Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

VÆG

Jernbanegade 20A, 9000 Aalborg, DK

Onsdag – fredag 12–18, lørdag 11–15


Monomyth

Sylvest Jeppesen

18.08.2019 - 14.09.2019
FACEBOOKEVENT


PRESSEMEDDELELSE

Det er første gang at VÆG viser værker af den danske kunstner Sylvest Jeppesen (f. 1974).
Fra den gamle håndværkerbaggård i hjertet af Fredericia, har Sylvest de sidste mange måneder været på en heroisk rejse alene. Hundredevis af timer er tilbragt med at udfordre, opbygge, nedbryde og (gen)skabe værker. Primært malerier - olie på lærred. Men også mindre skulpturer. Sylvest hylder håndværket - de klassiske greb. Det tager tid. Farverne blandes - der eksperimenteres ofte i søgen efter den ’perfekte’ grønne nuance. Værkerne opbygges lag for lag. Inspirationen er bl.a. fra ekspressionistiske malere som Paul Gauguin og Edvard Munch - men også noget kubistisk i de skulpturelle menneskefigurer, som optræder i værkerne.
 
Titlen på udstillingen ’MONOMYTH’ refererer til vores selvforståelse. Til psykologiske landskaber - til de almenmenneskelige grundvilkår, som vi alle rummer. Sylvest tager fat i en mere klassisk fortælling om arketyper. Ofte arbejder han ud fra en myte, en sætning, et digt - emner, der beskriver den menneskelige psyke. Malerierne kan umiddelbart virke mørke og dystre - man midt i melankolien ligger roen og skønheden.
Sylvest bruger melankolien som en kilde til processen med værkerne. Herom siger han:

”Vi føler alle savnet og længslen efter at blive hele mennesker – derfor er kærlighedslængslen så vigtig en ingrediens i melankolien. Det er ikke længslen efter en partner, der ligger på bunden af den, det er længslen efter den del af os selv vi har mistet, og som flere myter handler om: Adskillelsen i to og længslen efter at blive ét igen på et højere plan.”

I en overeksponeret og tempofyldt digital verden, hvor selviscenesættelse er markant, lurer selvbedraget. Hvilket billede tegner vi af os selv -  hvordan matcher det virkeligheden? Hvor godt kender vi i virkeligheden os selv?
I mange af værkerne optræder personer med papnæse - ofte malet i gul. Papnæsen symboliserer netop løgnen - og vores mangel på selvindsigt.
Kan det lade sig gøre at være oprigtig? Kan vi inderst inde i vores ubevidste være et helt andet menneske, end vi reelt giver udtryk for?

Sylvest har gennem tiden deltaget på flere censurerede udstillinger, men det er først nu, efter en pause på mere end 10 år, at fokus atter professionelt er på det kunstneriske virke.

Sylvest er autodidakt - forstået på den måde, at han har flere ophold på kunsthøjskoler - herunder studier i klassisk tegning og kunsthistorie på Accademia del Giglio i Firenze, Italien.

Sylvest Jeppesen vil være tilstede ved ferniseringen.

Skriv kommentarKunsthøjskolen på Ærø
Københavns Kunstskole
Krabbesholm Højskole
Lilith Performancestudio
Kunstskolen Spektrum
TAl R - Glyptoteket