Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

Museet for Samtidskunst

Stændertorvet 3D, 4000 Roskilde

MAIL: info@samtidskunst.dk

TLF: +45 4631 6570

FAX: +45 4631 6571

WEB: samtidskunst.dk

Tirsdag, torsdag & fredag 12-17 Onsdag 12-20 Lørdag-søndag 11-16


The Anti-Terror Album

Peter Voss-Knude

24.01.2020 - 02.08.2020
FACEBOOKEVENT


PRESSEMEDDELELSE

Med ”The Anti-Terror Album” vender Peter Voss-Knude vrangen ud på terrorens sprog, og giver os nye bud på, hvordan terrorsikring også kan se ud.

”The Anti-Terror Album” er på én gang et popalbum og en kunstudstilling. Musikken og udstillingen er skabt som et svar på ”KRISØV 2017” – et narrativ som er blevet brugt som rammefortælling for beredskabets store krisestyringsøvelse, der afholdes hvert andet år.
Peter Voss-Knude har gennem flere år arbejdet med militæret og samtidens danske krigsdeltagelse i et krydsfelt mellem kunst, politik og musik. Det er i denne forbindelse, han har fået adgang til dokumentet.

Narrativet i ”KRISØV 2017” omhandler en serie fiktive terrorangreb begået i Nordjylland af islamiske fundamentalister. Hen over 48 timer har repræsentanter fra bl.a. Rigspolitiet, Danmarks Radio og den danske regering gennemspillet narrativets handling i realtid. Et fiktivt scenarie, der er blevet indøvet, som var det virkeligt. En fiktion, hvor alle gerningsmænd er muslimske eller arabiske, og enhver ide, om at terrortrusler kunne komme fra anden side, er udeladt.
 
”I mine øjne er "KRISØV 2017" stærkt problematisk. Jeg ser dokumentet som et slags freudian slip fra vores danske psyke. Det er jo ikke skrevet til en offentlighed, men til intern brug for landets ledere, og det giver et unikt indblik i psykologien bag vores samfunds frygtbilleder. Narrativet er fyldt med stereotype terrorist-karakterer og med nogle bizarre og upassende detaljer, der ingen steder hører hjemme i en beredskabsøvelse”, siger Peter Voss-Knude.

Som en del af sin research til ”The Anti-Terror Album”, har Peter Voss-Knude interviewet forfatteren bag ”KRISØV 2017”.

”Han fortalte mig bl.a. at han havde taget meget af historien fra den amerikanske tv-serie 'Homeland', som er blevet kritiseret bredt for sin islamofobi. Jeg oplevede ikke, at han forholdt sig kritisk til den magt og det enorme ansvar, han har, som forfatter til et konsensus-skabende narrativ for en stor national kriseøvelse. Men det, der skræmmer mig mest, er at beredskabsstyrelsen har godkendt teksten”, siger Peter Voss-Knude.

Skriv kommentarKunsthøjskolen på Ærø
Lilith Performancestudio
TAl R - Glyptoteket
Kunstskolen Spektrum
Krabbesholm Højskole
Københavns Kunstskole