Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

Rønnebæksholm

Rønnebæksholm 1, 4700 Næstved

MAIL: info@roennebaeksholm.dk

TLF: +45 5578 5340

WEB: roennebaeksholm.dk

Torsdag til søndag samt helligdage kl. 12–17


Sankthansaften på Rønnebæksholm

Lilibeth Cuenca Rasmussen

23.06.2020 -
FACEBOOKEVENT


Rønnebæksholm afholder Sankthansaften, men i nye klæder, under trygge rammer i forhold Covid-19. Det bliver et fantastisk program, som inddrager kunsten og samler os til fællesskab og fællessange.

Til denne særlige Sankthansaften vil kunstner Lilibeth Cuenca Rasmussen lave to performances, som også er en indvielse af to skulpturer lavet af Lilibeth Cuenca Rasmussen. Med støtte fra Ny Carlsberg Fondet bliver Kunsthal Rønnebæksholms park beriget med værkerne Prospherous Pal og Cornucopia.

Prospherous Pal er en forstørret version af en fertilitetsamulet fra Filippinerne. Værket og amuletten inkorporerer ikonografi fra både naturreligion og katolicisme i form af Santo Niño-figuren (Jesu-barnet), som er et yndet motiv i Filippinerne. Prospherous Pal er altså en sammensmeltning mellem disse to religioner og tro og deres indbyrdes ikoner. Prospherous Pal er en hybrid mellem naturtro fra etniske filippinere og den kristne-katolske tro. Cuenca Rasmussen har sidestillet dette med Grundtvigs asa rus perioder; hvor han var optaget af forholdet mellem den kristne tro og den nordiske mytologi. I alle hovedreligioner findes en masse tråde med den profane tro, som den modstiller sig.

Cornucopia er et stort otte meter langt horn udført i pileflet. Overflødighedshornet som symbol stammer fra antikken, f.eks. fra myten om Zeus’ plejemor, nymfen Amalthea, og hendes gedehorn og henviser til overdådighed og næring. Cuenca Rasmussens overflødighedshorn er derimod ikke fyldt med noget som helst, det er tomt, perforeret og unødvendigt overdimensioneret. Værket er skabt i pileflet; et håndværk, der stammer helt tilbage fra stenalderen og har haft en uvurderlig nytteværdi i et utal af sammenhænge. Værket spiller således på balancen mellem det nyttelige og det nytteløse. Overflødighedshornet kender vi i
 Danmark fra bl.a. bryllupskransekager og lignende store begivenheder som barnedåb eller nytår og man kunne ligeledes se værket som et symbol på det danske velfærdssamfund. En permanent placering bliver hermed et nyt hjem for værkerne i Rønnebæksholms park. De indgår en dialog med historikken omkring N.F.S. Grundtvig og Marie Toft og kredser sig om tematikkerne, hvad er religion og national identitet.

Lotte Juul Petersen, Leder af Rønnebæksholm udtaler sig: Vores nære og lokale fællesskab og større samfundsfællesskab er vigtigere end nogensinde før. Med dette Sankthans arrangement har det været væsentligt at skabe en tryg måde, hvorpå vi kan samles og stå sammen om kunsten og samhørighed. Lilibeth Cuenca Rasmussen vil i løbet af Sankthans dagen og aftenen nå ud til børn igennem skoleforløb, samarbejde med Talentskolens kunststuderende i selve performance og inddrage et voksent publikum på nye måder i parken.

Sankthansaften 2020 vil programmet være delt i to.

1. del af programmet – Deltagelse i Lilibeth Cuenca Rasmussens performance og tilblivelse af videoværk.

Kl. 16.00-17.30 Performance af Lilibeth Cuenca Rasmussen.

Lilibeth Cuenca Rasmussen vil lave en performance og en ritualistisk procession med værket Cornucopia i Rønnebæksholms park.

OBS: Performancen bliver optaget og laves til et permanent videoværk. Der er 50 pladser til denne del af programmet og kræver tilmeldning på Billetten grundet forsamlingsforbud.

2. del af programmet – Sankthansaften special.

Anden del af Sankthansaften er en siddende begivenhed. Siddende i Rønnebæksholms park, vil Sankthansaften byde på taler af Linda Frederiksen, Kultur- og Demokratiudvalgets formand, og Christine Buhl Andersen, Ny Carlsbergfondets Forkvinde. Herefter vil kunstner Lilibeth Cuenca Rasmussen udføre en performance, og til sidst tænde små sankthansbål. Når bålene er tændt, vil vi afrunde aften med fællessange.

Kl. 18.45 – mulighed for at købe te og kaffe.

Kl.19.00-19.05, velkomst ved Lotte Juul Petersen, Leder af Rønnebæksholm

Kl.19.05-19.20, Tale, ved Linda Frederiksen, Formand Kultur- og Demokratiudvalget

Kl.19.25-19.40, Tale, ved Christine Buhl Andersen, Forkvinde for Ny Carlsbergfondet

Kl.19.40-19.50, Intro til Lilibeth Cuenca Rasmussens skulpturer ved Lotte Juul Petersen

Kl.19.50-20.05, Lilibeth Cuenca Rasmussens performance Alt er kun til låns!

Kl.20.05-20.20, Bålene tændes af Lilibeth Cuenca Rasmussen

Kl.20.20-20.30, Fællessang med musik

Kl.20.30-21.00 Publikum sendes ud

OBS: Arrangementet er et siddende arrangement og kræver tilmeldning på Billetten.dk

Kreditering:
Værkerne er støttet og deponeret af Ny Carlsbergfondet. Selve Sankthans arrangementet og performance er støttet af Aage og Johanne Louis-Hansens Fond. Tak til musikerne Bjarne Rasmussen og Lars Hastrup og til Talentskolens afdelingsleder Jette Ellgaard og kunststuderende Laurits Hem, Mikkel Bagger-Haustrøm, Carl-Johan Paulsen, Maria Krogh Mogensen og Josefine Sommer. Design af kostume: Sur le Chemin.

Skriv kommentarLilith Performancestudio
TAl R - Glyptoteket
Krabbesholm Højskole
Kunstskolen Spektrum
Københavns Kunstskole
Kunsthøjskolen på Ærø