Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

01.05.2012 INTERVIEW

Rikke Benborg: Uden titel, 2011, 1:55 min, Animation. Foto: Rikke Benborg. Courtesy: SOD - Space of Drawings.

Immortal Muse

Frem til 5. maj 2012, kan man se Rikke Benborgs solo udstilling Immortal Muse i Space of Drawings. Her præsenteres man for en række videoer, fotografier og lidt broderi lavet specielt til udstillingen. Uden at Benborg selv begiver sig ud i at tegne, indkredser og tematiserer hun "tegningens karakter" gennem de udstillede værker, og forbinder subtilt den praksis vi kender hende for, med SOD's profil som tegningernes galleri.

Rikke Benborg (f. 1973 ) har studeret Fine Art på Middlesex University, London og efterfølgende på Det Kongelige Danske Kunstakademi, hvorfra hun dimitterede i 2006. I 2008 modtog hun Statens Kunstfonds 3-årige arbejdslegat. Hun har tidligere produceret og udstillet en lang række videoværker; senest i den geometriske ruminstallation Hermetica, Traneudstillingen 2011.

AF Line Marie Thorsen

Fortæl mig om udstillingen og hvordan du har arbejdet med dine værker i spændingsfeltet mellem din praksis og så Galleriets profil.
Marie Kirkegaard spurgte mig, om jeg ville udstille hernede sidste sommer. Galleriet har jo en ret stram tegneprofil, så jeg var faktisk i tvivl, fordi jeg jo ikke laver tegning. Jeg ville dog rigtig gerne udstille her, og det blev så til gengæld meget vigtigt for mig at tage udgangspunkt i tegning.

Man kan jo sige at tegning er mange ting, men ét aspekt er at man kan bruge tegning til at definere form. Undersøgelsen af tegning som definition af form, kan måske særligt ses i værket Monochrome 64, hvor jeg har lavet et kontinuum over en række billeder. Hvert billede varer kun et par sekunder og billederne er så klippet efter lyden (på værkets lydside kan man høre lyden af to guitarstrenge der bliver slået an hvert sekund, red.). Det ene billede leder til det næste, som så leder til det næste og så videre. Videoen er meget forenklet og skal ses som ét samlet udsagn. Dvs. at man følger en række former i videoen, hvor den ene form hele tiden peger videre mod den næste. En art dramaturgisk forløb baseret på formerne.

Filmen er lavet på super 8, hvilket er generelt for mine ting. Jeg har altid arbejdet meget med stoflighed og sanselighed, hvor filmen får en eller anden fysikalitet eller taktilitet. Det synes jeg kommer frem ved anvendelsen af det format. Jeg har det lidt svært hvis det bliver for rent og kunstigt. I denne sammenhæng kan man også tænke på det i forhold til tegningen i den tidlige animation, og måden man arbejder med det at tegne, på film. Det er jo lidt animeret i kraft af formatet og så fordi det er så korte klip. Så tegningen og min praksis bindes på en måde sammen i filmen.

Så det du siger, er at du i stedet for at tegne, måske mere har arbejdet med det man kunne kalde for konceptet tegning i forlængelse af, og i relation til, det du ellers laver. Vil du ikke uddybe det lidt?
Jeg er jo ikke tegner og på den måde kunne jeg ikke lave en udstilling med tegninger, men jeg har i stedet set på forskellige måder, som tegningen anvendes på. Blandt andet var en af de ting jeg har kigget på, i starten da jeg skulle i gang med udstillingen, et folkeslag i europa som levede omkring det 10. århundrede, som kaldes for Piktier. Navnet refererer til "picture" eller billede, fordi det var et folkeslag der var ret krigeriske og malede sig med blomster og meget andet, når de tog i krig. Dette førte mig op til det tribale som vi er bedre bekendte med i dag, og hele den tradition for kropsudsmykning. Dette er noget jeg har forholdt mig til, i de to værker som begge hedder Uden titel, 2012. Ikke at det skal mime den slags kropstegninger, men det er alt sammen noget jeg har holdt en mente, i processen med arbejdet med værkerne.
I værket med kvinden, henviser linjerne også til linjerne over Buddhas guddommelige proportioner. Linjerne jeg har tegnet er ikke fuldstændigt magen til, - hun er jo ikke Buddha - men så er en del af undersøgelsen så, hvordan jeg kan overføre det på hendes ansigt.
Med Stefan (manden i værket Uden titel, 2012) prøvede jeg mere at følge hans ansigts konturer og på den måde tegne en kroppens egen topografi. Men det er egentlig ikke noget der er konsekvent, forstået som at det kun skal handle om det. Snarere handler det om flere forskellige aspekter ved tegning, som jeg afprøver. Måske en slags fabuleren over tegningen og det den kan som form, når den anvendes i disse medier og på en krop. Jeg godt kan lide tegningen som skitse, den energi som er i en skitse og så det processuelle arbejde som ligger i det at arbejde med skitser. Hvor man prøver tingene af før man laver det rigtigt. Det er noget som faktisk har lige så stor værdi som det færdige resultat. I begge videoerne tegnede jeg engang i mellem stregerne på deres ansigter forkert. Der kunne jeg jo have klippet det væk, men jeg valgte at lade det blive i det endelige værk fordi jeg gerne vil have at processen er tydelig. Og at man kan se at det ikke er et fotografi jeg tegner på, men at det faktisk er Stefan.
Filmene er lavet som stop-motion, hvilket igen giver den sanselighed og stoflighed som jeg også synes at alle de små forkerte streger osv. er med til at bidrage til. Det kommer til at medvirke til det energiske og levende.

Du har også lavet nogle fotografier og et broderet værk. Hvordan hænger de sammen med den afsøgning som er i videoerne?
Jeg havde en ret lang proces i forhold til at lave den dér (Monochrome 64, 2012). Jeg var igennem en masse elementer og former som jeg gerne ville have med i det færdige værk, men som jeg så alligevel endte med at vælge fra, fordi jeg gerne ville have at det skulle være så enkelt som muligt. Så fotografierne er egentligt billeder fra den proces. Det her (Uden titel, 2012, fotografi af en hånd som holder en heksagon i udstrakt arm) er egentligt et still-billede fra processen, som jeg synes der var noget meget interessant ved. Der er noget skævt over det, over den måde hun holder hånden på.

Der er på en eller anden måde et meget fint forløb mellem værkerne i ophængningen. Hvor hånden med heksagonen, helt konkret peger hen i mod den film (Monochrome 64), hvis proces selve værket (Uden titel) er en slags subliminal bevidnelse af. I mellem de to, er det her broderede værk (Uden titel, 2012) som i denne kontekst leder tankerne hen på hvid støj. Vil du ikke fortælle mig om dette værk?
Værket er broderet med korssting, og er egentligt ingenting. Mønstret er lavet over en taske med en masse plastikperler i sort og hvid, fra 60'erne. Jeg har broderet efter perlerne som de sidder på den. Det ligner at det er noget, og da jeg gik i gang med at lave værket, forsøgte jeg også at tælle mellemrummene mellem de hvide og sorte perler, for at se om der var en slags system. Men der er ikke noget system og derfor er det sådan lidt "random" ingenting. Jeg har dog kopieret det fuldstændigt efter hvordan perlerne sad på tasken. Jeg kan godt lide at det er helt tilfældigt, men at det ligner at der er et system. Så det giver en masse associationer, men i sig selv er det ingenting.

Det er igen det her med, at det for mig, handler om formen. Jeg kan godt lide tanken om, at jeg ligger nogle former frem på forskellige måder og at man derfra kan tænke og associere videre. Der er mange der er lidt forskrækkede over videokunst, og jeg tror det er fordi at folk tror der er så meget de skal forstå. Men her skal du bare kigge på det og så sanse det. Og tage det til dig, som du nu engang oplever. Uden at du skal være bange for at der er alt muligt kompleks man skal have en doktorgrad for at forstå.

Tak.

Rikke Benborg: Immortal Muse, 2012. Installation view. Foto: Rikke Benborg. Courtesy: SOD - Space of Drawings.

Rikke Benborg: Immortal Muse, 2012. Installation view. Foto: Rikke Benborg. Courtesy: SOD - Space of Drawings.

Rikke Benborg: Immortal Muse, 2012. Installation view. Foto: Rikke Benborg. Courtesy: SOD - Space of Drawings.

Rikke Benborg: Immortal Muse, 2012. Installation view. Foto: Rikke Benborg. Courtesy: SOD - Space of Drawings.

Rikke Benborg: Masquerade, 2012, 1:15 min, Animation. Foto: Rikke Benborg. Courtesy: SOD - Space of Drawings.

Rikke Benborg: Uden titel, 2012, 1:44 min, Video. Foto: Rikke Benborg. Courtesy: SOD - Space of Drawings.

Rikke Benborg: Uden titel, 2011, 1:55 min, Animation. Foto: Rikke Benborg. Courtesy: SOD - Space of Drawings.

Rikke Benborg: Uden titel, 2012, 25 x 34 cm, Fotografi. Foto: Rikke Benborg. Courtesy: SOD - Space of Drawings.

Rikke Benborg: Uden titel, 2012, 24,5 x 33,5 cm , Broderi på aida. Foto: Rikke Benborg. Courtesy: SOD - Space of Drawings.

Rikke Benborg: Uden titel, 2012, 32 x 51 cm, Fotografi. Foto: Rikke Benborg. Courtesy: SOD - Space of Drawings.

Rikke Benborg: Uden titel, 2012, 33,5 x 51,5 cm, Fotografi. Foto: Rikke Benborg. Courtesy: SOD - Space of Drawings.

Skriv kommentarLilith Performancestudio
Krabbesholm Højskole
Københavns Kunstskole
Kunsthøjskolen på Ærø
Kunstskolen Spektrum
TAl R - Glyptoteket