Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

Rønnebæksholm

Rønnebæksholm 1, 4700 Næstved

MAIL: info@roennebaeksholm.dk

TLF: +45 5578 5340

WEB: roennebaeksholm.dk

Torsdag til søndag samt helligdage kl. 12–17


Astrid Holm & Co.

Augusta Atla, Åsa Cederqvist, Jeannette Ehlers, Helene Nymann, Mette Winckelmann

09.02.2020 - 14.06.2020
FACEBOOKEVENT


PRESSEMEDDELELSE

På Rønnebæksholm er vi stolte af at kunne præsentere Astrid Holm & Co., et udstillingssamarbejde med Øregaard Museum og mag.art i kunsthistorie Hanne Abildgaard. Her præsenteres Matisse-eleven Astrid Holm(DK) og værker af hendes nærmeste, kvindelige kunstnerkollegaer: Ebba Carstensen (DK), Vera Nilsson (SE) og Júlíana Sveinsdóttir (IS). Med Holm som samlingspunkt var de fire kunstnere, med vilje og visioner, med til at definere modernismen i første halvdel af det 20. århundrede. Kunsthal Rønnebæksholm aktiverer de tematikker og relevante problemstillinger udstillingen undersøger, gennem et samtidskunstprogram som griber sig ind i udstillingen med bidrag af samtidskunstnerne Augusta Atla(DK), Åsa Cederqvist(SE), Jeannette Ehlers(DK), Helene Nymann(DK) og Mette Winckelmann(DK).

Udstillingen undersøger maleren Astrid Holm (1876-1937) som var en betydningsfuld skikkelse i det danske kunstmiljø i 1910’erne og 20’erne, men desværre gik i glemmebogen efter sin død. Det skyldes ikke mangel på talent, men strukturelle og kunstpolitiske forhold, der gjorde, at hun som konsekvens er blevet udskrevet. I samarbejde med mag.art Hanne Abildgaard sættes Astrid Holm i centrum for det første forskningsbaserede udstillings- og bogprojekt om kunstneren nogensinde. Projektet handler om Astrid Holm og de muligheder og strategier, som hun og hendes nære, kvindelige kolleger, danske Ebba Carstensen, islandske Júlíana Sveinsdóttir og svenske Vera Nilsson, udviklede i Danmark 1910-1940.

Med afsæt i historikken for Rønnebæksholm og interessen for dynamikken mellem Astrid Holm og Co. og samtidskunsten inddrager Rønnebæksholm bidrag af fem samtidskunstnere. Dermed vil Rønnebæksholm lægge yderligere et perspektiv på Holm og hendes kreds, som vil styrke forståelsen af deres arbejde og medvirke til at integrere deres kunst i vor tid. Leder Lotte Juul Petersen fortæller:

Rønnebæksholm vil fortsat samarbejde og arbejde for at indskrive kvindelige kunstnere, der rent faktisk er skrevet ud af kunsthistorien og aktivt reflektere over hvilke konsekvenser det har for vores fælles kulturelle selvforståelse. Og for at sikre ligestilling fremover i kunstverdenen, er det helt væsentligt at give plads og taletid til en mangfoldighed af stemmer, da det kun vil kvalitetssikre og berige vores samfund.

En anden motivation er, at det ligestillingsmæssige tilbageslag på udstillingsfronten, som var et vilkår for denne generation af kvindelige kunstnere, Astrid Holm og kollegaer, ikke er tilstrækkeligt erkendt, og at konsekvenserne for kunstnernes løbebane, for udviklingen af nye strategier og for deres indskrivning i kunsthistorien slet ikke er udforsket. Med udstilling Astrid Holm & Co. og med bidrag af samtidskunstnerne er det et mål at indskrive de kvindelige modernister i kunsthistorien samt belyse og reflektere over (kunst)historien i en nuværende kontekst.

Opbakning fra fonde
Projektets forskningsdel er støttet af Augustinus Fonden, Beckett-Fonden og Novo Nordisk Fonden. Udstillingen og bogudgivelsen er støttet af Beckett-Fonden, 15. Juni Fonden, Knud Højgaards Fond, Lemvigh-Müller Fonden samt Aage og Johanne Louis-Hansens Fond. Desuden er bogen støttet særskilt af Ny Carlsbergfondet. Samtidskunstprogrammet er støttet af Dansk Tennis Fonden, Statens kunstfond, Grosserer L.F. Foghts Fond., Beckett Fonden, Trelleborg Fonden – i samarbejde med Sydbank, Fonden af 28. Februar til Støtte For Kulturelle Formål

Tak til
Øregaard Museum og mag.art i kunsthistorie Hanne Abildgaard. Tak til de inviterede samtidskunstnere Augusta Atla, Åsa Cederqvist, Jeannette Ehlers, Helene Nymann og Mette Winckelmann. Tak til museerne; Statens Museum for Kunst, Fuglsang Kunstmuseum, Brandts – Museum for kunst og visuel kultur, Skive Museum (Museum Salling), ARoS, Museum Sønderjylland, MSJ Kunstmuseet i Tønder, Kunsten Museum of Modern Art, Malmø Konstmuseum, Göteborgs konstmuseum, Norrköpings Konstmuseum, Hälsinglands Museum, Moderna Museet Stockholm, Kvindernes Bygning, Kvindemuseet i Danmark, Odsherreds Kunstmuseum Malergården, samt alle private lånere.

Skriv kommentar