Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

Vandrehallen

Hillerød bibliotekerne, Christiansgade 1, 3400 Hillerød

MAIL: kaej@hillerod.dk

TLF: +45 7232 5835

WEB: hillbib.dk

Mandag - fredag 10-19, lørdag 10-16, søndag 13-16


Op planterne kravler mod toppen

Mo Maja Moesgaard

26.01.2020 - 03.05.2020
FACEBOOKEVENT


PRESSEMEDDELELSE

I Vandrehallens nye udstilling ”Og planterne kravler mod toppen” undersøger billedkunstner Mo Maja Moesgaard konsekvenserne for vores forestillingsevne ved at leve i en tid med massiv biodiversitetskrise.
Udstillingen består af nye papir- og tekstilværker skabt specifikt til stedet. Kunsthallens placering i hjertet af Hillerød Bibliotek har ansporet kunstneren til at søge viden og inspiration i skønlitterære værker og fortællinger, hvor dyr og planter udgør vigtige roller og funktioner.
Arternes og drømmenes udryddelse
I bogen Extinction, a radical history skriver forfatter og klimaaktivist Ashley Dawson, at udryddelsen af dyre- og plantearter rammer mange på det mest intime og potente sted: nemlig evnen til at drømme og fantasere. Dette tema udfoldes på udstillingen i en ny serie af papirudskæringer baseret på illustrationer fra kendte eventyr og fortællinger for børn såsom Ronja Røverdatter, Alice i Eventyrland og Kaskelotternes sang. I papir-versionerne har Moesgaard dog udeladt de dyr, som i dag er truet eller udryddede, og tilbage står kun det hvide papir. Værkerne peger på det fravær af liv, der pludselig er blevet virkeliggjort, som følge af et klima i rivende og ukontrollabel forandring. Forandring og naturforhold er også omdrejningspunktet for det nye tekstilværk Markens Tekst, der tager udgangspunkt i citater fra bøgerne Braiding Sweetgrass af Robin Wall Kimmerer og Parable of the Sower af Octavia E. Butler.
Med udstillingen gør Moesgaard spørgsmålet om CO2-udledninger relevant i et helt nyt lys, hvor konsekvenserne ikke længere blot rammer vores klima og dyreliv, men også vores kollektive erindring. Når vores kulturelle og litterære referencer til naturen forsvinder, hvad sker der så med vores forestillingsevne?
Flere stemmer
Mo Maja Moesgaard er én af samtidens yngre kunstnere, som beskæftiger sig med forholdet imellem hverdagsliv og politiske systemer. Det er kendetegnende for dens praksis, at der altid er én eller flere stemmer der taler – ofte fra en minoritets- og/eller queer feministisk position, der italesætter spørgsmål om aktuelle og betændte samfundsmæssige problemstillinger. Det kommer bl.a. til udtryk i kunstnerens samarbejde med forfatter Lone Aburas om videoværket ”Det er et jeg der taler (Regnskabets time)” – et tidligere værk, der bl.a. også kan opleves på udstillingen.
Samtidig med udstillingen i Vandrehallen er Moesgaard aktuel indtil d. 15. marts på udstillingen Ung dansk kunst - Samfundsprognoser på kunstmuseet Arken, hvor 10 yngre, danske billedkunstnere viser værker, der er engageret i den samtid vi lever i.
Fernisering
Udstillingen åbner lørdag d. 25. januar med fernisering kl. 13-14.30. Vi byder på et glas, og kunstneren vil være tilstede. Åbningstalen holdes af udstillingsleder, Karen Elsebeth Jensen.

Skriv kommentar