Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

Minuit Vernissage

Grand Teatret, Mikkel Bryggers Gade 8, 1460 Købehavn K


Composition In The Dark

Laila Svensgaard

Kurator: Agnete Bertram

17.01.2019 -
FACEBOOKEVENT


Værkserien Composition In The Dark er fotogrammer fremkaldt i Danmarks sidste storformat analoge farvemørkekammer i sommeren 2018. Materialets lysfølsomhed og størrelse dikterede arbejdsmulighederne, så hele billedskabelsen (eksponeringen) fandt sted på gulvet i selve mørkekammeret. Loftlampen var lyskilden, der et kort øjeblik fortrængte mørket og frøs tiden fast på papiret og dannede billederne, billederne er derfor blevet til - belyst og fremkaldt - i et og samme rum.

Disse værker taler om en tid, der ikke længere er til i mere end én forstand, ikke blot som det medie fotografiet er, et medie der altid fortæller i datid, men ligeledes den metode, som fotogrammet er, en metode der skaber unikke u-genskabelige tidsaftryk. Samtidig eksisterer den maskine de er fremkaldt på, og rummet de er fremkaldt i heller ikke længere, og det er en interessant eftertanke, når man tager i betragtning, at det analoge fotografi oprindeligt blev set som en trussel mod maleriet som billeddannende medie, men nu selv er truet og med fare for langsomt at dø ud.

Tematisk omhandler serien fotografiets relation til maleriet og den spænding, der ligger imellem de to forskellige virkelighedsopfattelser. Jeg var interesseret i at undersøge hvordan fotografi, som medie ikke blot kan approprieres metodisk, men kan være et billede i sig selv som materiale. Jeg anser ikke mig selv som fotograf, jeg er uddannet i maleri, og min tilgang til fotografiet er som maler. Composition In The Dark er komponeret som malerier og består af malerlærred og forskelligt stof placeret i lag direkte på det lysfølsomme farvepapir. Farven dikteres arbitrært af stoflagenes tykkelse og belysningstiden, og selvom fotogrammerne fremstår nærmest digitalt i farveintensitet og udtryk, er de unikke analoge farvefotos. Fotogrammet udspringer fra den allerældste fotografiske teknik - kontaktarket, og med det stoflige materiale som indhold i værkserien Composition In The Dark trækkes referencer tilbage til James Fox Talbots tidlige ”Photogenic drawings” eksperimenter med én til én aftryk af stof (blonde) på lysfølsomt papir, samt de endnu tidligere eksperimenter af Elizabeth Fulhame hvor selve materialet, der blev aftrykt på, var stof og læder.

Skriv kommentarLilith Performancestudio
Krabbesholm Højskole
Københavns Kunstskole
Kunsthøjskolen på Ærø
Kunstskolen Spektrum
TAl R - Glyptoteket