Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

Den Sorte Diamant

Den Sorte Diamant, Søren Kierkegaards Plads 1, 1221 København K

WEB: kb.dk

Mandag-fredag 10-19, lørdag 10-17, søndag lukket


Nye Voksne

Pernille Egeskov

01.09.2017 - 15.10.2017


Pernille Egeskov, Nye Voksne, Den Sorte Diamant

Pernille Egeskov: Pige, kvinde 18 år, gymnasium, 2. G, udeboende, bor alene i lejlighed, 2017, fotografi. Foto: Pernille Egeskov.

Pernille Egeskov, Nye Voksne, Den Sorte Diamant

Pernille Egeskov: Pige 17 år, gymnasium, skal starte i 3. G, hjemmeboende, 2017, fotografi. Foto: Pernille Egeskov.

Pernille Egeskov, Nye Voksne, Den Sorte Diamant

Pernille Egeskov: Mand 20 år, musiker, bor med ven, 2017, fotografi. Foto: Pernille Egeskov.

Pernille Egeskov, Nye Voksne, Den Sorte Diamant

Pernille Egeskov: Kvinde 21 år, bofællesskab, 2017, fotografi. Foto: Pernille Egeskov.

Pernille Egeskov, Nye Voksne, Den Sorte Diamant

Pernille Egeskov: Kvinde 20 år, næsten afsluttet højskole, kommende pædagogmedhjælper, 2. Sabbatår, bor på højskolen, 2017, fotografi. Foto: Pernille Egeskov.

Pernille Egeskov, Nye Voksne, Den Sorte Diamant

Pernille Egeskov: Dreng 18 år, Gymnasium, 2. g, hjemmeboende, 2017, fotografi. Foto: Pernille Egeskov.

Pernille Egeskov, Nye Voksne, Den Sorte Diamant

Pernille Egeskov: Dreng 16 år, 1. g, hjemmeboende, 2017, fotografi. Foto: Pernille Egeskov.

Pernille Egeskov, Nye Voksne, Den Sorte Diamant

Pernille Egeskov: Nye Voksne (installation view), 2017. Foto: Isak Hoffmeyer.

PRESSEMEDDELELSE

Udstillingen er skabt ud fra idéen om, at man i alderen mellem 16-21 år befinder sig i en fase i livet, hvor man netop kan begynde at opfatte sig selv – og blive betragtet som – en voksen. Man er ikke længere barn, men man befinder sig midt i den følsomme proces, det er at finde og definere sin nye voksne identitet. Man er i ordets egentlige forstand: En ny voksen. 

Til udstillingen har jeg udvalgt 7 Nye Voksne, alle i alderen 16-21 år.

Udstillingen består af 7 fotografier: Et af hver enkelt nye voksnes dør.
Døren er selve døren ind til den nye voksnes hjem/rum. Det være sig døren til den nye lejlighed, døren ind til værelset i bofællesskabet, døren i kælderen i barndomshjemmet, hvor man stadig bor, eller hvor det nu måtte være.
Foran døren er der udlagt den nye voksnes beskidte vasketøj. Det er lagt åbent frem i et enkelt mønster.


Derudover er der udstillet et transskriberet interview med hver ny voksen, som omhandler deres umiddelbare tanker om, hvad de vil tage med sig ud i livet, og hvad de ikke vil tage med sig – det gælder i forhold til konkrete ting, traditioner og familiære mønstre.


Hver ny voksen har derudover givet mig 5 fotografier, som de synes på en eller anden måde viser noget, der er betegnende for deres opvækst. Det kan både være fotos fra ferier, fra fester, af natur, mennesker: den nye voksen udvælger selv.


Til sidst er de hver især blevet bedt om at finde et stykke tøj, som de ikke har nænnet at smide ud, men som de omvendt har efterladt sig i barndomshjemmet.


Disse elementer, de gamle fotografier og tøjet, har jeg brugt til at lave en collage/form/opstilling til hver af de nye voksne.
Det, jeg her er optaget af, er transitionen, overgangen fra et livsstadie til et nyt, og hvor diffust og utilgængeligt det egentlig er, at indfange eller indkredse dette moment. Hvilke tråde løber mellem den nye voksnes tilværelse, og det stof som de efterlader i barndomshjemmet?


Noget skal med, mens andet skal kasseres – en identitet tager form og de unge bliver til nye voksne. 

Pernille Egeskovs praksis generelt: 

Assemblage- og collagemetoden er som oftest et udgangspunkt for både Pernille Egeskovs objekter, installationer, billeder og fotos. Hun benytter mig blandt andet af fundne, ældede stofrester med præg af slid og levet liv, tekstiler med iboende betydninger såsom gardiner, lagner, frakker og underbukser. Pernille Egeskov bruger menneskehår som broderitråd og arbejder også med tekstilets kvaliteter, strukturer og egenskaber, som fx når hun benytter sig af statisk elektricitet som en “lim”, der holder collagerne sammen. Egeskov arbejder både med det rå, trævlede og flænsede stof, men også med sarte eller transparente tekstiler i en forfinet syning eller brodering, ofte kombineret i et. Billedverden er umiddelbart abstrakt, men værkernes materialer, sammensætning og teknik giver dem betydning på forskellige planer. Fortællingerne i værkerne er meget forskelligartede og handler om alt fra vores komplekse relationer til hinanden, fx i par- og familiekonstellationer, til fundamentale eksistentielle grundvilkår. Egeskov kredser ofte omkring emner som tidens gang, livsriter, det uundgåelige forfald, og det at vi skal miste og forgå. 

Skriv kommentarKunstskolen Spektrum
Københavns Kunstskole
Krabbesholm Højskole
Kunsthøjskolen på Ærø
Lilith Performancestudio
TAl R - Glyptoteket