Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

Galleri Tom Christoffersen

Skindergade 5, 1159 København K

Tirsdag - lørdag 12-18, søndag 11-16


Rejsen de aldrig kom hjem fra

Teit Jørgensen

26.09.2015 - 17.10.2015
FACEBOOKEVENT


PRESSEMEDDELELSE

Udstillingen bliver en enestående præsentation af Teit Jørgensens fotografier fra den rejse eller ekspedition til Mexico, Guatemala og Honduras - til Mayalandet - som digteren og billedkunstneren Per Kirkeby, forfatteren Ib Michael og han selv begav sig ud på i 1971. For dem alle blev det en næsten fuldstændig neddykning i en kultur, hvis formsprog og tankesæt brændemærkede deres virke fremover. Kirkebys murstensskulpturer, Ib Michaels fabulerende og mytologiserende prosa og Teit Jørgensen finder sin egen stil og hans "...billeder får den klare redegørelse for udstrækninger og rum, figurer og størrelser, den rolige klarhed som bliver erindringens og stedernes magi." som Per Kirkeby udtrykker det i 1976 - det hele har sin oprindelse i mødet med mayakulturen.

Rejsen er beskrevet af deltagerne selv flere gange, først og fremmest i fællesværket Mayalandet (1973), selvfølgelig med Teit Jørgensens fotografier som en central del. På udstillingen vil mange af billederne fra bogen indgå, men også serien af de originale sølvgelatine fotografier fra ekspeditionen "Den gamle Maya" vises, de var først udstillet på "Projektion" på Louisiana i 1972. Men ikke mindst er mange aldrig før udstillede, især farvefotografier, blevet en del af Rejsen, de aldrig kom hjem fra og udstillingen bliver et nyt og interessant møde med denne efterhånden mytologiserede og i hvert fald livsændrende rejse for de tre ekspeditionsdeltagere.

I forbindelse med udstillingen udgives bogen Rejsen, de aldrig kom hjem fra af Asger Schnack. Bogen er skrevet gennem samtaler med Per Kirkeby og Teit Jørgensen og en e-mailkorrespondance med Ib Michael. Den er et essay om en rejse, som han holder af "som af en film eller en skulptur i silhuet mod aftenhimlen." Det er et poetisk og vidende essay om hvordan dønningerne fra denne rejse kan spores i 70'ernes kulturliv. Og om, hvordan de sidste 60'ere blev til de første 70'ere.

Asger Schnack: Rejsen, de aldrig kom hjem fra. Et essay om en ekspedition.
Galleri Tom Christoffersen/Forlaget Bangsbohave 2015. 83 sider, 10 fotos af Teit Jørgensen. 178 kr.

Skriv kommentarKrabbesholm Højskole
Kunstskolen Spektrum
TAl R - Glyptoteket
Københavns Kunstskole
Kunsthøjskolen på Ærø
Lilith Performancestudio