Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

22.09.2015 3PICKS

Lucian Freud: LUCIAN FREUD - A closer look (østfløj - interiør), 2015. Courtesy: Louisiana Museum of Modern Art.

3 picks uge 39

Det er Louisiana, Statens Museum for Kunst og Gallery Poulsen, der i denne uges 3 picks bliver sat i fokus. Ane Cornelia Pade anbefaler, at man besøger udstillingerne LUCIAN FREUD - A closer look, At rejse sig i mørket og Graduates.

AF Ane Cornelia Pade

Louisiana
Gl. Strandvej 13, 3050 Humlebæk W: louisiana.dk
LUCIAN FREUD - A closer look
Lucian Freud
03.09.2015 - 29.11.2015

Få malere har haft så stor betydning i genintroduktionen af den menneskelige skikkelse i malerkunsten i den sidste halvdel af det tyvende århundrede som den engelske kolos Lucian Freud.
Med værker der bogstaveligt talt går i kødet på mennesket, blotlagt, nøgent og nøgternt, forbindes Freud primært med hans nøgenportrætter. På Louisiana kan du nu opleve Freud i en, så at sige hudløs version. Louisiana viser i forbindelse med udstillingsserien Louisiana On Paper en samling grafiske arbejder og tegninger fra kunstnerens hånd. Uden maleriets farvelag står kroppen og modellens udtryk som noget endnu mere sårbart og blotlagt frem. Det er en anderledes måde at opleve Freuds karakteristiske og dybt psykologisk betonede portrætter på, der tillader os at se bagom de kødfulde kroppe til Freuds afrensede fremstilling af personer i al deres menneskelige uperfekte, forgængelige skønhed.


Palle Nielsen: Komposition over Jeremias klagesange, II, 22, 1957. Courtsey: Statens Museum for Kunst.

Statens Museum for Kunst
Sølvgade 48-50, 1307 København K W: smk.dk
At rejse sig i mørket
Palle Nielsen, Sven Wiig Hansen, Dan Sterup-Hansen, Henry Heerup, Jane Muus, m.fl. 
17.09.2015 - 17.01.2016

Med krig, angst og flugt fra den altomfattende undergang som højaktuelle emner, er udstillingen At rejse sig i mørketStatens Museum for Kunst ramt lige ned i tidens brændende sår. Udstillingen beskæftiger sig med efterkrigstidens kunst som reaktion og bearbejdning af tilværelsens håbløse umulighed følgende krigens rædsler og den konstante eksistentialistiske krise fremkaldt af den kolde krig. 

Udstillingen tager udgangspunkt i kunstnerne Svend Wiig Hansen, Palle Nielsen, Dan Sterup-Hansen, Henry Heerup og Jane Muus m.fl., der på dansk jord tematiserede de menneskelige konsekvenser af krigens brutale absurditet og den konstante angst. Udstillingen fokuserer hovedsagligt på tryk, med enkelte afvigelser til skulpturen og plakatkunsten. 

Trykkenes sort/hvide - grå farveunivers genspejler tidens håbløshed, hvilket atter genspejles som inddragende effekt i udstillingsrammerne. Med papkassenuancer på væggene, golde, industrielt udseende bokse, som både udgør skulptursokler og sidepladser er rammerne for udstillingen skabt i værkernes dystre, farveløse ånd. Videoer og lydklip af atomprøvesprængninger, politiske taler og opråb til menneskeligheden bidrager til en helhedsoplevelse der placerer værkerne i en historisk kontekst, hvorfra deres gru, ensomhed og forvredne kroppe står så meget desto stærkere frem for os. 

Udstillingen tager os fra den uudholdelige vished om at det hele kan slutte med et enkelt tryk på en knap, til protesten mod absurditeten og tilværelsens rædsler, til frygtens isolation og ensomhed, der til sidst i udstillingen forløses med troen på mennesket, på kærligheden og fremtiden. Et håb der peger fremad og ud af krisen.


Stephen Vollo: Bed, olie på lærred over panel, 129,5 x 215,5 cm, 2014. Courtsey: Gallery Poulsen.

Gallery Poulsen
Flæsketorvet 24, 1711 København V W: gallerypoulsen.com
Graduates
Abigail Schmidt, Shangkai Kevin Yu, Stephen Vollo
19.09.2015 - 31.10.2015

Gallery Poulsen er de glade for det figurative maleri, særligt hvis det er hentet hjem fra New York. Derfor er galleriets samarbejde med New York Academy of Arts også ganske oplagt. Udstillingen Graduates rummer værker fra de tre nyuddannede Master of Fine Art elever Abigail Schmidt, Shangkai Kevin Yu og Stephen Vollo

Samlende for udstillingen er de tre kunstneres fokus på teknisk kunnen og det fortællende som centrum for værket. 
Abigail Schmidt kreerer parafraser over historiemaleriet med referencer til moderne krigsførelse. 

Shangkai Kevin Yu arbejder med sammensætning af objekter, personer, perspektiver og malertekniker der henter deres udgangspunkt fra forskellige stilperioder samt vævende leg med maleriets rum. Særligt står det referencepakkede værk The Pool, The Cloth and the Nude (2014) frem i udstillingen som et smukt balanceret udtryk for Shangkai Kevin Yus yderst sammensatte stil. 

Stephen Vollos værker er anderledes skrøbelige i deres monokrome enkelthed. Her bliver teksturen og de subtile nuanver værkernes vigtigste redskab. I værket Bed (2014) er oplevelsen af det uldne, grå gulvtæppe, med dets lodne overflade, i al sin simpelhed, ganske opsigstvækkende. 

Skriv kommentar