Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

13.09.2017 #KUNSTGØRENFORSKEL
Gitte Ørskou

Gitte Ørskou Foto: Mick Andersson.

#kunstgørenforskel - brev fra Statens Kunstfond

I sidste uges nyhedsmail havde vi talt om den i politiken gengivne undersøgselse af bl.a. hvilke områder befolkningen foretrak besparelser på, ifald der skulle spares på noget ifm. den kommende finanslov. Humøret var lavt, da resultatet af undersøgelsen viste, at blandt de ca. 20 valgmuligheder der var, placerede kulturinstitutioner sig som et af de i alt to emner, der opnåede højst procentpoint. Du kan læse skriveriet her.

Det lille skriveri mundede ud i et ønske om at nogen, måske Statens Kunstfond, ville gå forest i en indsats for at ændre på den bedrøvelige situation, og formanden for samme, Gitte Ørskou, har været så venlig at svare på Statens Kunstfonds vegne, og du kan læse Gitte Ørskous svar nedenfor.

AF Gitte Ørskou

Kære Kopenhagen.

I jeres seneste lederartikel lufter I tanken om, at der ville være større opbakning til at investere offentlige midler i kunst, hvis   - og jeg citerer - ”velfærdsdanmark” havde en statslig organisation, som talte kunstens sag”. I foreslår så, at det kunne være Statens Kunstfonds opgave at vende det alt for negative billede, som folk i almindelighed har til den offentlige støtte til kunst og kultur. 

Som bestyrelsesformand for Statens Kunstfond vil jeg dog være ked af, hvis det alene var en statslig institutions opgave at tale sig selv op. Det virker underligt selvrefererende, hvis det alene er de 54 medlemmer i Statens Kunstfond, der finder deres arbejde nyttigt. Helst skulle de over 6000 tilskudsmodtagere og de tusindvis af mennesker, der dagligt har glæde af de offentlige investeringer i kunst, jo finde det relevant, at staten er med til at fremme kunsten. Og det er præcis dét, Statens Kunstfond er sat i verden for. Vi løser en lovbestemt opgave med at sprede midlerne til kunstnere og til projekter, som på meget forskellig vis skaber og viser kunst af høj kvalitet. Vi samarbejder hver dag med kunstnere, institutioner og formidlere om at gøre kunstoplevelser tilgængelige og nærværende for borgerne i hele Danmark. 

Og så fortæller vi også, hvad vi laver. Vi taler og vi debatterer. Både på fx Kulturmødet Mors og på Christiansborg, ligesom vi er i løbende dialog med de miljøer, som vi samarbejder med. Forhåbentlig finder de vores arbejde relevant. Det kunne de jo starte med at sige frem for, som Kopenhagen foreslår, at give os opgaven alene med at tale statsstøtten op. ”Hvem skulle ellers gøre det?” spørges der retorisk i lederen.   Ja, hvad med f.eks. Kopenhagen? Hvorfor hører man så sjældent kunstnere og kunstscenen forsvare og tilkendegive deres opbakning til statens mangeårige engagement i kunst- og kulturstøtte? Hvis der ikke er nogen, der siger højt, at det er vigtigt, så klinger det meget hult, hvis Statens Kunstfond selv skulle stå og råbe det højt. Og så bliver det svært at mobilisere noget politisk opbakning til den statslige kunststøtte, hvis ikke engang kunstmiljøet selv sætter pris på det. Så hvad med selv at komme på banen derude? Se, det giver jo meget mere mening end at overlade opgaven til en statslig organisation, der er sat i verden for kunstens skyld.

Med venlig hilsen

Gitte Ørskou
Bestyrelsesformand, Statens Kunstfond 

Skriv kommentarKunstskolen Spektrum
Krabbesholm Højskole
Lilith Performancestudio
Københavns Kunstskole
Kunsthøjskolen på Ærø