Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

Viborg Kunsthal

Riddergade 8, 8800 Viborg

MAIL: viborgkunsthal@viborg.dk

TLF: +45 8787 3221

WEB: viborgkunsthal.dk

Tirsdag - onsdag 13-17, torsdag 13-21, fredag 13-17, lørdag - søndag 11-17


A Ride on the River

Katja Bjørn

07.12.2018 - 24.02.2019
FACEBOOKEVENT


PRESSEMEDDELELSE

Den græske filosof Heraklit beskrev, hvordan man kan se verden og livet som en tilstand af evig tilblivelse, nedbrydning og omdannelse. Man kan ikke bade i den samme flod to gange, sagde han, fordi vandet flytter sig, og man selv forandrer sig i hvert øjeblik. Hver gang er det en ny krop, der omsluttes af nye vandmolekyler.

I kunsthallens østfløj har den danske billedkunstner Katja Bjørn brugt denne filosofiske tankegang som udgangspunkt for et nyt stort videoværk, der præsenteres i udstillingen A Ride on the River. Værket fortsætter dermed Bjørns praksis med at skabe vedkommende, eksistentielle fortællinger om menneskelig væren.

Om A Ride on the River
Med hjælp fra 16 projektorer omdanner Katja Bjørn kunsthallens østfløj til et sanseligt og inddragende rum, hvor flodbilledets muligheder og betydninger undersøges. Udstillingsrummets gulv dækkes af én stor projektion af en langsomt strømmende flod, som beskueren kan læne sig ud over, tænke sig ned i eller vende sig bort fra. Nede i floden strømmer der objekter forbi, og under overfladen anes bevægelsens og vores værens grundsymboler.

I værket ses floden og strømmen som et billede på den forandrende tilblivelseskraft, der fører os – og alt andet – fra dér, hvor vi er, til dér hvor vi gerne vil hen. Med værket fremhæves muligheden for at have tillid til livets bevægelse, til hverdagens uoverstigelige og dog elegante rytmik, til dens strøm af overraskelser og gentagelser. Det spørger ind til, hvad det vil sige at læne sig tillidsfuldt ind i livsprocessen som noget, der kan vælges til; noget, vi kan tage del i, eller lade være. Vi kan udsætte os selv for livet, samt for hverdagen med tillid til dens bevægelser, dens udsving og feberture såvel, som dens faste og uendelige fortsætten.

Kort om Katja Bjørn
Katja Bjørn (f. 1967) bor og arbejder i Aarhus. Hun er uddannet cand.mag. i religions- og kunsthistorie og arbejder primært med videokunst. Bjørn har bl.a. udstillet på Kvindemuseet, Sculpture by the Sea, Louisiana Museum for Moderne Kunst, Randers Kunstmuseum, Skive Museum, Kunsthal Aarhus og desuden deltaget i Rauma Biennale Balticum, Finland samt Gowana Canal, New York. Katja Bjørn er repræsenteret i samlingerne på Randers Kunstmuseum, Horsens Kunstmuseum, Kvindemuseet i Aarhus og hos Aarhus Kommune.

Udstillingen åbner torsdag den 6. december 2018, klokken 19.00 med tale af Jacob Wamberg, Professor ved Aarhus Universitet.

A Ride on the River af Katja Bjørn er støttet af: Kulturudviklingspuljen fra Aarhus Kommune, Statens Kunstfond, Viborg Kommune

Skriv kommentar