Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

Munkeruphus

Munkerup Strandvej 78, 3120 Dronningmølle

MAIL: kunst@munkeruphus.dk

TLF: +45 4971 7906

WEB: munkeruphus.dk

Torsdag - søndag kl. 12-17, første torsdag i måneden kl. 12-20.


Natt och Dag

Charlotte Gyllenhammar

18.06.2017 - 03.09.2017


PRESSEMEDDELELSE

MUNKERUPHUS er stolte af at kunne præsentere den første soloudstilling i Danmark med Charlotte Gyllenhammar, en af Sveriges mest toneangivende, nulevende kunstnere. Hidtil har kunstnerens værker kun været vist herhjemme på gruppeudstillinger på Charlottenborg (2004), Louisiana (2013) og Chart Art Fair (2014).  

Det er derfor med særlig stor glæde, at Munkeruphus fra d. 17. juni til 3. september 2017 viser en stor udstilling med nye og ældre værker af kunstneren, der arbejder med både video, skulptur, fotografi og installationer.  

Charlotte Gyllenhammar slog for alvor sit navn fast i 1993 med værket Die for You, hvor hun hængte et kæmpemæssigt egetræ på hovedet mellem to bygninger over gågaden i centrum af det travle Stockholm. Det omvendte perspektiv har lige siden været et gennemgående tema for kunstnerens værker, der på tværs af medier undersøger, hvad der sker, når hverdagen bringes ud af balance.  

Centralt i Charlotte Gyllenhammars mangeårige praksis står en række fotografier og video-projektioner af uidentificerede kvinder; alle hængende med hovedet nedad. De er ofte iklædt store kjoler, der får dem til at minde om blomster i fuldt flor, men samtidig synes de også fanget og indeklemt. Som eksotiske planter i færd med at fortære sig selv.  

Et andet motiv, der har fulgt Charlotte Gyllenhammar gennem årene, er barnet, dets perception og eksponering i en verden, som det endnu ikke er parat til at stå til ansigt med. Uden at værkerne på nogen måde bliver selvbiografiske, refererer flere af dem til situationer og stemninger, kunstneren har kendt fra sin barndom, hvor hun, som datter af Volvo-industrimagnaten P.G. Gyllenhammar, levede med stor bevågenhed og i visse perioder også med trusler om kidnapning.  

Selvom Charlotte Gyllenhammars ophav er meget langt fra de flestes, taler hendes værker til noget alment menneskeligt i os alle. Vi kan relatere til dem. De handler om barnet, om at være kvinde og kunstner klemt af normer - og ikke mindst om ensomhed og livets skrøbelighed som fælles grundvilkår.  

Natt och Dag er første udstilling under temaet UDSYN i Munkeruphus’ nye profil, hvor værker af internationale kunstnere én gang om året præsenteres på solo- eller gruppeudstillinger. I de kommende år med særligt fokus på skandinaviske kunstnere fra vores nabolande.  

Skriv kommentarTAl R - Glyptoteket
Krabbesholm Højskole
Kunsthøjskolen på Ærø
Københavns Kunstskole
Lilith Performancestudio
Kunstskolen Spektrum