Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

Danske Grafikeres Hus

Sølvgade 14, 1307 København K

MAIL: epost@danskegrafikere.dk

TLF: +45 3313 3185

FAX: +45 3391 1996

WEB: danskegrafikere.dk

Torsdag - fredag 13-17 , lørdag - søndag 11-15


Mogens Gissel billeder på PAPIR

Mogens Gissel

02.05.2015 - 24.05.2015
FACEBOOKEVENT


PRESSEMEDDELELSE

Som ung kunstner kan man godt føle sig forbigået eller snarere gå en bue uden om alle de ældre kunstnere og deres sammenslutninger måske af den rimeligt klare årsag, at man prøver at skabe sin egen forståelse af kunsten i dag. Dette kan dog til tider føre til en blindhed overfor kunsthistorien og medvirke til den lidt sørgelige kendsgerning, at man ofte ser, at kunstnere hører deres egen generation til.

Derfor var det med stor glæde og nysgerrighed, da jeg første gang stødte på Mogens værker. Det var i en stor monografi over hans virke, som jeg stødte på i det gamle kunstnerværtshus Cafe Blomsten ved Nyhavn. Igennem bogen fik jeg et blik ind i en stor billedskabers poetiske univers, med malerier af fodbold spillere og cirkus artister over til flimrende abstraktioner, der fremstod som pulserende interiør landskaber.

Helt uvidende omkring Mogens, blev jeg nød til at spørge i baren hvor bogen kom fra og om de kendte Mogens. Mogens var en ven af baren og skulle snart have en udstilling dernede, hvor jeg ville have mulighed for at møde ham i egen person - straks introducerede jeg min ven og kollega fra Danske Grafikeres udstillingsudvalg Peter Larsen til Mogens og vi blev enige om, at vi gerne ville møde Mogens og snakke med ham om mulighederne, for at lave en soloudstilling i Danske Grafikere. Og nu godt 8 måneder efter mit første møde med Mogens, sidder vi, Peter og jeg, i en rød Skoda på vej til Odder for at mødes med Mogens igen og se værkerne til hans udstilling i Danske Grafikere.

Når Mogens snakker om maleri er det ud fra et ærligt og personligt udgangspunkt. Han tænker ikke sine billeder som ideer, for som han siger: hvis jeg har lyst til at male Århus domkirke, er det ikke en idé men et motiv. Derefter fortæller han, at hver gang Henri Matisse fik en idé gik han en lang tur, så kunne han male når han kom hjem.

Jeg har altid været fascineret af kunstnere, der forholder sig jordnært og hverdagspraktisk til deres værker. Nogle kaster om sig med store floskler, referencer og symboler til alt fra filosofi, teori og historie. Mogens maler en mand hvis hat blæser af i vinden.
Ikke sagt, at Mogens ikke er en eftertænksom herre. Tværtimod, men det virker som, han lader omstændighederne og hans fantasi bære kompositionerne i hans billeder. Det kan han fordi han i snart en menneskealder har leget og komponeret med de præmisser, som findes inden for billedsproget - og dygtiggjort sig til lige præcis dét. Man kan fornemme, at Mogens interesserer sig for at male malerier. Det kan være fra helt abstrakte farveflader, til en lille akvarel af hans hustru Ruth. Men det er måden det er gjort på. Det er hvordan han udfører håndværket, og hvordan eksperimentet overføres til billede.

Til udstillingen i Danske Grafikere, Mogens Gissel billeder på PAPIR, har Mogens udvalgt en række papirværker fra de sidste fyrre år, som aldrig før har været vist i København. Her skal bl.a. nævnes en række værker fra halvfjerdserne, som han betegner som et årti, hvor han var ekstremt produktiv og ikke altid havde råd til lærred og oliemaling. Der blev ikke taget højde for, om maleriets materialer slap op, hvis der ikke var mere lærred var det videre på papir med alt hvad der lige var forhånden. Mogens er ligeglad. Han tegner ikke skitser til at videreformidle i andre formater eller discipliner. Han tegner eller maler. Det er nok i sig selv. Alle hans værker har samme ret til at eksistere i verden og alle tekniker kan noget forskelligt. Det samme gælder valg af formater, der i hans praksis spænder fra helt små værker af postkortstørrelse, til husgavlsudsmykninger. Alt kan noget forskelligt og alt er på lige fod og har ret til at eksistere. Det skal man først og fremmest nyde når man besøger udstillingen i Danske Grafikere, som på sin vis er en rodet, men ærlig og ligefrem retrospektiv udstilling af en mands arbejde igennem de sidste 40 år med kunsten tæt inde på livet.

Mogens Gissel f. 1941 i Hornslet, har siden 1981 boet og arbejdet i Odder. Har udover en aktiv udstillingspraksis siden midten af tresserne modtaget Eckersbergmedaljen og den livsvarige ydelse fra statens kunstfond. Er medlem af kunstnersamfundet, Corner og Vrå udstillingen.

Danske Grafikeres udstillingsudvalg
Magnus Frederik Clausen og Peter Larsen
København 21/4 2015

Skriv kommentarKrabbesholm Højskole
Københavns Kunstskole
TAl R - Glyptoteket
Lilith Performancestudio
Kunstskolen Spektrum
Kunsthøjskolen på Ærø