Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

30.06.2014 3PICKS

Måltidsmøblet. Foto: Augusta Sørensen

3 picks: Roskilde Festival

Traditionen tro præsenterer Roskilde Festival et kunstprogram med fokus på performance-, interaktiv, arkitektur- og urbaniserings-tematiske kunstoplevelser i samarbejde med alt fra praktiserende kunstnere, designlaboratorier og arkitektfirmaer. I modsætning til tidligere års geografisk spredte programstruktur, er kunstoplevelserne i år samlet ét sted, i det såkaldte ’Art Zone’, placeret mellem Orange Scene og Avalon. Ifølge festivalen er zonen kurateret ud fra tematikker, som er centrale for festivalens historie og identitet; transformation, gentagelse og deltagelse. Her er tre projekter, du ikke må misse i festivaldagene:

AF Jeppe Ugelvig

Måltidsmøblet
En af Roskilde-festivals store fokusområder er maden, og i spidsen for dette finder man projekt More Than Eating, der fungerer som en slags kuratorisk leder af madprogrammet på tværs af festivalen. I Art Zone kan man således opleve Måltidsmøblet, som bliver beskrevet som et ”spisebord, der har fået vokseværk”.  Måltidsmøblet danner rammen om række ’mad-performances’ og placererer sig derved oplevelsesmæssigt i en interessant kunst-kulinarisk gråzone. I dagtimerne vil man kunne deltage i et ’musikmåltid’, hvor bands fra årets musikprogram skal gættes ud fra en ret, og om aftenen i en performativ tre-retters menu, hvor madoplevelsen dekonstrueres til brudstykker i møblets skuffer. Møblet er udviklet i samarbejde med performancekunsteren Christine Overvad Hansen og Augusta Sørensen fra Madkas, og dets værtinder vil kunne mærkes, når de under bordet hvisker tips og vejledning til de nysgerrige deltagere. Se mere på Måltidsmøblets Facebook-side her


Marco Zotes. Foto: Marco Zotes

Marcos Zotes
Arkitekt og kunstner Marcos Zotes er til daglig leder af det multidisciplinære design- og research-laboratorie Unstable, som fra deres kontor i Reykjavik udvikler permanente så vel som midlertidige arkitektoniske projekter over hele kloden.  I god forlængelse af Roskildes egen fokus på samfundets forskellige ’rum’ og zoner, forholder Zotes sig kritisk overfor mødet med byrummet, og hvordan sådanne rum kan udforskes og nyfortolkes interaktivt med den for det meste passive eller ’slumrende’ indbygger. Dette blev bl.a. manifesteret i hans værk YOUR TEXT HERE, hvor traffikanter og gågængere via SMS kunne få deres tanker eller budskaber projekteret på store billboards i deres by (Detroit, Reykjavik og New York har alle huseret projektet), og på den måde udfordre kollektiv forståelse for ytringsfrihed i en storby. På Roskilde festival har Marcos Zotes kreeret en 12-meter høj stilladsstruktur, hvor der eksperimenteres med lys i forskellige former – bl.a. i et 3D-computerspil udviklet af Die Gute Fabrik og lysinstallationer, man kan gå ind i lavet i samarbejde med kollektivet UngtLys. 


ArtZone tegning. Foto: sensuous.dk

Performanceprogrammet
Roskilde Festivals egen performance-kurator Gry Worre Hallberg, som på sidste års festival markerede sig med det imponerende drømmeland A Velvet State, præsenterer i år endnu et imponerende mangfoldigt line-up af performere fra ind- og udland, samlet under projektet Performance Sense Laboratory. Laboratoriet vil undersøge det sanselige og udforske paralleluniverser, der kan opstå på festivalen, som i sig selv er et parallelunivers. Den danske stjerneperformer Lilibeth Cuenca Rasmussen vil med hendes værk Mobile Mirrors gå på opdagelse i og i mellem de mange fysiske og psykiske lag vi dagligt bærer, og bliver på den måde en kritik af identitetsskabning som set i hendes egne værker. Helt anderledes præsenterer danske Sisters Hope en hypotetisk integration af sanselighed og poesi i det moderne uddannelsessystem via mødet med karakterer som bl.a. The Medicine Woman. Endelig kan man også opleve Kata Halasz, som gennem sin praksis-orienterede PhD på Londons Goldsmith universitet researcher og den performative forbindelse mellem køn og etnicitet, specifikt indenfor udviklingen af den såkaldte hvide femininitet. Ved brug af intime kamre og rum vil festivalgæsten blive udfordret og bragt væk til et sjældent performativt univers. 

Skriv kommentar