Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

KØS

Nørregade 29, 4600 Køge

MAIL: info@koes.dk

TLF: +45 5667 6020

WEB: koes.dk

Mandag lukket, tirsdag kl. 11-17, onsdag - torsdag kl. 11-21, fredag - søndag kl. 11-17


Sophia Kalkau: Forvandlinger i gips - fra pulver til stele

16.08.2018 -


Jeg har altid været begejstret for gips. Det immaterielle ved materialet, den porøse åbne overflade, det vægtløse element. I mange år arbejdede jeg udelukkende med gips. Der er noget dybt fascinerende ved gips, nærmest alkymistisk. En sæk med hvidt pulver og en spand med vand – det er alt. Jeg kan godt lide processen, at drysse det bløde pulver ned i vandet, se det forsvinde, og når gipsen er klar, skal der arbejdes hurtigt. Når gipsen størkner, bliver den varm, og når den tørrer, hård og klingende. Det er nemt at raspe, skære, hugge, save, slibe gipsen, og hvis man sliber længe nok, bliver det hele til pulver igen.

Ordene er billedkunstner Sophia Kalkaus. Hun har netop modtaget dette års kunstkritikerpris og er aktuel på udstillingen ”Forvandlinger i gips” på KØS med original-modellen til den imponerende 7 meter høje marmorstele i Grøndalskirken. Formet som et forhæng til alterudsmykningen i kirken står marmorstelen oprejst som et draperet klæde, eller passage fra gulv til loft. Liggende på gulvet i udstillingen på KØS, kan stelens folder opleves som en bølgende flod, der strømmer gennem udstillingsrummet.

Hør Sophia Kalkau fortælle mere om sin begejstring for gipsens alkymi og få indblik i den kunstneriske proces bag marmorstelen, som hun skabte ved hjælp af nye teknikker og metoder, der blev opfundet specielt til produktion af den monumentale stele.

Sophia Kalkau er kendt for sin evne til at forene to meget forskellige udtryk, idet hun ofte tilføjer minimalismens enkle, geometriske figurer med en mere sart og poetisk dimension. Hun bruger ofte sin egen krop som skulpturelt element i gådefulde fotografier og arrangerer grupper af skulpturelle objekter, der balancerer et sted mellem formfuldendt materiale og sart kropslighed.

Sophia Kalkau er uddannet skulptør fra Det Kgl. Danske Kunstakademi i 1996 og er desuden cand.phil. i kunstteori. Hun er forfatter til både fagbøger og kunstnerisk litteratur og har skabt en række offentlige udsmykninger til bl.a. Den Frie Udstillingsbygning, Det Nye Universitetshospital i Aarhus, Skibelund Krat og flere uddannelsesinstitutioner – og så er hun en levende historiefortæller. Så kom med bag om kunstnerens arbejdsmetoder og hør Sophia Kalkau folde sin fascination for gipsen ud denne eftermiddag på KØS. Der serveres et glas kold hvidvin bagefter.

Gratis entré men kræver tilmelding via Billetto.
Link: www.koes.dk/aktiviteter/koesaktiviteteroversigt/artist-talk-med-sophia-kalkau-forvandlinger-i-gips-fra-pulver-til-stele 

Skriv kommentarKunstskolen Spektrum
Krabbesholm Højskole
Lilith Performancestudio
Københavns Kunstskole
TAl R - Glyptoteket
Kunsthøjskolen på Ærø