Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

Kunsten

Kong Christians Allé 50, 9000 Aalborg

MAIL: kunsten@aalborg.dk

TLF: +45 9813 8088

FAX: +45 9816 2820

WEB: kunsten.dk

Tirsdag - søndag 10-17


Twilight Zone

Louise Bourgeois, Francesca Woodman, Dennis Oppenheim, Cindy Sherman, Sigmar Polke, Tacita Dean, Thomas Demand, Shilpa Gupta, Gerhard Richter, Nancy og Edward Kienholz, Bill Viola, Jesper Just, m.fl.

07.09.2019 - 12.01.2020
FACEBOOKEVENT


PRESSEMEDDELELSE

Naturen, der ikke er naturlig, og mennesket, der ikke er menneskeligt.

”It is a dimension as vast as space and as timeless as infinity.
It is the middle ground between light and shadow, between science and superstition,
and it lies between the pit of man’s fears and the summit of his knowledge.
This is the dimension of imagination.“

– The Twilight Zone, tv-serie fra 1959
 
Mens sommerens lyse nætter fordrives, og efterårets skumringstimer langsomt tager over, lukker vi tusmørket ind gennem udstillingen Twilight Zone.
 
I udstillingen Twilight Zone vil du opleve værker der er så virkningsfulde, at de er på grænsen til det ubehagelige: Cindy Shermans iscenesatte fotografi af et kvindelig, Louise Bourgeois' gigantiske edderkoppepar, Dennis Oppenheims ikoniske værk Attempt to Raise Hell samt Nancy og Edward Kienholz' installation The Middle Islands, hvor menneskedyr er fanget i hvad, der kan give associationer til torturagtige scener.
 
Forført af mørket
Vi definerer normalt tusmørket som tidsrummet efter solnedgang og før solopgang, hvor der stadig er en vis mængde lys på himlen. Det er med andre ord timerne imellem dag og nat.
I kunsthistorien har denne særlige blanding af lys og mørke siden romantikken dannet baggrund for kunstværker, hvor fantasi og virkelighed kan støde sammen i utrolige scener. I stedet for at vise idylliske scenarier, hvor menneske og natur er i perfekt harmoni, dyrkes der her en livsopfattelse, hvor individet føler sig splittet, fremmed og måske endda forført af det irrationelle mørke.

I udstillingen, der bærer titlen Twilight Zone, tager et bredt værkudvalg livtag med to overordnede tematikker; naturen, der ikke er naturlig, og mennesket, der ikke er menneskeligt.
Værkerne på udstillingen viser, hvordan samtidskunstnere siden 1960’erne har arbejdet med dette mystiske intermezzo mellem dag og nat og leverer underfundige, overraskende og skræmmende bud på, hvor vi kommer fra og hvor vi er på vej hen – som mennesker og som samfund.
 
Mellem dag og nat
Tag med på en vandring ind i sindets afkroge, hvor erkendelsens lys ikke altid finder vej, og hvor membranen mellem drøm og mareridt, mellem sandt og falsk er destabiliseret.
En udstilling, hvor mystik, forundring og fremmedgørelse hersker, men hvor stjerner fra den internationale kunsthimmel lyser op. Oplev værker skabt i et væld af medier: Fotografi, video, skulptur, maleri og installationer – udført af et udvalg af samtidskunstens helt store navne som Louise Bourgeois, Francesca Woodman, Dennis Oppenheim, Cindy Sherman, Sigmar Polke, Tacita Dean Thomas Demand, Shilpa Gupta, Gerhard Richter, Nancy og Edward Kienholz, Bill Viola, Jesper Just m.fl.
 
Værkerne i udstillingen er nøje udvalgt fra Louisianas ypperlige samling af moderne- og samtidskunst og sat i scene som en anelsesfuld rejse ind i mørket via lyset af udstillingsarkitekt Anne Schnettler. Udstillingens titel og stemning er inspireret af den legendariske tv- serie ”The Twilight Zone”, skabt af Rod Sterling. Udstillingen iscenesættes passende i museets underetage.
 
Bemærk, at udstillingen kan virke overvældende på mindre børn.
 
Louisiana + Kunsten
Udstillingen er anden del af et treårigt samarbejde mellem Kunsten og Louisiana Museum of Modern Art, hvor Louisianas verdenskendte samling når ud til en større del af Danmark. I en periode på tre år vises en række udstillinger skabt på baggrund af Louisianas samling i de unikke rammer på Kunsten, som er tegnet af den finske arkitekt Alvar Aalto.

Partnerskabet er muliggjort med støtte fra Augustinus Fonden.

Skriv kommentarTAl R - Glyptoteket
Krabbesholm Højskole
Kunsthøjskolen på Ærø
Kunstskolen Spektrum
Lilith Performancestudio
Københavns Kunstskole