Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

Museet for Samtidskunst

Stændertorvet 3D, 4000 Roskilde

MAIL: info@samtidskunst.dk

TLF: +45 4631 6570

FAX: +45 4631 6571

WEB: samtidskunst.dk

Tirsdag, torsdag & fredag 12-17 Onsdag 12-20 Lørdag-søndag 11-16


Sort Mælk – Holocaust i ny kunst

Miroslaw Balka, Yvette Brackman, Zoya Cherkassky, Steven Cohen, Jonathan Horowitz, Claudia Joskowicz, Menashe Kadishman, Know Hope, Zbigniew Libera, Tom Sachs, Piotr Uklanski, Gitte Villesen, Artur Zmijewski

Kurator: Natalia Gutman, Mette Truberg Jensen

18.01.2014 - 27.04.2014
FACEBOOKEVENT


Piotr Uklanski: The Nazi, 1998, 164 chromogenic prints. Foto: Maria Laub.

Know Hope: Re-Reading the Ripples, 2014, Mixed media installation. Foto: Maria Laub.

Zoya Cherkassky: Jude , 2001-2002, object, 5 x 5 cm, gold. Foto: Maria Laub.

Steven Cohen: Inscribed in the Book of Life, 2010-, Mixed media installation. Foto: Maria Laub.

Artur Zmijewski: 80064 (videostill), 2004, video, 10:56 min. Foto: Maria Laub.

Claudia Joskowicz: Sympathy for the Devil (video still), 2011, Two channel digital HD video, 8 min. Foto: Maria Laub.

PRESSEMEDDELELSE

En koncentrationslejr bygget i Lego, en guldbroche med påskriften Jude og en stor bunke blødende træstubbe er nogle af de værker, du kan opleve på udstillingen Sort Mælk - Holocaust i ny kunst. Tretten internationale kunstnere fra Bolivia, Danmark, Israel, Polen, Sydafrika og USA sætter på vidt forskellig vis fokus på Holocaust ud fra hver deres kulturbaggrund og personlige perspektiv. Værkerne overrasker, nogle er konfronterende og andre poetiske. Sammen rejser de spørgsmål om, hvordan en historisk begivenhed som Holocaust kan eller skal skildres kunstnerisk i dag.

Udstillingens titel Sort Mælk kommer fra digtet Dødsfuga fra 1945, som beskriver den rumænske forfatter Paul Celans egne oplevelser fra fangenskabet i en lejr. Den uventede sammenstilling af sort og mælk afspejler også udstillingens modsætningsfyldte værker og den overraskende måde kunstnerne italesætter Holocaust på. Kunstnerne tager temaer op som offer kontra bøddel, fjendebilleder, folkeforførelse, kollektiv erindring og efterlivet på en nytænkende og til tider utæmmet måde. Værkerne er overraskende, nogle er pågående mens andre er poetiske. De gør brug af velkendte symboler og historiske henvisninger, som sættes ind i nye sammenhænge, der afspejler et nutidigt syn på Holocaust.

De deltagende kunstnere viser med deres varierede stemmer og forskelligartede værker hvorfor og hvordan Holocaust endnu er nærværende for os i dag som historisk traume og som symbol på menneskehedens forbrydelse mod sig selv. Når museet viser en særudstilling om Holocaust i samtidskunst, er det den første af sin art i Danmark.

Skriv kommentarKrabbesholm Højskole
Københavns Kunstskole
Lilith Performancestudio
Kunsthøjskolen på Ærø
TAl R - Glyptoteket
Kunstskolen Spektrum