Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

18.04.2018 STATEMENT
Kirstine Aarkrog

Kirstine Aarkrog Foto: Torben Zenth.

Stagger - Kirstine Aarkrog på OK Corral

Kirstine Aarkrog (1986) er uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi i 2013. I 2017 blev Aarkrog sammen med udstillingstedet du.al og Louise Rosendal premieret af Statens Kunstfond for udstillingen Saturn.

Kopenhagen redaktionen har fulgt Kirstine Aarkrog længe, og var heldige at få et interview ifm. med hendes seneste udstilling StaggerOK Corral.

AF Patricia Stokholm, Torben Zenth

OK CORRAL
Stagger
Kirstine Aarkrog
07.04.2018 - 21.04.2018

Kirstine Aarkrog, Stagger, OK Corral
Kirstine Aarkrog: Stagger, 2018. VR animation, sound by Gry Bagøien

Jeg har på rampen ned til OK Corral lagt en Virtual Reality brille. I brillen vises en 1 minut lang animationsvideo, hvor man ser en svane dø. I det man hugger hovedet af en fugl, vil fuglen stadig bevæge sig. Fuglen er i en slags krampe og vildfaren tilstand. Fuglens dødskrampe er meget lig orgasme, nydelse og drift. Drift forbundet med og afhængig af at vi skal dø.

I det en fugl dør basker den mere hyppigt med vingerne end når den er i live. Valget af Virtual Reality som mediering er blandt andet med henblik på mediets evne til at skabe en virkelighedstro situation, hvor man som beskuer kan betragte svanens krampende bevægelser fra alle vinkler og ligeledes træde og passere gennem krop og død. Samtidig er man i det virtuelle rum udelukket fra det fysiske rum på udstillingen, hvor de andre kan se en, men man ikke kan se dem.

Kirstine Aarkrog, Stagger, OK Corral
Kirstine Aarkrog: Kristus, 2017. Concrete.

Jeg ser de to beton skulpturer med de to udspændte baller som to sammentrukkede kroppe lige før et spring. Jeg arbejdede på formen til skulpturen på Halmtorvet 15. Halmtorvet 15 er oprindeligt en fragtmandshal og udgør tre store kølerum. I det samme rum drev to cykeltyve forretning. Det var også på Halmtorvet 15, at jeg udstillede projektet Kristus. Udstillingen var åben fra klokken fire til fem om morgenen og der var vand på gulvet. Jeg bar, ligesom de to performere en form der dækkede mit ansigt og det øverste af min krop til.

I formen var der hul til hænderne. Jeg var nøgen fra underlivet og ned og havde et pindsvin i hver hånd. Pikkene stikker i hænderne og fæstner en, samtidig med at det hele er så nøgent og blottet. En skuespiller på 12 år beskrev monotont et kunstværk. Der var også en hvæsende gasbrænder - og så var skulpturen der.

Kirstine Aarkrog, Stagger, OK Corral
Kirstine Aarkrog: Untitled, 2018. Porcelain, steel.

Kuglerne er til at sætte fast på halsen og et slags redskab. Kuglen er hul og kan ved dens opdrift bære og holde et menneske fast under vandet. Ved brug sættes stativet omkring halsen, og kuglen lægges oven på vandet hvor den flydende på overfladen vil bære mennesket dødt og levende under.

Kirstine Aarkrog, Stagger, OK Corral
Kirstine Aarkrog: Saturn, 2017. Akryl, photo

Titlen Saturn er hentet fra Goyas maleri hvor Saturn æder sine egne børn. Det er en mor der er skraveret, og det er koblingen mellem kroppens tilstedeværelse og skraveringens todimensionelle flade der optager mig. Derudover bruges en skravering både til at skravere noget frem som fx en mønt, der lægges under et stykke papir og til at skravere noget væk - strege noget ud. Formen er tilpasset moderen, da det, at hun er skraveret på samme måde som en karakter, er noget hun bærer. 

Gennemgående på udstillingen er at hoved og hals eller hele kroppen er taget væk og mangler og på åbningen var de to skuespilleres ansigt taget væk og rødt af hidsighed.

Kirstine Aarkrog, Stagger, OK Corral

Kirstine Aarkrog: Untitled, 2018, Wool, silk, act by Alba August and Marie Reuther, fly. Foto: Torben Zenth.

Kirstine Aarkrog, Stagger, OK Corral

Kirstine Aarkrog: Stagger, 2018, VR animation, sound by Gry Bagøien.

Kirstine Aarkrog, Stagger, OK Corral

Kirstine Aarkrog: Stagger (installation view).

Kirstine Aarkrog, Stagger, OK Corral

Kirstine Aarkrog: Saturn, 2017, Akryl, photo.

Kirstine Aarkrog, Stagger, OK Corral

Kirstine Aarkrog: Stagger (installation view).

Skriv kommentarLilith Performancestudio
Kunsthøjskolen på Ærø
TAl R - Glyptoteket
Kunstskolen Spektrum
Københavns Kunstskole
Krabbesholm Højskole