Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

12.11.2019 STATEMENT
Jacob Steen, Bricks Gallery, Rammet af Solen

Jacob Steen Foto: Michella Bredahl.

Kunst som en bevidsthedsudvidende selvbiografi

Bricks Gallery udstiller Jakob Steen malerier, en glasskulptur og en publikation, som bærer på et bestemt DNA. Ud fra en intuitiv undersøgelse af sig selv manifesteret på lærred, søger Steen ind til kernen af hvem vi er, i lyset af den måde, vi formes af vores omgivelser.

På trods af, at det kun er Steens tredje udstilling, arbejder han selvsikkert med præmissen om, at hans værker skal kunne minde sin beskuer på vigtigheden af at se sig selv oppefra.

AF May Simón Lifschitz

BRICKS GALLERY
Rammet af Solen
Jakob Steen
Kurator: Rebekka Elisabeth Anker-Møller
08.11.2019 - 08.12.2019
 
"Jeg bruger ofte min egen historie som et slags arkiv for hændelser, som kan være interessante at lave billeder ud fra. Værkerne i udstillingen på Bricks Gallery peger på min egen historie og iagttagelser, men jeg synes det er interessant at undersøge, hvor almengyldige jeg kan lave værkerne, så man som beskuer kan skrive sig selv ind i dem.

Der er en del af mine værker, der handler om bevidsthed. Jeg oplever ofte at tingene ikke er, som de ser ud til tæt på, og forsøger at skabe et fugleperspektiv i bevidstheden. Jeg tror gerne, at jeg vil vække en form for opadgående følelse i beskueren. Der er en hensigt om, at folk skal se noget småguddommeligt i sig selv, i mødet med mine billeder. Folk skal føle sig ophævede af dem på en eller anden måde.
 
For det meste er det sådan, at jeg ikke rigtig ved noget som helst om hvad jeg har gang i, før jeg er færdig. Ofte går der lang tid efter, at tingene er blevet skabt, før der kommer meningsfulde reflektioner ud af det. Men på et tidspunkt bliver det klart for mig, hvilken relation værkerne har til min historie eller mine omgivelser.
 
Titlen Rammet af Solen opstod spontant. Det kom til mig, en dag hvor jeg var i mit gamle atelier på Rentemestervej, inden jeg flyttede til Præstø. Vinduerne var sydvendt, og solen stod altid ind i atelieret, i en bane, som skabte nye rammer på værkerne, der stod i rummet. Sollyset isolerede på den måde forskellige fragmenter af billederne, og efterlod samtidig alt andet i skyggen. Jeg er meget optaget af at opleve hvordan mit arbejde skifter karakter i forskellige belysninger. Med solens tilstedeværelse i atelieret, blev jeg blev draget af at iagttage de forskellige kompositioner, den lavede på mine billeder, som konstant ændrede på farver og overflader.

Det gav derudover en dybere mening, da jeg begyndte at reflektere over mit eget nære forhold til solen, og dens store effekt på mig, særligt de de år jeg boede i Puerto Rico.
 
I måden, jeg arbejder på, vil jeg gerne gøre det meget transparent, hvad jeg har gjort. Det skal helst vække følelsen af, at man selv kunne have gjort det. Jeg bruger materialer jeg finder, og gerne naturlige. Jeg fik en terpentinforgiftning i Spanien for nogle år tilbage, som gav anledning til en større undersøgelse af, hvad man egentlig kan male med. Det gik op for mig, at maling bare er pigment og et stof, der binder pigmentet til lærredet. Benlim, fiskelim, algelim og agar agar har jeg eksempelvist fundet frem til. Hver binder har stor indflydelse på både overfladen når den er tør, men også måden malingen lægger sig på mens man arbejder. Jeg har en meget alkymistisk tilgang til mine materialer. Jeg prøver at blande alting sammen og se, hvad der sker."

Tak

Jacob Steen, Bricks Gallery, Rammet af Solen

Jakob Steen: Rammet af solen (installation view), 2019. Foto: Bricks Gallery. Courtesy: Courtesy of Bricks Gallery.

Jacob Steen, Bricks Gallery, Rammet af Solen

Jakob Steen: Reprise. Foto: Bricks Gallery. Courtesy: Courtesy of Bricks Gallery.

Jacob Steen, Bricks Gallery, Rammet af Solen

Jakob Steen: Peruvian Tiger, 2019, 155 x 155 cm., Pigments guache rabbit skin glue agar on linnen. Foto: Morten Halborg-Møller. Courtesy: Courtesy of Bricks Gallery.

Jacob Steen, Bricks Gallery, Rammet af Solen

Jakob Steen: Adam, 2019, 150 x 210 cm., Mixed media on canvas. Courtesy: Courtesy of Bricks Gallery.

Jacob Steen, Bricks Gallery, Rammet af Solen

Jakob Steen: Satsuke. Foto: Bricks Gallery. Courtesy: Courtesy of Bricks Gallery.

Skriv kommentarKunsthøjskolen på Ærø
Krabbesholm Højskole
Kunstskolen Spektrum
Københavns Kunstskole
Lilith Performancestudio
TAl R - Glyptoteket