Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

29.06.2014 NEWS

Marcos Zotes

Roskilde Festival 2014

Årets Roskilde Festival er skudt i gang, og i år byder festivalen på hele 6400 kvadratmeter kunst. To kilometer stillads, 21 kunstprojekter, 75 frivillige og 150 kunstnere danner rammen for dette års kunstprogram, som indeholder alt fra performances, talkshows, lysinstallationer og arkitektur til gaming og graffiti.

AF Matilde Jensen

Roskilde Festival præsenterer igen i år et større kunstprogram med såvel etablerede som nye kunstnere fra både ind- og udland, som skal være med til at inspirere og udfordre festivalens gæster. I år er hele kunstprogrammet for første gang i festivalens historie samlet ét sted – i Art Zone mellem Orange Scene og den nye scene Avalon.

Med kunsten koncentreret ét sted skabes der en mulighed for, at kunstnerne kan samarbejde på tværs. Der skabes en ramme for kunstens legeplads og dannes et rum for kunstens potentiale. Festivalgæsterne opfordres til at tage del i og selv skabe kunsten i et univers med 12 meter høje stilladsstrukturer, en kæmpemæssig labyrint og et farverigt, bolsjestribet landskab. Der er plads til nysgerrighed, holdninger, fantasi, kreativitet og medskabelse i den aktuelle og interaktive kunst på festivalen.

Om festivalens kunstprogram udtaler Christina Bilde, talskvinde for Roskilde Festival:

"Roskilde Festival er en gigantisk kollektiv legeplads for innovation og kreativitet, og igen i år inviterer vi kunsten til at lege med. Som festival skaber vi en unik platform og udstillingsmulighed. Samtidig udfordrer vi publikum med de nyeste tendenser inden for samtidskunsten. Vores kunstprogram består i år af lys, arkitektur, gaming, graffiti og performances. Det er kunst, der inviterer gæsterne med og forhåbentlig giver lyst til at deltage. Ved at samle det hele i Art Zone sikrer vi, at festivalgæsterne får en spektakulær kunstoplevelse, som appellerer til fællesskabet.”


Kunstprojekterne på festivalen er skabt specifikt til Art Zone ud fra tematikkerne transformation, gentagelse og deltagelse. Kunstprogrammet indeholder blandt andet Måltidsmøblet – et spisebord der har fået vokseværk, skabt i samarbejde med More Than Eating. Her møder mad performance. I det tre meter høje måltidsmøbel får du serveret dine retter gennem skuffer af de to værtinder, Augusta Sørensen (DK) og Christine Overvad Hansen (DK), som skjuler sig i møblet og under måltider både servicerer, forkæler, kommunikerer og provokerer dig gennem skufferne.

I ’Performance Sense Laboratory’ fokuseres der på, hvordan sanserne kan aktiveres igennem interaktive og involverende performances. Her kan du møde Lilibeth Cuenca (DK), Savage Amusement (AUS/DE), Sisters Hope (DK) og Katalin Halasz (UK), som alle skaber hver deres intime univers, hvorigennem de vil undersøge sensibilitetens natur. Lysscenografien til de performative universer er skabt af UngtLys (DK), som sammen med lysarkitekt og -kunstner Marcos Zotes (ICE) og lyskunstnere fra Hackstage (DK) har skabt lyssætningen og lyskunst til Art Zone. Marco Zotes vil kunne opleves i form af live 12 meter høje 3D-projektioner, og UngtLys har skabt en serie af individuelle lysprojekter, som festivalgæsterne bogstavelig talt kan gå ind i. Lyskunstnere fra Hackstage har skabt en lyssætning på tværs af de mange forskellige kunstprojekter, og de sørger for, at Art Zone træder frem, når mørket falder på.

Igen i år vil det være muligt at opleve journalistisk kunst i form af Zetland Live, som sidste år gav en enkelt optræden i Domen i Dream City. De fire journalister fra Zetland Live får i år deres helt egen scene i Art Zone,  og aktuelle musikere samt kunstnerne fra Art Zone inviteres til at være med, når Zetland Live folder sig ud på scenen 3-4 gange dagligt torsdag-fredag.

Den danske designer Maria Legaard Kjeldsen og duoen Reffelt//Brøgger, har skabt den dynamiske installation ’Changing Spaces’, som tager farve efter sine omgivelser og former sig efter de besøgendes indflydelse. Det overordnede visuelle udtryk i Art Zone vil være domineret af street artist Maser (IE), der ligeledes har skabt en kæmpe, bolsjefarvet labyrint, som festivalgæsterne kan gå på opdagelse i.

Årets kunstprogram på Roskilde Festival vil kunne opleves fra torsdag d. 3. til søndag d. 6. juli.

Kunstnere og kunstnergrupper i Art Zone 2014 er:

· INSA
· Marcos Zotes
· Zetland
· Maser
· Wolfmans Title
· Lilibeth Cuenca Rasmussen
· Savage Amusement
· Sisters Hope
· Katalin Halasz
· UngtLys
· Christine Overvad Hansen
· Augusta Sørensen
· Hackstage
· Die Gute Fabrik
· David Kanaga
· Kurato
· Maria Legaard Kjeldsen
· Reffelt//Brøgger.

Skriv kommentar