Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

Danske Grafikeres Hus

Sølvgade 14, 1307 København K

MAIL: epost@danskegrafikere.dk

TLF: +45 3313 3185

FAX: +45 3391 1996

WEB: danskegrafikere.dk

Torsdag - fredag 13-17 , lørdag - søndag 11-15


Nils Erik Gjerdevik - Grafik 1982-2015

Nils Erik Gjerdevik

18.08.2018 - 02.09.2018
FACEBOOKEVENT


PRESSEMEDDELELSE

Det er med stor glæde at Danske Gra kere kan invitere til udstillingen Graik 1982-2015 bestående af grafiske værker af Nils Erik Gjerdevik.

På udstillingen viser vi nedslag i hele Nils Erik Gjerdeviks grafiske værk. Det tidligste værk fra 1982 er et  nt por- træt af hans daværende kæreste Banja Rathnov med  re ben, trykt to år før han kommer ind på Kunstakademiet i Prag. Det seneste er fra 2015, hvor Gjerdevik var på Færøerne for at trykke litogra er hos Steinprent i Thor- shavn, et år før Gjerdeviks alt for tidlige død.

I de helt tidlige grafiske værker kan vi se, hvordan det er den vilde fortælling, det handler om, der er en enorm høj energi tilstede i historierne.
Han er en del af sin samtid, vi kan se, hvordan han kikker på de vilde tyskere, det ses specielt tydeligt i det  ne tryk fra 1984, hvor han har trykt en mand, der blæser i halen på en kamel, det er sit eget samtidig med at det klart er i familie med både A.R. Penck og Helmut Middendorf.
Vi kan også se, at han kikker på ældre værker, f.eks. tager han med Svend Danielsen på en udstilling med Erich Ericsøe, der får stor betydning for dem begge. Mange af de tidlige værker fra før Gjerdevik tager til Prag har han trykt hos kunstneren Hans Christian Høier i Birkerød, det er her han møder Sven Danielsen, hovedparten af de tidlige tryk på udstillingen er nogle Gjerdevik gav til Danielsen.

I slut 80’erne inviterer Niels Borch en håndfuld kunstnere til at trykke i sine nye lokaler på Prags Boulevard. Gjerdevik, der altid var meget produktiv, laver en stor serie raderinger, både i farve og sort på hvidt. Trykkene er stadig båret af vilde fortællinger, men det er her ornamentikken dukker op, i nogle af trykkene kan man  nde mønstre, der senere kunne have været hovedmotiv.

I midt 90’erne er der farvede striber, bølger og  ader med motiver på, de  gurative motiver forsvinder stille og roligt til fordel for meget farverige abstraktioner, der blive hans hovedspor over de næste 10 år, mens  gurationen bliver nedtonet, til den tilsidst kun er en reminiscens i form af stiliserede pletter, striber der løber og mønstre, i en både formel og samtidig funky, meget farvefuld version af det abstrakte.

Tak til Svend Danielsen, Edition Copenhagen, Niels Borch, Steinprint, Nils Stærk og Banja Rathnov for godt sammenarbejde og udlån af værker.

Nils Erik Gjerdevik 1962, Oslo - 2016 Frederiksberg Uddannelse: 1984-85 Academy of Fine Art, Prague, CZ

Skriv kommentarTAl R - Glyptoteket
Kunsthøjskolen på Ærø
Lilith Performancestudio
Krabbesholm Højskole
Kunstskolen Spektrum
Københavns Kunstskole