Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

Viborg Kunsthal

Riddergade 8, 8800 Viborg

MAIL: viborgkunsthal@viborg.dk

TLF: +45 8787 3221

WEB: viborgkunsthal.dk

Tirsdag - onsdag 13-17, torsdag 13-21, fredag 13-17, lørdag - søndag 11-17


Svundne tider

Lars Tygesen

22.05.2016 - 21.08.2016
FACEBOOKEVENT


PRESSEMEDDELELSE

I den danske billedkunstner Lars Tygesens malerier findes en glæde ved materialets mange muligheder og modsætninger.

Lars Tygesen placerer sig i efterdønningerne af en generation af unge malere, der i slut halvfemserne vakte maleriet til live igen.

I begyndelsen af 1970’erne opstod begrebet ’Bad’ Painting i USA, udsprunget af en udstillingstitel der med ironisk glimt i øjet ville gøre op med den gode smag og maleriets klassiske bånd. Begrebet er i dag blevet til maleri med penselstrøg der drypper, løber, stoflighed, det villet ’sjuskede’ - kort sagt det modsatte af pænhed - med pensel.

Svundne tider

I Tygesens nye malerier til Viborg Kunsthal støder tradition og fornyelse sammen.

Med udstillingstitlen Svundne tider går Tygesen på jagt efter de store maleriske potentialer i de førmodernistiske motiver: Klassiske rokoko- og barokinteriører, ’det åbne vindue’, royale personsetups med store kjoler og billard-loungen. Motiver, hvor de mange lag i omgivelser, indretning og beklædning giver uanede maleriske motiver.

Vekselvirkning mellem figuration og abstraktion

Dynamikken der opstår, når de klassiske motiver bliver tævet og banket og medieret gennem Tygesens højkoloristiske og virtuose penselstrøg, er central for hans værker: De mange lag hvorigennem motivet anes, og til stadighed opstår i veksling mellem figuration og abstraktion.

De nye værker på Viborg Kunsthals Svundne Tider er helt renset for personer. Interiørerne sitrer af nærvær i kraft af deres stoflighed og overlegne kolorisme. De svundne tider bliver nærværende, nærmest larmende og fortid bliver til kunstnerisk nutid, tilstedeværelse, måske evighed.

I Tygesens kunstneriske projekt smelter motiv, historie og processuel udførelse sammen og bliver generator for at kunne trænge dybere ned i maleriernes både indholdsmæssige og formelle problematikker.

Fakta

Lars Tygesen (f. 1979) bor og arbejder i Silkeborg. Han er uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi i 2008. Han er bl.a. repræsenteret i Arkens samling, flere danske og udenlandske privatsamlinger og hos Ny Carlsbergfondet.

Skriv kommentarKunsthøjskolen på Ærø
Københavns Kunstskole
Kunstskolen Spektrum
TAl R - Glyptoteket
Lilith Performancestudio
Krabbesholm Højskole