Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

Statens Museum for Kunst

Sølvgade 48-50, 1307 København K

MAIL: smk@smk.dk

TLF: +45 3374 8494

FAX: +45 3374 8404

WEB: smk.dk

Mandag lukket. Tirsdag - Søndag 10-18, Onsdag 10-20


Anna Ancher

08.02.2020 - 24.05.2020
FACEBOOKEVENT


Anna Ancher, Statens Museum for Kunst

Anna Ancher: A Funeral, 1891. Foto: Jakob Skou-Hansen.

Anna Ancher, Statens Museum for Kunst

Anna Ancher: The Artist's Mother Ane Hedvig Brøndum in the Red Room, 1909. Foto: Jakob Skou-Hansen.

Anna Ancher, Statens Museum for Kunst

Anna Ancher: Harvest Time, 1901. Foto: Ole Akhøj.

Anna Ancher, Statens Museum for Kunst

Anna Ancher: Study of a seamstress in blue, n.d..

Anna Ancher, Statens Museum for Kunst

Anna Ancher: Sunlight in the blue room, 1891.

Anna Ancher, Statens Museum for Kunst

Anna Ancher: Two little girls being taught how to sew, c. 1910.

Anna Ancher, Statens Museum for Kunst

Anna Ancher: At Noon, 1914, Sorø Kunstmuseum. Foto: Anders Sune Berg.

Anna Ancher, Statens Museum for Kunst

Anna Ancher: A Young Girl Plucking a Swan. Foto: Niels Fabæk/Kunsten Museum of Modern Art.

Anna Ancher, Statens Museum for Kunst

Anna Ancher: A Young Girl Plaiting her Hair, 1901. Foto: Jakob Skou-Hansen.

Anna Ancher, Statens Museum for Kunst

Anna Ancher: Sewing Fisherman's Wife, 1890. Courtesy: © Foto: Randers Kunstmuseum.

Anna Ancher, Statens Museum for Kunst

Anna Ancher: Little girl with flower, 1885.

Anna Ancher, Statens Museum for Kunst

Anna Ancher: oung mother with her child, 1887.

Anna Ancher, Statens Museum for Kunst

Anna Ancher: Evening sun in the artist's studio at Markvej, after 1913.

Anna Ancher, Statens Museum for Kunst

Anna Ancher: Blind Woman, 1883-85. Foto: Anders Sune Berg.

Anna Ancher, Statens Museum for Kunst

Anna Ancher: A young girl from Skagen, ca. 1890.

PRESSEMEDDELELSE

Anna Ancher var en af de helt centrale kunstnere omkring år 1900. Hun bragte internationale strømninger i kunsten med sig hjem fra rejser og ind i sine malerier fra Skagen. Fra 8. februar præsenterer SMK den største retrospektive udstilling om Anna Ancher nogensinde.

Da den svenske maler Oscar Björck skulle beskrive sin ven Anna Ancher (1859-1935) i et brev til museumsmanden Karl Madsen i 1929, skrev han: ”Min store beundring både som person og kunstnerinde har Anna Ancher. Hun er som et solskin og i hendes malerier findes noget, som ingen af os andre ejer i samme grad. En stille hengivenhed i opgaven og en kolorit, der er så mættet og saftig som en moden frugt”.

Anna Ancher hyldes også i dag for sin grænseoverskridende kolorit og sin fabelagtige evne til at fange en solstråle. Men hun kan meget mere end det. Fra 8. februar 2020 kaster SMK et nyt blik på Anna Anchers værk i en stor retrospektiv udstilling, som er produceret i et tæt samarbejde med Skagens Kunstmuseer. Udstillingen forsøger at rykke Anna Ancher ud af Skagen, i betydningen ud af kunstnerkolonien, og ind i de større – internationale – sammenhænge, hendes kunst berettiger til.

En international skagbo

Anna Brøndum blev født i 1859, som datter af Ane og Erik Brøndum – værtsparret på Brøndums gæstgiveri i Skagen. I denne yderste kant af Danmark, hvortil der først kom jernbane i 1890, kom Anna Brøndum i en ung alder i kontakt med tilrejsende kunstnere og forfattere, som besøgte hendes forældres gæstgiveri. Det moderne gennembruds mænd og kvinder som Michael Ancher, Holger Drachmann, Georg Brandes og Agnes Henningsen m.fl. søgte til Skagen for at være en del af stedets progressive kunstner- og forfattermiljø. Og den interesse, som hun havde haft for at tegne og male allerede fra barn, blev opmuntret af flere kunstnere blandt andre Michael Ancher, der som bekendt senere blev hendes ægtemand.

Flere vintre i træk 1875-78 tog den unge Anna til København for at gå på Vilhelm Kyhns tegne- og malerskole for kvinder. Først i 1908 fik kvinder adgang til Kunstakademiet på lige fod med mænd. Senere i 1889 rejste hun til Paris og supplerede sin uddannelse ved at opsøge en af tidens mest feterede kunstnere Puvis de Chavannes, der havde en meget besøgt kunstskole. Det er blandt andet denne vekslen mellem det nære miljø i Skagen og de internationale impulser, som var med til at forme Anna Anchers billedsprog: Det forenklede billedrum, de radikale farvevalg og den intense brug af lyset. Anna Ancher er ikke bare den mest ”moderne” af malerne fra Skagen, hendes kunst rækker langt ind i det 20. århundrede.

Anna Anchers særlige evne til at skildre lys og farve udfoldes i udstillingen, men også andre temaer, som fylder overraskende meget i hendes kunst, får plads i udstillingen blandt andet landskaber og religiøse motiver. Samlet set forsøger udstillingen at præsentere et mere nuanceret og mangfoldigt billede af Anna Ancher.

Om udstillingen

Udstillingen Anna Ancher består af omkring 150 malerier og pasteller samt 30 tegninger. Derudover inddrages arkivmateriale som breve, skitsebøger, fotografier og kulturhistoriske genstande. Udstillingen bliver vist på SMK i perioden 8. februar – 24. maj 2020. Efterfølgende vises den på Skagens Museum (13. juni – den 18. oktober 2020) og Lillehammer Kunstmuseum (14. november 2020 – den 15. marts 2021).

Udstillingen er tilrettelagt i samarbejde med Skagens Kunstmuseer.

Ny bog om Anna Ancher

I forbindelse med udstillingen udgives en stor, rigt illustreret publikation på 240 sider, som præsenterer et fornyet blik på kunstnerens produktion. Publikationen indeholder artikler af litterat Lillian Munk Rösing, kunsthistoriker Elisabeth Fabritius m.fl.  Pris: 250 DKK. Bogen vil være tilgængelig i SMK shop, når udstillingen åbner.

Skriv kommentarKrabbesholm Højskole
Kunsthøjskolen på Ærø
TAl R - Glyptoteket
Københavns Kunstskole
Lilith Performancestudio
Kunstskolen Spektrum