholm Højskole