Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

Hans Alf Gallery

Holbergsgade 8, 1057 København K

MAIL: info@hansalf.com

TLF: +45 3316 2232

WEB: hansalf.com

Tirsdag-fredag 13-18, lørdag 12-15


Remember to Forget

Anders Moseholm

22.11.2014 - 20.12.2014


PRESSEMEDDELELSE

I udstillingen Remember to Forget har jeg ladet mig inspirere af motiver og tendenser i nutidens ofte modstridende virkeligheder: Hvordan vi tilsyneladende lever fint med at se sjove kattevideoer på Facebook postet side om side med videoer af journalister, der bliver halshugget for øjnene af jublende fanatikere. Hvordan vi måske bare forsøger at holde tungen lige i munden og leve med værdighed i en kompleks og ofte uoverskuelig hverdag.

Mine motiver i Remember to Forget kan ses som en fortløbende dialog mellem den nære verden og verden udenfor: Hverdagen, familielivet, mine løbesko, hængekøjen i sommerhuset, mit rod på værkstedet, Facebook, mit mailprogram og alle nyhedsopdateringerne om verdens foruroligende morads.

Jeg er fascineret af menneskers evne til at overleve og tilpasse sig de mest udfordrende og komplekse livsvilkår. "War Studies" har vist, at engelske soldater klarede sig bedre end andre krigsfanger i de japanske koncentrationslejre, fordi de var i stand til at glemme eller fortrænge de forfærdelige omstændigheder, de var underlagt. Englændernes insisteren på disciplin, sang, gymnastik og five o'clock tea (uden te) betød, at de kunne fastholde deres værdighed, menneskeligheden og troen på et normalt liv hinsides lejrene.

I min nære virkelighed oplevede jeg som dreng, at det var en plage at skulle læse bøger, selvom jeg udmærket vidste, at det var godt og vigtigt. Min familie var meget kulturelt og litterært anlagt, men jeg kunne ikke finde ud af, hvordan jeg skulle komme ind i den verden. Noget åbnede sig imidlertid for mig, da jeg i historietimerne så Leni Riefenstahls "Triumph des Willens" og i det hele taget blev introduceret til Det Tredje Riges sans for iscenesættelse.

Som 11-årig sad jeg bøjet over store, støvede historiebøger om især nazismen. Jeg vidste godt, at tyskerne var de onde, og dem måtte man ikke holde med. Alligevel var der noget ved dem, der fascinerede mig - disse perfekte tabere. Tænk, at de havde tabt krigen på trods af deres inderlige tro på sig selv, deres egen styrke og perfektion: De smilede på fotografierne, selvom de foretog sig rædselsfulde ting. Kammeratskabet og troen på den fælles vision overskyggede tilsyneladende krigens gru.

Ude i vores have legede jeg krig med mig selv. Jeg var tysker, selvom jeg vidste, jeg dermed også ville tabe. Jeg kæmpede imod en usynlig overmagt og kastede en håndgranat - en pose med vand - hvorefter jeg smed mig på maven i min fars lavendelbed.

Det er nødvendigt at fortrænge verdens uoverskuelighed for at kunne leve i den. Det er rart, at jeg kan grave mig ned i min malerhule; ikke for at isolere mig, men for bedre at kunne bearbejde og leve i verden.

Remember to Forget.

Jeg maler et billede, accepterer at sidde midt i rodet og prøve at finde et system, en struktur, en vej alligevel.

- Anders Moseholm

Skriv kommentarTAl R - Glyptoteket
Lilith Performancestudio
Kunstskolen Spektrum
Kunsthøjskolen på Ærø
Krabbesholm Højskole
Københavns Kunstskole