Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

05.03.2015 COMMENT
Esben Weile Kjær

Esben Weile Kjær Foto: Fryd Frydendal.

Det føles ofte som om, jeg er alle steder på een gang

Et samtidigt forsøg på at placere det altid noget vage begreb ’ungdomskultur’ ville i dag ikke være muligt uden at benytte to begreber: virtualitet og interdisciplinaritet.

Siden 90’ernes digitalisering og accelerering at personlige kommunikationsformer, og etableringen af 00’ernes første sociale medier som MySpace, er ungdommens uundgåelige identitetsprojekt vokset til at omfatte konstrueringen og opretholdelsen af det virtuelle jeg – en performativ personlighed, der eksisterer etisk og æstetisk i forhold til dens interforbundne sociale netværk, som en afspejling, udvikling eller endda stærk modsætning til det fysiske jeg.

AF Jeppe Ugelvig

Dette er synligt ikke mindst i kunsten –  i udlandet brugte Argentinske Amalia Ulman sidste år Instagram til at fabrikere et falskt ’selv-biografisk’ narrativ om en ung LA-piges materialistiske fordærv, misbrug og efterfølgende spirituel rehabilitering – performet via selfies og ikonografiske ’rich-girl-in-LA”- billeder foran et publikum af tusinder af digitale followers, der uvidende om projektets meta-lag og falskhed fortærede hendes undergang gennem likes og kommentarer.  Herhjemme bruger Akademi-studerende Maja Malou Lyse det virtuelle alter-ego Boothbitch til at diskutere æstetik og kønspolitik – sin krop forvandlet til et virtuelt redskab og feministisk våben, adskilt fra virkeligheden gennem lag af digital formidling. 

Med denne øgede forbundenhed nedbrydes grænserne mellem de forskellige kreative medier, og derved deres specifikke retorikker – prosa, kunstkritik, poesi, kuratering og twitter-opdateringer flyder sammen i det kreative individs mangefacetterede udtryk. Den svagt-definerede Alt Lit-genre har i det seneste år (både i Danmark og udland) rykket ved traditionelle former for selv-publicering og mediespecifik utdtryksform.

I dette landskab eksisterer den unge DJ, journalist, musiker, art director, kulturpersonlighed, og senest forfatter, Esben Weile Kjær, som med København som sin legeplads og laboratorium eksperimenterer med et hav af kreative udtryksformer og -formater. Han arrangerede den ambitiøse performance-festival Henrys Dream 2013, producerer musik i meta-bandet Goldlip, laver musikvideoer for diverse danske kunstnere og er den eneste egentlige iværksætter i Danmark med en queer dagsorden.

I 2014 udkom hans første bog Eskapisme, en lille samling af performativt selv-biografiske fortællinger. Med hans nye værk Alting Sker Så Meget, fortsætter den unge forfatter med at udforske det euforiske og samtidigt melankolske og evigt muterende sted der eksisterer i mellem skærmbaseret virtualitet og fysisk taktilitet, mellem biologi og teknologi, etik og æstetik; et sted som på trods af dens specifikke vedkommenhed til 89+ generationen, stadig ræsonnerer af klassiske ungdomsproblemtikker; køn, fællesskab, identitet, politik, eskapisme. 

”Som 90’er barn er jeg vokset op på internettet, hvor jeg har skabt min egen identitet og seksualitet. Det føles ofte som om, jeg er alle steder på een gang. Jeg har altid tænkt mit kulturbegreb som værende under opbrud. Det føles naturligt for mig, at jeg ofte har mere tilfælles med en gruppe unge fra Japan, som jeg har mødt over nettet, end jeg har med de andre mennesker, der bor i min opgang. Jeg vil gerne skrive til og for unge mennesker. Jeg vil gerne eksperimentere med formidlingsformer og formater og være med til at placere den unge litteratur i den virkelighed, hvor mine jævnaldrende kommer - på net-cafeen, natklubben og i shoppingcenteret. Steder som huser vores tids (arbejder)historier og som omkranser vores virkelighed. I en tid hvor alt er virtuelt, oplever jeg mit fokus på materialer og rum som en hjælp væk fra min rodløshed,” fortæller Esben.

Evigt samarbejdende fejrer Kjær udgivelsen af Alting Sker Så Meget denne fredag med en reception på Gl. Strand, hvor vil være musik fra bla. First Hate, samt oplæsning fra Tomas Lagermand Lundme.Senere til SMK Fridays har forfatteren som en perfekt afspejling af den interdisciplinære verdenen han skriver om, inviteret flere unge litterære talenter ind til at læse højt i de store sale blandt samlingen for Nordisk Kunst, talenter der ligesom Esben benytter sig af andre udtryksformer og discipliner.

Amalie Smith, der både er uddannet på Forfatterskolen og Kunstakademiet, arbejder i et tværfagligt felt mellem kunst og litteratur – resulterende i en unik fornemmelse for materialers tekstuelle og fysiske specificitet, der bl.a. kommer til udtryk i hendes Marble fra 2013.

Sammenligneligt er DJ og forfatter Maria Gerhardt originalt musikalsk skolet, men med sin debut Der bor Hollywoodstjerner på Vejen fra 2014 oversatte hun effektivt den atmosfæriske sentimentalitet der høres i hendes mixtapes til en rørende fortælling om kærlighed, sygdom, og det at blive voksen. Endeligt vil der være oplæsning fra Victor Boy Lindholm, der politisk reflekterer over sin egen ungdom gennem syntetiske, internetlyriske tekster på bloggen www.jegkiggerpaamaanenogsigervadsaa.dk

Alting Sker Så Meget

Alting Sker Så Meget Foto: I do art agency.

Skriv kommentarKunsthøjskolen på Ærø
Kunstskolen Spektrum
Lilith Performancestudio
Københavns Kunstskole
Krabbesholm Højskole