Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

Den Frie Udstillingsbygning

Oslo Plads 1, 2100 København Ø

MAIL: info@denfrie.dk

TLF: +45 3312 2803

WEB: denfrie.dk

Tirsdag - søndag kl. 12-18, torsdag kl. 12-21. Mandag lukket.


Moon Skin Lucid Walk

Kirstine Roepstorff, Evren Tekinoktay, Carol Rama

10.01.2015 - 01.03.2015
FACEBOOKEVENT


Kirstine Roepstorff & Carol Rama: MOON SKIN LUCID WALK (installation view), Den Frie, 2015.

Kirstine Roepstorff: MOON SKIN LUCID WALK (installation view), Den Frie, 2015.

Kirstine Roepstorff: MOON SKIN LUCID WALK (installation view), Den Frie, 2015.

Kirstine Roepstorff & Carol Rama: MOON SKIN LUCID WALK (installation view), Den Frie, 2015.

Kirstine Roepstorff: MOON SKIN LUCID WALK (installation view), Den Frie, 2015.

Evren Tekinoktay & Kirstine Roepstorff: MOON SKIN LUCID WALK (installation view), Den Frie, 2015.

Kirstine Roepstorff: MOON SKIN LUCID WALK (installation view), Den Frie Udstillingsbygning, 2015.

Kirstine Roepstorff & Carol Rama: MOON SKIN LUCID WALK (installation view), Den Fri, 2015.

Evren Tekinoktay: MOON SKIN LUCID WALK (installation view), Den Frie, 2015.

Evren Tekinoktay: MOON SKIN LUCID WALK (installation view), Den Frie, 2015.

Kirstine Roepstorff, Evren Tekinoktay & Carol Rama: MOON SKIN LUCID WALK (installation view), Den Frie, 2015.

PRESSEMEDDELELSE

Vi åbner dørene for udstillingen Moon Skin Lucid Walk med tre kvindelige kunstnere, hver med deres markante visuelle særpræg. Vi har inviteret Kirstine Roepstorff og Evren Tekinoktay samt den karismatiske italienske billedkunstner Carol Rama til at udstille sammen, hvilket er første gang nogensinde. Med Roepstorff og Tekinoktay, der begge er født i 1972 og Rama, der har levet siden 1918, bliver udstillingen en præsentation af en betydningsfuld del af samtidskunsten, som samtidig peger tilbage på en vigtig, tidlig forløber i Rama.

På trods af kunstnernes indbyrdes forskelligheder fornemmer man et slægtskab, som måske ikke lader sig definere, men som bliver tydeligt, når værkerne vises sammen. For alle tre kunstnere gælder det, at taktilitet og stoflighed er centrale elementer i deres værker, men deres udtryk går fra det forførende, kraftfulde og ekspressive til det skrøbeligt sanselige. Af lighedspunkter og sammenfald kunstnerne imellem kan desuden peges på collageæstetikken, appropriationen som metode, den meget personlige brug af farve og - for Tekinoktay og Rama især - desuden den tematiske optagethed af kønsspørgsmål. Alle tre kunstnere formår at gøre det sanselige betydningsbærende og udtrykke noget tankemæssigt vedkommende i en kropsligt appellerende og visuelt fængende form.

Kirstine Roepstorff er en dansk kunstner, der hovedsageligt er kendt for sine stærkt visuelle collager med politiske undertoner og mange lag af fortællinger, loadet med information. På Moon Skin Lucid Walk viser hun flere helt nye værker, som i første omgang ikke ligner det, vi herhjemme forbinder med Kirstine Roepstoff. Værkerne her er en videreudvikling af hendes collageteknik, men forenklet og kogt ind til en koncentreret fond. Hendes evner til at komponere og hendes forståelse for farvesammensætning er stadig tydelig, men nu med et stramt, enkelt udtryk. Hun arbejder stadig primært i stor skala, men anvender færre materialer, hvor især messing er gennemgående i mange af hendes værker.

De sidste år er hun i stigende grad begyndt at skabe tredimensionelle, stramme, skulpturelle værker, dog uden at miste det karakteristiske collage-udtryk. På indholdssiden er det de mere eksistentielle spørgsmål, som interesserer hende. Med titler som eks. Horizon of the Moving Minds (2014) og Lucid Dream Cabinets (2014) er det overvejelser omkring tilstande og stilstande, forandringer, bevægelse og bevidsthed i tid og rum, der er omdrejningspunktet. Hun er især optaget af, hvilket forhold, der skaber os som hele mennesker og som har direkte indflydelse på, hvordan vi møder den verden, vi omgiver os med. Igennem længere tid har hun arbejdet med fænomenet klang: "Med klangen som vibration forsøger jeg at give det formløse en form, der kan ses med øjet" forklarer Roepstorff om flere af udstillingens værker. Det er lang tid siden vi i Danmark er blevet præsenteret for en så stor præsentation af Roepstorffs værker og det er os en stor glæde af kunne vise den retning hendes produktion har taget.

Evren Tekinoktay har altid interesseret sig for spørgsmål omkring køn, eller som hun formulerer det: "Jeg arbejder med køns-science fiction, som når køn kollapser eller går i opløsning". Hun skaber hovedsagelig sine værker af udklippet visuelt materiale og malede flader. Hos den tyrkiskfødte, danske kunstner tager værkerne dog karakter af egentlige malerier med collageelementer snarere end omvendt. Værkerne er minutiøst udført og meget detaljeorienterede med en stoflighed, der virker på een gang impulsiv og gennemtænkt. Et særligt kendetegn ved Tekinoktays værker er brugen af pastelfarver, som næsten altid er suppleret af sort. Hendes collager spiller ofte på det kitschede og handler for hende om at udforske det, hun betegner som 'female mimics'. Selv siger hun om sine figurer, at de er tragiske skønheder på kanten af opløsning. Hun har arbejdet med collage siden hun var fire år gammel og har, efter eget udsagn, altid oplevet det som en nødvenlighed at kunne klippe verden itu for at sætte den sammen på ny.

Tekinoktay er desuden kendt for sin lingeriebutik, et kunstnerisk projekt hun arbejde på i ni år og afsluttede i januar 2013. På denne udstilling viser Tekinoktay en række helt nye værker, som ikke har været vist før. Bl.a. - og dette er et helt nyt medie for hende - et par videoværker, herinblandt værket Closet, hvor hun overfører collageteknikken til film- og videomediet. Derudover viser hun seks helt nye neonrelieffer - også et materiale hun ikke tidligere har arbejdet med og som derfor for første gang kan opleves på denne udstilling.

Carol Ramas billedunivers er finurligt, til tider grænseoverskridende og bevæger sig et sted mellem det poetiske og det neurotiske. Hun er mest kendt for sine ekspressive og eksplicitte akvareller af legemsdele og nøgne kroppe, som hun udførte både i 1930erne og 40erne og igen i 80erne i en meget personlig, grotesk og kontroversiel stil. I mellemkrigstiden blev hendes værker opfattet som stærk stødende og uanstændige og blev i en periode censureret af de Italienske myndigheder. Derefter bevægede hun sig i en mere formalistisk, abstrakt retning og eksperimenterede med forskellige materialer, især gummi fra cykelslanger, et materiale som relaterer sig til hendes barndom og faderens cykelværksted i Torino.


Rama fik først sit internationale gennembrud i 1980 efter at have været mere eller mindre ukendt udenfor Italien gennem en lang kunstnerisk karriere. Efter mange år med begrænset bevågenhed har hun i dag opnået en nærmest ikonisk status og er en stor inspiration for flere yngre kunstnere. Hendes værker har været vist på institutioner som Stedelijk i Amsterdam, ICA i Boston og Nottingham Contemporary og hun vandt en Guldbjørn ved Venedig Biennalen i 2003. Netop nu er hun aktuel med en omfattende retrospektiv udstilling på MACBA, som derefter turnerer videre til Musée d'Art moderne de la Ville de Paris, EMMA - Espoo Museum of Modern Art, Irish Museum of Modern Art i Dublin og slutteligt på GAM - Galleria Civica d'Arte Moderna e Contemporanea i Torino. Af den grund vil Moon Skin Lucid Walk kun omfatte et mindre udvalg af Ramas værker, som vi håber vil inspirere til videre udforskning af hendes virke.

Moon Skin Lucid Walk er primært en præsentation af Roepstorff og Tekinoktays to kunstnerskaber, akkompagneret af Ramas både fascinerende og skræmmende univers. Udstillingen er også en påmindelse om de muligheder, der findes i de stoflige, taktile aspekter af kunsten i en periode, hvor samtidskunsten ellers ofte omtales som (og kritiseres for at være) meget konceptuel og idéfokuseret i sin tilgang og udtryk. Det bliver et glædeligt gensyn med Roepstorff og Tekinoktay i et fornyet formsprog og starten på et, for de flestes vedkommende, nyt bekendtskab med Carol Rama.


Skriv kommentarKunsthøjskolen på Ærø
Krabbesholm Højskole
Københavns Kunstskole
Kunstskolen Spektrum
Lilith Performancestudio
TAl R - Glyptoteket