Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

09.10.2012 INTERVIEW

Augusta Atla: Installationview, 2012. Courtesy: Augusta Atla.

I kunstens verden kan jeg være præcis den jeg er

”I love color, humor, femininity, mysticism, sexuality and ornamentation”. Augusta Atla (1979) kan ikke beskyldes for at sløre sine interesser bag påtaget intellektualisme eller ”international art english”. Hun er ellers MA i kunsthistorie fra Architectural Association School of Architecture, London, BA i Fine Arts fra Goldschmiths, London og BA i arkitektur fra Kunstakademiet i København.

Augusta Atla er pt aktuel med sit første museums solo show på Horsens Kunstmuseum, Viva Arte, der kan ses som en kunstnerisk hyldest til og undersøgelse af slet og ret kvindelighed. Med udgangspunkt i kunsteren selv. Udstillingens værker er bygget op af affekter indsamlet med kvinden som kunstnerisk motiv for øje.

Viva Arte på ARTGUIDE
Mere om Viva Arte
Augusta Atla cv
atla.dk

AF Torben Zenth

Hvad handler din kunst om? Kan man kalde det umiddelbar og ureflekteret, eller hvordan vil du selv beskrive det?
Titlen på min kommende solo udstilling ved Horsens Kunstmuseum, VIVA ARTE, hentyder, er min kunstpraksis udsprunget af en stærk frihedstrang. Livet er meget lidt frit, og menneskelige relationer er ikke altid nemme, hvorimod i kunstens verden kan jeg udtrykke mig og være præcis den jeg er. Uden Kunsten ville jeg ikke kunne overleve mentalt, min trang for frihed og for at udtrykke mig er enorm. Kunsten opretholder mit mentale helbred, og både i modgang og medgang kan den støtte mig og min menneskelige udvikling og min forståelse af verden.

VIVA ARTE er en hyldest til at Kunst findes i en ikke-fri verden, Kunsten er i værste fald det sidste og måske eneste tilflugtssted for reel og ubetinget frihed. Ydermere har kunst en social dimension, dvs. at vi kan tale sammen uden ord med fremmede (beskuer kender ikke altid kunstneren selv) gennem kunstværker, dette er et meget vigtig aspekt og støtter en udviklende humanisme og empati. Kunstværket kan tale om tabuer og aspekter ved livet som er svære at ytre i samfundet og at dele med andre direkte. Jeg håber på en verden med større empati, større forståelse af den anden, og at vi kan udvikle større evner til at dele ærligt med andre og hinanden, således at livet ikke bliver ensomt ! Vi lever for at udvikle os sammen, ikke for at være alene, og kunst kan være med til at promovere at dele ærligt og tale inderligt til hinanden. Kunst kan være med til at højne forståelser for div emner, evnen til at lytte og simpelthen bidrage til at turde fortælle den hele sandhed, selvom den version måske ikke er den pæneste version af livet. Kunst hjælper med at bryde facader, fordi den tør være fri, tale frit og tale om aspekter som ingen andre tør tale om.

Min praksis er skabt på baggrund af meget overvejelse, moral, politiske interesser og integritet, men værket er også skabt af lidenskab, medfølelse, umiddelbart og legende.

Dine værker på udstillingen. Er det et stort selvportræt?
Udstillingen består af 14 collager på papir, 8 collager på lærred (stor format), 3 foto værker, 4 collage objekter og 1 installation. Af de 30 værker indgår min egen krop i 16 af værkerne. Det betyder på ingen måde at der er tale om selvportrætter. Der er ikke et eneste selv-portræt imellem dem. Jeg bruger min egen krop som 'pictorial doll' (dukke) til at undersøge, udtrykke og tale om psykologiske og følelsesladede størrelser ved kvindekroppen, identitetsstørrelse, hukommelse og livet mere generelt, hændelser af held og uheld.

Det er vel ikke forkert at betragte udstillingen på Horsens Kunstmuseum som en stor collage. Kan du sige noget om hvilke elementer der indgår i collagen - hvilke temaer der optager dig pt?
Det er korrekt at hele solo udstilingen, VIVA ARTE ved Horsens Kunstmuseum, kan forståes som en total-omfattende collage; elementer af antropologiske studier, kønsstudier, kvinde studier i maleri historien, sexuelle studier, Europæisk, Øst-europæisk og Russisk folkekunst elementer og emotionelle studier er sammensat på kryds og tværs gennem alle værker i deres indhold, men ydermere er der også et collage-greb i selve de formelle kunst-medierne, dvs. en dialog mellem maleri, objekt, fundne objekter, skulptur, scene, dagbog, ritualer, religiøs hengivne objekter (ex voto, ikon) installation, teater, tegning, ikonografi og fotografi. 

I min praksis, og især og endelig med denne udstilling forsøger og formår jeg at blande visuel og historisk undersøgelse og forståelse, med mere følelsesladede spørgsmål omkring skabelse af identitet og arketypiske problemer i Livet omkring adskillelse, Kærlighed, død, længsel, familie relationer og hukommelse. 

Min praksis har mange parallelle veje, som alle søger dels større menneske forståelse og dels selv-forståelse. Mine værker betræder veje gennem livet, om hvordan vi som menneske kan bruge vores kognitive, emotionelle, rationelle, historiske viden kan opleve accept og glæde ved Livet, selv i de sværreste stunder og i de mørkeste sider af mennesket. Kunst er ingen eskapisme, den prøver ikke at se bort fra smerte ved livet, tværtom gennem mediet Kunst er det nemmere at se alle aspekter af Livet, hele spektret af Livet, smertefuld som glædeligt - og samtidig gror Kunsten ens (og hensigtsmæssigt også beskuerens) 'rygrad' stærkere i troen på menneskets grundlæggende natur som fredligt, kærligt, venligt, lidenskabelig og fuld af elskov til Livet.

Tak

Augusta Atla: I Am Love, 2012, 170 x 170 cm, Collage on canvas. Courtesy: Augusta Atla.

Augusta Atla: I Am Love, 2012, 80 x 120 cm, Collage on paper. Courtesy: Augusta Atla.

Augusta Atla: I Am Love, 2012, 90 x 70 cm, Collage on paper. Courtesy: Augusta Atla.

Augusta Atla: I Am love - Objet de Femmes, 2012, 50,4 x 70 cm, Collage on paper. Courtesy: Augusta Atla.

Augusta Atla: My Sexuality (and the legs of the artist), 2012, 50,4 x 70 cm, Collage on paper. Courtesy: Augusta Atla.

Augusta Atla: My Sexuality (and the legs of the artist), 2012, 50,4 x 70 cm, Collage on paper. Courtesy: Augusta Atla.

Augusta Atla: My Sexuality (and the womb of the artist), 2012, 58,3 x 77 cm, Collage on paper. Courtesy: Augusta Atla.

Augusta Atla: I Am Love - Objet de Femmes, 2012, 50,4 x 70 cm, Collage on paper. Courtesy: Augusta Atla.

Augusta Atla: My Sexuality (and the bust of the artist), 2012, 50,4 x 70 cm, Collage on paper. Courtesy: Augusta Atla.

Augusta Atla: I Am Love, 2012, 56 x 78 cm, Collage on paper. Courtesy: Augusta Atla.

Augusta Atla: I Am Love, installation, 2012. Courtesy: Augusta Atla.

Augusta Atla: Instalationview, 2012. Courtesy: Augusta Atla.

Skriv kommentar