Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

Det Nationale Fotomuseum

Den Sorte Diamant, Søren Kierkegaards Plads 1, 1221 København K

MAIL: kb@kb.dk

TLF: (+45) 3347 4747

WEB: kb.dk/da/materialer/kulturarv/...

Mandag - lørdag 10-19


Vi byggede et hus

Søren Lose, Julie Boserup

30.04.2016 - 04.02.2017


Søren Lose & Julie Boserup: Vi byggede et hus, 2016. Installation view.

Søren Lose & Julie Boserup: Vi byggede et hus, 2016. Installation view.

Søren Lose & Julie Boserup: Vi byggede et hus, 2016. Installation view.

Søren Lose & Julie Boserup: Vi byggede et hus, 2016. Installation view.

Julie Boserup: Sportshal, 2016, 210 x 157 cm, Digital print, collage, blyant. Foto: Thomas Grøndahl.

PRESSEMEDDELELSE

Vi byggede et hus er en udstilling om arkitektur, drømme og destruktion. Den præsenterer nye værker af to markante samtidskunstnere, der gennem et år har arbejdet med udvalgte fotografier i Det Kongelige Biblioteks billedsamling.

Julie Boserup og Søren Lose har med hver sin kunstneriske strategi trawlet arkivet igennem for at undersøge, hvordan bygningsværker skifter betydning over tid. Det er der kommet en både kritisk og legende udforskning af arkitektur- og bygningsfotografiets potentiale ud af.

Udstillingen reflekterer også det paradoks, at det flade, todimensionelle fotografi afbilder tredimensionelle rum. Ved at mixe historiske elementer med nyere fotografi, tegning etc. skaber de nye to- og tredimensionelle former, som får os til at se arkitekturen, fotografiet og historien på en ny måde. De to kunstneres værker indeholder klassiske formeksperimenter, men de er langt fra den rene formalisme. Montagerne tematiserer arkitekturens sociale og kulturelle betydning. 

Søren Lose fokuserer i sit arbejde på, hvordan bygninger og monumenter indgår i forestillinger om en kollektiv identitet. Ved at undersøge konkrete steder og bygninger udforsker Lose de historiske betydninger og fortællinger, der knytter sig  til arkitekturen. Til denne udstilling arbejder Lose med fotografier fra samlingen, der viser offentlige bygninger eller rum under konstruktion, færdigbyggede eller under nedrivning. I en undersøgelse af, hvordan arkitekturen former og dikterer byens rum, vil Lose selv skabe nye værker med udgangspunkt i arkivets billeder. Fotografierne forstørres, opklippes og monteres sammen med nye materialer, en syet skulptur og installationer bygget i træ - som alle refererer til bygningernes skala og skrøbelighed, både som fysiske og mentale konstruktioner.

Julie Boserup udfordrer arkitekturfotografiet som genre. I stramt komponerede collager sammenstiller hun udklip, tegning og farveflader i nye mønstre. Derved forvrides arkitektens vision, så arkitekturfotografiets illusion og utopiske karakter træder tydeligt frem. Til udstillingen arbejder Boserup med udgangspunkt i arkivet efter firmaet Strüwing Reklame, der bl.a. dokumenterede dansk arkitektur fra 1940’erne til 1980. De umiddelbart nøgterne arkitekturfotos af både færdige bygninger, modeller, montager og interiører synliggør for Boserup det ideologiske gods i den modernistiske arkitektur. I sin bearbejdning af materialet interesserer hun sig bl.a. for, hvordan modernistiske vartegn i nutidens København (som fx Panum-instituttet og Schou-Epa huset)  i dag af mange ses som historiske "fejl" - grimme og brutale byggerier, der forene sig uskønt med omgivelserne - frem for moderne idealbyggeri. Hendes værker kan tolkes som  spørgsmål til, hvorvidt modernismen som idé er blevet svigtet af sit eget udtryk - eller om modernismen som stil simpelthen har mistet sin betydning?

Skriv kommentarKunstskolen Spektrum
Københavns Kunstskole
Krabbesholm Højskole
Kunsthøjskolen på Ærø
Lilith Performancestudio