Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

06.01.2015 STATEMENT

Birk Bjørlo. Foto: Mette Kierstein.

Langsomheden - Birk Bjørlo

Hvad vil det sige at gå i forbindelse med maleriet? For Birk Bjørlo handler det om langsomhed. Kopenhagen har besøgt Birk Bjørlo på hans udstilling "0 is a Place Where I Eat My Breakfast" på det nye galleri Gether Contemporary i Kødbyen.

AF Mette Kierstein

Gether Contemporary
Flæsketorvet 77-79, 1711 København V, w: gethercontemporary.com
0 is a Place I Eat My Breakfast
Birk Bjørlo
21.11.2014-17.01.2015

Denne langsomhed finder sted i processen: Udstillingen hedder “0 is a place where I eat my breakfast” og for mig handler det om dér, hvor jeg går i gang. Ud over at være et slags udgangspunkt, symboliserer 0’et også det abstrakte rum, jeg arbejder med, livet og hverdagen med det. Det abstrakte rum er også udstillingens form: Udstillingen består af en række abstrakte malerier, der har det nogenlunde ensartede format til fælles, men derudover har forskellige udtryk. For mig handler livet med det abstrakte også om at bryde formen. Selvom jeg gør det samme hver dag, prøver jeg at gøre det, jeg gjorde dagen før anderledes, og genetablere dette nulpunkt. Selvom jeg tænker, jeg har gjort noget godt, ønsker jeg aldrig at gentage det, jeg har gjort forinden. 

Langsomheden finder sted i mødet, for malerierne peger også på sig selv. Rammen har været vigtig som en slags spillerum, hvor maleriet kan referere til maleriet, og den proces, det er indgået i. Selvom det er min hånd, der har ført penslen, er der når rammen er “olie på lærred” en tung historie, som selvom det kan føles lidt håbløs at forholde sig til, er vigtig at forholde sig til og uundgåelig at referere til, men netop derfor også vigtig at bryde op. 

Langsomheden finder sted i afstanden. Når jeg skal etablere et rum og skabe en kontekst for mig at male i, bruger jeg lang tid med lærredet inden jeg går i gang. Det, jeg arbejder med, foregår i en slags samtale med de stumme lærreder. Det er en proces at nå frem til nulpunktet, hvorfra jeg får muligheden for at bryde op med de lag i maleriet, både malerhistorien, og konkret det jeg selv, har etableret forinden. 

Langsomheden er måske derfor, jeg maler. Det er netop det, at jeg behøver tiden. Det er derfor, jeg tænker, at maleriet har en relevans. Som del af en verden, hvor informationsmængden er enorm, hvor tiden bevæger sig hurtigt, og billeder og indtryk flyver rundt om os, der tror jeg på, maleriet kan noget andet. Det etablerer roen. 

Tak.

Birk Bjørlo: 0 is a Place Where I Eat My Breakfast (installation view), Gether Contemporary, 2014. Foto: Gether Contemporary.

Birk Bjørlo: 0 is a Place Where I Eat My Breakfast (installation view), Gether Contemporary, 2014. Foto: Gether Contemporary.

Birk Bjørlo: O 001, 2014, 190x160cm, Olie på lærred. Foto: Gether Contemporary.

Birk Bjørlo: O 002, 2014, 190 x 145 cm, olie på lærred. Foto: Gether Contemporary.

Birk Bjørlo: O 004, 2014, 190 x 145 cm, olie på lærred. Foto: Gether Contemporary.

Birk Bjørlo: O 003, 2014, 130 x 100 cm, olie på lærred. Foto: Gether Contemporary.

Birk Bjørlo: O 003, 2014, 190 x 145 cm, Olie på lærred. Foto: Gether Contemporary.

Skriv kommentar