Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

KØS

Nørregade 29, 4600 Køge

MAIL: info@koes.dk

TLF: +45 5667 6020

WEB: koes.dk

Mandag lukket, tirsdag kl. 11-17, onsdag - torsdag kl. 11-21, fredag - søndag kl. 11-17


Pioner i farver

Kasper Heiberg

17.03.2013 - 08.09.2013


Kasper Heiberg, Detalje af udsmykning på Skjoldhøj Kollegiet, 1973. Kasper Heiberg særsamling, Kunsthistorisk Billedarkiv, Danmarks Kunstbibliotek. Foto: Kasper Heiberg.

Kasper Heiberg, Detalje af udsmykning på Skjoldhøj Kollegiet, 1973. Kasper Heiberg særsamling, Kunsthistorisk Billedarkiv, Danmarks Kunstbibliotek. Foto: Kasper Heiberg.

Kasper Heiberg, Detalje af udsmykning på Skjoldhøj Kollegiet, 1973. Kasper Heiberg særsamling, Kunsthistorisk Billedarkiv, Danmarks Kunstbibliotek. Foto: Kasper Heiberg.

Kasper Heiberg: Gadens palet. Hjørnet Gothersgade/Nansensgade København, ca. 1975. Kasper Heiberg særsamling, Kunsthistorisk Billedarkiv, Danmarks Kunstbibliotek. Foto: Kasper Heiberg.

Kasper Heiberg: Miljø, Aarhus 1967, bemalede træstolper. Kasper Heiberg særsamling, Kunsthistorisk Billedarkiv, Danmarks Kunstbibliotek. Foto: Ubekendt

PRESSEMEDDELELSE

Kasper Heiberg var en af det tyvende århundredes pionerer. En radikal pioner inden for byplanlægning og kunst i det offentlige rum; en kunstner, der med stor passion for farver ønskede at give os en hverdag og en verden, der var både smukkere og mere nuanceret. For Heiberg var kunst nemlig en folkeret. Men folkeret eller ej kan hans kunst være svær at forstå. Derfor har KØS valgt at lave den første store soloudstilling om Kasper Heiberg siden 1987. Om hans kamp for at give os kunsten tilbage, om reaktionerne fra den brede befolkning og om hans udvikling fra maler til skulptør.

Kasper Heiberg (1928-1984) undersøgte farven med noget, der minder om videnskabsmandens og kulturhistorikerens blik. Han bevægede sig fra maleriet over skulpturen og endte med at lave omfattende stedsspecifikke kunstindgreb i det offentlige rum. Han kæmpede for at bringe kunsten tilbage til folket og for at berige sin samtids byrum med en i hans øjne helt nødvendig form- og farvemæssig variation.

På KØS har vi samlet mere end 400 værker, skitser, fotos, film og farvekort der viser, hvordan Kasper Heiberg undersøgte verdenen.

Fra maler til skulptør
Heiberg tog til Paris som abstrakt maler og vendte hjem som skulptør med udpræget interesse for at arbejde i det offentlige rum.

I en sidste kort periode med helt enkle spiral-malerier forsøgte han at undersøge maleriets basale virkemidler - farven, linjen og pausen. Herefter var der ikke mere at komme efter. Maleriet var dødt - men farverne og kunsten som ramme for nye handlinger blev tilbage. Han ville gøre kunsten vedkommende og demokratisk ved at flytte den ud af gallerierne og lave beskuerinddragende og beskueraktiverende værker.
Udstillingen følger hans sidste forsøg med maleri og hans første med farvede skulpturer.

Bleg lortebrun eller mission beige?
Hvad kalder vi farver, og hvordan bruger vi dem? Heiberg samlede på farver; bilernes farver, husenes farver og gadens palet blev undersøgt og kategoriseret ved hjælp af farvekort fra hele verden. En del af udstillingen er dedikeret til Heibergs farvemodeller og hans undersøgelse af, hvordan omverdenen anvender farver.

Kunst på stedets betingelser
Kunst skulle skabes på stedets betingelser. I sine udsmykninger tog Heiberg udgangspunkt i stedets eksisterende farver, former og materialer og i stigende grad også stedets brugere. Heiberg ville møde folk dér, hvor de levede og færdedes. Men trods hans dialog med beboere og opdragsgivere var folk, der skulle leve med kunsten i hverdagen, ikke altid lige begejstrede. Vi viser forarbejder til udsmykningerne og en del af den debat værkerne førte med sig.

Pioner i byplanlægning
Det var vigtigt for Heiberg, at hans udsmykninger ikke så påklistrede ud i forhold til den omkringliggende arkitektur. Med Høje-Tåstrup-planen i 1979 fik han chancen for at tage skridtet fuldt ud og samtænke arkitektur, byplanlægning og billedkunst. Se på udstillingen, hvordan det gik.

Kulturel bagage
Det lykkedes ikke altid for Kasper Heiberg at komme folket i møde - hans værker blev af mange opfattet som uforståelige: kejserens nye klæder, pindeværk og telefonstolper til fantasipriser var nogle af de reaktioner, hans udsmykningsforslag fik. Udstillingen fortæller om Heibergs baggrund og giver bud på nogle af årsagerne til den kølige modtagelse.

Kasper Heiberg monografi kommer snart
Udstillingens kurator Kira Kofoed udgiver til foråret en gennemillustreret monografi om Kasper Heiberg med både dokumentariske fotos og nyoptagelser. Monografien giver en samlet fremstilling af Heibergs værk på baggrund af forfatterens omfattende forskning i hans virke.
Udkommer på Forlaget Vandkunsten.

Skriv kommentarKrabbesholm Højskole
Kunstskolen Spektrum
TAl R - Glyptoteket
Københavns Kunstskole
Kunsthøjskolen på Ærø
Lilith Performancestudio