Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

16.05.2013 INTERVIEW

Foto: Torben Zenth.

At blive "berørt" af Gud

Hvad vil det sige at blive "berørt" af Gud? Det spørgsmål førte Line Kallmayer til at tilbringe 10 dage med en katolsk eksorcist i Rom. Mødet er blevet bearbejdet til en bog, der præsenteres i morgen fredag på Green is Gold. Jeg blev nysgerrig, og fik mulighed for at stille Line et par spørgsmål.

AF Torben Zenth

Har mødet med eksorcisten haft indflydelse på din egen forestillingsverden? Var dit udgangspunkt "skeptisk", eller hvordan?
Ja! Klart. Jeg betragter ikke min egen forestillingsverden som afsondret og aflukket, men i en konstant bevægelse med verden. Det er derfor jeg laver det jeg laver, fordi jeg mener, at der er ting jeg kan lære, opdage, gå på opdagelse i, jeg er som udgangspunkt nysgerrig.

Jeg er ikke journalist, når jeg går ud, og det gør jeg meget ud af at pointere overfor de mennesker jeg arbejder med på mine projekter. Jeg leder efter noget og oftest har jeg anelser om hvad det er. Men det er abstrakte anelser, der er ganske kropslige måske.

Kan du beskrive mere konkret hvad den oprindelige tiltrækning ved at skulle møde netop en eksorcist var? Og hvad mener du med kropslige anelser?
Jeg var som udgangspunkt interesseret i at forsøge at forstå, hvad det ville sige, at blive "berørt" af Gud.

For at undersøge sådan et spørgsmål var jeg også nødt til at forstå det indefra og tage udgangspunkt i mit eget indre.

Jeg kunne se, at jeg ikke kunne komme udenom det for virkelig at begribe. Altså jeg følte at min krop forstod noget, som mit sind, ikke gjorde. 

Da jeg i sin tid tog til Rom, talte jeg med mange præster, nonner og munke - og andre i og udenfor kirken- det var ikke så let at få kontakt til en eksorcist. De har travlt, fandt jeg ud af.

Jeg tog blot til Rom og begyndte at banke på døre. Jeg kunne ikke et ord italiensk men havde alligevel mange dialoger med mennesker om deres oplevelse af Gud og det at blive rørt at Gud.

Jeg blev langsomt klogere på forskellen mellem den protestantiske virkelighedsopfattelse og den katolske og begyndte at forstå mere. Folk kalder det tit blot "effektmageri" eller æstetisk forførelse, men jeg mener nu ikke man skal underkende disse virkemidler. Jeg var interesseret i sakramentet som sådan og ville gerne forstå, hvad det egentligt ER… Sådan virkelig forstå.

Jeg blev ved med at være særligt interesseret i eksorcisme ritualet og desuden personen bag. Det er en af de der ideer, der bare ikke vil slippe.

Det endte med at jeg måtte forlænge mit ophold i Rom. Italien er et langsommeligt og snørklet land, ting tager tid.  Alt imens jeg var ved at opgive at få fat på en eksorcist åbnede det sig for mig, og dagen efter gik det i gang... Det var dog en ret uventet proces, og det endte med at blive en meget personligt, det var den eneste vej.

Resten beskriver værket. Og bogen især, som kommer ud med udstillingen.

Jeg endte med at fokusere på en enkelt eksorcist, selvom jeg egentligt interviewede en del og have samtaler med flere.
Jeg kunne dog mærke, da jeg mødte denne præst, at det var der, jeg skulle dvæle. Han var en helt uforudsigelig type, og alt tid jeg brugte med ham var helt og aldeles uventet. Så der kom form på, men det endte med at blive en "historie" om mit møde med ham. Der skete noget i vores møde.

Men hvorfor en eksorcist; Jeg følte faktisk behov for at tale med en, der tog visse ting alvorligt.

På et tidspunkt deltog jeg i Vatikanets eksorcisme kursus. Jeg spekulerede blot over, hvad det egentlig ville sige, at tro. Virkelig at tro.


Og det med kropslige anelser… nogle gange var der noget… hvor det var som om min krop vidste noget andet end jeg. Nogle gange har vi kropslige "symptomer" og måske en hukommelse i kroppen der også kan have sit eget liv - det kan i hvert fald føles sådan.

Der er nok mange der kender det - jeg kender mange der lider af mærkelige symptomer, og de føler sig frustrerede og afmægtige hos lægen, som ofte kigger på dem, som om de er lidt kukkuk. Det dæmoniske, i den kristne forstand, det angriber netop kroppen, sanserne - ikke sjælen.

Når et menneske angiveligt er besat er det kroppen der er besat - ikke sjælen, så man kan opleve, at noget tager kontrol over een.

Jeg var også interesseret i eksorcisme i kraft af alle de filmiske referencer - Dramaet, gyserfilmene…hvorfor er vi så draget? Jeg mener… den øverste eksorcist i Vatikanet fortalte mig, at hans yndlingsfilm er Eksorcisten, du ved klassikeren fra 1973. Han synes, det er en vildt god beskrivelse af en klassisk besættelse, bortset fra scenen, hvor manden ryger ud af vinduet. Det mente han, nu var en tand for dramatisk, faktisk direkte urealistisk. Det er da interessant.


Men det er vigtigt at pointere, at eksorcisme sådan set blot handler om noget vi alle sammen kender til, nemlig bøn. De fleste har prøvet at bede, nogle måske bare i spøg, men når vi er kede af det og alene…og hjælpeløse og når vi mister nogen vi holder af, eller er ved at miste. Men bøn kan være ret udramatisk og det kan eksorcisme også.

Tror du?
Nu handler udstillingen jo ikke om mig. 
Og jeg er heller ikke helt sikker på om jeg forstår spørgsmålet.

Tak

Line Kallmayer: Ten Days with an Exorcist. Courtesy: Line Kallmayer.

Line Kallmayer: Flowers in Vase. Courtesy: Line Kallmayer.

Line Kallmayer: Eucharist. Courtesy: Line Kallmayer.

Line Kallmayer: Us. Courtesy: Line Kallmayer.

Skriv kommentar