Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

05.07.2014 PERFORMANCE

Performance Sense Laboratory Foto: Diana Lindhardt.

Sanselige eksperimenter på Roskilde Festival

Hvad betegner det sanseliges natur, og hvordan kan vi forstå sanselighed? Dette forsøger performancekunst-grupperne Lilibeth Cuenca Rasmussen (DK), Sisters Hope (DK), Savage Amusement (AUS/DE) og Katalin Halasz (UK) sammen med en gruppe af performere, som fungerer som såkaldte Evokers, på dette års Roskilde Festival at udfordre og undersøge i Performance Sense Laboratory i Art Zone.

AF Matilde Jensen

De andre verdener
Der går ikke lang tid, fra jeg er trådt igennem det hvide forhæng ved indgangen til Performanc Sense Laboratory, til jeg har glemt, at jeg faktisk befinder mig på Roskilde Festival. Råbene og skrigene fra pladsen og lyden fra de mange koncerter dør hurtigt ud, og jeg befinder mig i et hvidt og lyst rum. Af en ’Evoker’, én der skal hjælpe med at vække mine sanser, bliver jeg ført hen til en stol og bedt om at udfylde et skema om min sanselighed. Jeg bliver frataget en af mine sanser, synsansen, og først nu opdager jeg den søde duft fra røgelsespindende, som strømmer igennem mig. En Evoker strøger en kold klud henover min arm, hvilket er kærkomment på denne varme sommerdag. Jeg falder roligt hen og slapper af til de dybe, magiske toner, der omgiver mig (ed. Lydkunstner The Ear, Sisters Academy staff, Sisters Hope). Jeg mister fornemmelsen for tid, men en Evoker bryder min døssige tilstand, og fører mig hen til det næste rum i Performance Sense Laboratory. Her begynder min rejse igennem ni rum, hver beboet af forskellige performere, som sammen med mig vil udforske sanselighedens væsen.

Performance på en festival
Fokus i performanceprogrammet på dette års Roskilde Festival er på at aktivere det sanselige gennem forskellige, dog relaterede, performancekunstneriske tilgange som alle tilhører en interaktiv og immersive tilgang til performancekunsttraditionen. Om dette års performanceprogram udtaler kurator Gry Worre Hallberg:

Med performancekunstprogrammet forsøger jeg at fordybe eller intensivere udforskningen af alternative tilgange til tilværelsen ved at åbne et dybt poetisk og sanseligt og ’unheimlich’ rum, der kan pege på, at der findes en bred vifte af mulige udforskningsmuligheder. På festival-scenen når vi måske ud til nogle af dem, der ikke nødvendigvis ville opsøge en kunstmulighed som denne i deres hverdagsliv.”

I en symfoni af intime paralleluniversale rum i Performance Sense Laboratory udforsker performancekunstnerne, hvordan man vækker det sanselige og poetiske selv, og hvordan man er sammen i en andenverdenslig tilstand, som Roskilde Festival allerede er. Dette gør, at performancekunsten, ifølge Gry Worre Hallberg, som genre har et stort potentiale i et festivalrum.

”Der er brug for dybe, immersive, poetiske og sanselige rum der kan udvide og fordybe den eksperimenteren med andre værens- og samværsformer som allerede finder sted på festivalen.”

Den andenverdenslige tilstand er dermed accentueret i Art Zone. Roskilde Festival fungerer ikke som et eksklusivt rum, men som en art folkeligt mellemrum hvor alle kan være med. Dermed kan Roskilde Festival demokratisere den æstetiske oplevelsesdimension bredt. Kunsten og kunstnerne tages ud af den traditionelle hvide kube, og gøres tilgængelig for alle. Dette gør det ifølge Gry Worre Hallberg netop interessant at arbejde med performancekunst på festivalen.

”Vi tager kunsten ud af den hvide kube eller den sorte boks og placerer den på sin vis på én af hverdagslivets scener, hvor vi derfor på en måde demokratiserer det kunstneriske erfarings- og oplevelsesrum. Festivalen er så igen en af de mere særlige scener uden for kunstinstitutionerne, idet vi allerede er i en art karnevalesk og andetverdensligt rum, hvor nye værens- og samværsformer i forvejen afprøves.”

Sanserne kommer til live
Performance Sense Laboratory er på en gang ét samlet værk og samtidig fire individuelle værker. Det er en ny kuratorisk tilgang som Gry Worre Hallberg har udtænkt og udforsker gennem dette års performanceprogram. Performance Sense Laboratory fungerer dermed som værkrammen for de fire værker. Selvom grupperne er forskellige er de stadig relateret igennem nogle forskellige greb, som gør, at de fire bidrag ligeledes kan betragtes som en samlet enhed.

 I Performance Sense Laboratory undersøges naturen af det sanselige – for hvad er essensen i det sanselige egentlig? Og kan vi opnå en forfinet forståelse, af det sanselige? Når du som gæst træder ind i laboratoriet, bliver du til et undersøgelsesobjekt – et såkaldt Human Research Object. Performerne ønsker nemlig ikke blot at afdække, hvad de forstår ved det sanselige, de ønsker i lige så høj grad at undersøge og udfordre, hvad vi, du og jeg forstår ved det sanselige, samt at øge vores bevidsthed om det sanselige. Om dette udtaler Gry Worre Hallberg:

”Vi ønsker, at festivalgæsterne får en oplevelse af, at vi kan konstruere og udfolde vores tilværelse på mange forskellige måder. I performancerummet kan vi opstille radikalt anderledes værens- og samværsmuligheder. Det er værensrum, hvor den sanselige erkendelse af verden er i centrum, og jeg vil gerne pege på det potentiale, der kan åbnes, udvides og udfoldes i denne poetiske tilstand.”

Performance Sense Laboratory fungerer dermed som et peep-hole til – og en italesættelse af – en mere sanselig tilgang til verden. Som gæst i laboratoriet får du et indblik i en anden forståelse af verdenen, men om du opnår en større erkendelse og indsigt eller ’blot’ får endnu en kortvarig oplevelse, er på mange punkter op til dig selv!

Performance Sense Laboratory Foto: Diana Lindhardt.

Performance Sense Laboratory Foto: Diana Lindhardt.

Performance Sense Laboratory Foto: Diana Lindhardt.

Performance Sense Laboratory Foto: Diana Lindhardt.

Performance Sense Laboratory Foto: Diana Lindhardt.

Performance Sense Laboratory Foto: Diana Lindhardt.

Skriv kommentar