Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

08.06.2017 3PICKS

3PICKS: Mary Ann Cvahte anbefaler udstillinger i uge 23

Mary Ann Cvahte, der guider dig i denne uge, er 3 års studerenede på Det Kongelige Danske Kunstakademi hvor hun i sin praksis eksperimenterer med alt på nær maleri. Fra konceptuelle oversættelser af billeder til ord, til mere personlig krænge sjælen ud projekter til nysgerrige materialeundersøgelser går alt an under abrejdsmottoet “it’s right to be wrong”. Skulle hun have et rygmærke, ville der på det stå “Hot Mess”.

AF Mary Ann Cvahte


ilyd.nu

ilyd.nu
On Crying
Dyveke Bresdorff
01.06.2017 - 30.06.2017 

Jeg vil anbefale at man starter alene hjemme foran computeren og går ind på ilyd.nu. ilyd er kurateret af Emilie Kjær, der tog afgang fra Kunstakademiet i København i 2014, og Dyveke Bredsdorff, der er i gang med sin MFA på Slade School of Fine Art i London. I denne omgang er det Dyveke selv, der har et lydværk med, og værket skal på kunstnerens opfodring høres i høretelefoner, hvilket der er god grund til. Det 20 minutter lange lydværk hedder nemlig “On Crying,” og er en lydoptagelse af en der græder. Det føles næsten fjollet at sidde for sig selv og kigge ind på den blå skærm, mens man lytter til denne person der græder. Der opstår en spændende distance, og mens jeg lytter, kan jeg ikke lade være med at tænke over, hvor fjollede lydende er, selvom alvoren, som af en eller anden grund altid er forbundet med gråden, også er tilstede - eller måske er det i virkeligheden mig der insisterer på at den skal være det?

Det er specielt at “få lov til” at lytte til et menneske der græder, et menneske jeg hverken ser eller får nogle informationer om og derfor ikke er emotionelt knyttet til. Samtidigt føles det kynisk at sidde her med min morgenkaffe og have adgang til denne sært distancerede intime oplevelse. Jeg lytter til optagelsen som en videnskabelig optegnelse. Ansigtet er væk, den velkendte mimik er ikke til stede. Her er kun mig og lyden, af hvad jeg er ret sikker på er en mand, tilbage – altså en ekstra distancering, da det ikke er kunstnerens egen gråd jeg lytter til. Jeg kan ikke undgå at tilføje det en personlig dimension og tænke over hvad der dog kan være foregået inden optagelsen fandt sted. Har kunstneren gjort noget ved denne person? Er det hele teater? Det kan du selv gå ind lytte til og tænke over i disse 20 minutters gråd i høretelefoner. Man kan på hjemmesiden også læse en kort beskrivelse af værket, som er 3. del af en performancerække.Jakob Kudsk Steensen: Paradisiac Ecologies. pressefoto

OK CORRAL
Paradisiac Ecologies
Jakob Kudsk Steensen
• FERNISERING Friday 09.06.2017 17-21
10.06.2017 - 02.07.2017

Det er svært at anbefale noget, man endnu ikke har set, men alligevel kan jeg ikke lade være. For da jeg læste beskrivelsen til Jakob Kudsks kommende udstilling på Ok Corral synes jeg det lød spændende og relevant. Første del af anbefalingen må derfor være, at man går ind på Ok Korals hjemmeside og læser pressemeddelelsen af Kudsks soloudstilling, som består af et virtual-reality værk og en videoinstallation. Her står afsluttende; “I Paradisiac Ecologies blandes klima angst, eskapisme, virtuelle verdener og utopiske drømme om mildere fremtider med hinanden.” På Jakob Kudsks egen hjemmeside kan man også gå på opdagelse. 

Udstillingen arbejder bl.a. med klimakrisen, det har man set før, men det ser ud til, at det bliver gjort på en spændende måde. Her er umiddelbart ikke løftede pegefingre, ingen irriterende ensretning, og så er der jo ingen grund til at være træt af det. Det handler om turisme, fantasi og klimaangst – og måske er det en god opskrift på en cocktail med klimakrisen som ingrediens, så ser det flot ud rent æstetisk - det synes jeg kan være et helt legitimt virkemiddel.

 (Nu, hvor vi er i fremtiden vil jeg også gerne anbefale alle at tage til Rundgang på Kunstakadmiet i København d. 16. juni, og skulle man blive rastløs inden da kan man tjekke udstillingensguiden for der sker rigtigt meget her d. 9. juni)Fra Ny Carlsberg Glyptotekets KRIG OG STORM - Vragskatte fra Sicilien

NY CARLSBERG GLYPTOTEK
KRIG OG STORM - Vragskatte fra Sicilien
06.04.2017 - 20.08.2017

Efter at have tænkt på klimaangst, oversvømmede have og gråd tager jeg ind på Glyptoteket for at se deres særudstilling med den dramatiske titel “Krig og Storm - vragskatte fra Sicilien”. Det gør jeg bl.a. fordi den lover en bronzeafstøbning af en elefant sammen med andre fund fra forliste handelskibe og sunkne krigsskibe langs Sciliens kyst. Og der er noget særligt over at se disse genstande (især en amfora hvor der er vokset en stor koral frem) i lyst af klimaangst.

Måske har det noget at gøre med, at nogle af objekterne nærmest ligner små aliens der er vokset sammen med havet, nye arter, eller også er det tanken om at havet gemmer på vores historie og dvs og på alt det plastik vi fodrer det med -  men ALTSÅ man kan sagtens se denne udstilling uden at tænke på det - og lade sige føre med af de formidlende plancher om hvordan fremmede (fredelige og fjendtlige)  kulturer  “har sat deres præg på øens sprog, arkitektur (og) mad..”.  Der er krigshjelme og forsyninger der har sejlet fra Nordafrika til Rom- man fornemmer rejsen mellem landene og historiske slag udspille sig, det hele er forbundet og nærværende og fantastiske luksuriøse fund f.eks et relief af Herkules der kæmper med Antaeus (søn af Poseidon, meget passende).  Sideløbende er der også fokus på myterne forbundet til havet og relieffer med søuhyre og olieflakser formet som sirener, hvilket åbner udstilling op.

Skriv kommentar