Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

Charlotte Fogh Gallery

Mejlgade 44, 8000 Århus C

MAIL: cf@charlottefogh.dk

TLF: +45 2929 7105

WEB: charlottefogh.dk

Tirsdag - fredag 12-17, lørdag 11-15


The Source

Katja Bjørn

11.01.2014 - 08.02.2014
FACEBOOKEVENT


PRESSEMEDDELELSE

Charlotte Fogh Gallery har den store glæde at præsentere Katja Bjørns soloudstilling The Source. Udstillingen er kunstnerens anden soloudstilling i galleriet og viser en nyproduceret videoinstallation, skulpturer og fotografier, der alle handler om transformation - om forvandling fra en tilstand til en anden.

Udstillingens centrale omdrejningspunkt er kilden Rauôamelslaug på Snæfellsnes i Island. I en stor omfattende videoinstallation følger vi mødet imellem fire islandske kvinder og tre iranske kvinder i alderen 15 -60 år, og den forvandling de gennemlever i kontakten med hinanden og kilden.
Katja Bjørns videokunst har igennem det sidste årti konsekvent handlet om mennesket og i særlig grad kvinden og hendes position på tværs af samfund og kulturer. Igennem storladne videoinstallationer skaber hun vedkommende, eksistentielle fortællinger om menneskets relationer.

Som noget nyt har fotografiet fået en væsentlig rolle i Katja Bjørns kunst, der modsat videoernes narrative handlinger, trækker i retning af mere universelle og tidsløse tilstande. Udstillingens fotografier er iscenesatte fiktioner af en nøgen kvinde i en kilde i den islandske natur der bringer tankerne i retning af myter, riter, altings ophav, moder jord, jordens skød - kort sagt alt det som ligger latent i os, men som vi oftest fortrænger i vores moderne kultur.

Siden 2004 har Katja Bjørn særligt markeret sig med en unik form for videoskulpturer, der kombinerer hverdagens genstande med video, hvori hun udforsker krydsfeltet imellem videoens narrative rum og skulpturens form i relation til menneskets krop. Oftest optræder kunstneren selv i videoerne. Værkerne tager udgangspunkt i den nøgne krop som symbol på menneskets eksistentielle grundvilkår og de hermed følgende associationer; seksualitet, forgængelighed, skrøbelighed, tiltrækning, afsky, fødsel og død. Samtidig iscenesætter de følelser der ofte opstår i mødet med menneskets krop f.eks. i forhold til voyeurisme.

Katja Bjørn har senest udstillet på Unspoken Stories, Kvindemuseet i Århus, Sculpture by the Sea, Århus, Living, Louisiana Museum for Moderne Kunst, From Andy Warhol to Katja Bjørn, Randers Kunstmuseum, Malmø Nordic, Bag facaden, Kunsthal Aarhus, Ord og Rum, Viborg Kunsthal. Desuden Rauma Biennale Balticum i Finland samt Haven, Gowana Canal, New York.
Katja Bjørn er repræsenteret i samlingerne på Randers Kunstmuseum, Horsens Kunstmuseum og Kvindemuseet i Århus.

Skriv kommentarKrabbesholm Højskole
Lilith Performancestudio
Københavns Kunstskole
TAl R - Glyptoteket
Kunstskolen Spektrum
Kunsthøjskolen på Ærø