Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

ARoS

Aros Allé 2, 8000 Aarhus C

MAIL: info@aros.dk

TLF: +45 8730 6600

FAX: +45 8730 660

WEB: aros.dk

Tirsdag - fredag 10-21, lørdag - søndag 10-17. Mandag 10-21 i juni, juli og august. Ellers lukket


Valkyrie Rán

Joana Vasconcelos

07.03.2020 - 12.12.2021


PRESSEMEDDELELSE

Portugisiske Joana Vasconcelos’ gigantiske tekstilinstallation Valkyrie Rán hænger i loftet over det åbne areal på ARoS. Herfra bugter det farverige værk sig ud og ind på tværs af alle museets etager.

Valkyrien som figur har i flere hundrede år eksisteret i billedkunsten, musikken og litteraturen. I den Nordiske mytologi var valkyrierne en gruppe af kvindelige magter, som blev sat i forbindelse med krig og død. Gudinderne fløj over slagmarkerne og udpegede de modigste og de stærkeste krigere. På den måde bestemte valkyrierne mændenes skæbne, fordi de udpegede, hvilke krigere der skulle overleve, og hvilke krigere der skulle falde i kamp.

Med Valkyrie Rán har Joana Vasconcelos skabt ”Nordens Valkyrie”, som ikke kun er idéen om kvindelig skønhed og styrke. Det er også fortællingen om den kollektive proces og skabelsen af værket i kunstnerens studio, som er bemandet af 50 fuldtidsansatte eksperter (blandt andet arkitekter, smede og syersker).  Håndværkstraditioner, som er tæt på at gå tabt og blive glemt, tages frem igen og hyldes i Valkyrie Rán, der bliver et billede på en langsommelighed, som står i skærende kontrast til nutidens maskinelle fremstillinger.

Værket blev vist første gang i 2016 i forbindelse med udstillingen Textures of Life. Værket blev sidenhen erhvervet til ARoS’ samling ved hjælp af donationer fra Augustinus Fonden og Ny Carlsbergfondet.

Tekstilerne til værket er doneret af Kvadrat.
Tak til
Augustinus Fonden
Carlsbergfondet
Kvadrat

Skriv kommentarKunstskolen Spektrum
Krabbesholm Højskole
TAl R - Glyptoteket
Københavns Kunstskole
Lilith Performancestudio
Kunsthøjskolen på Ærø