Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

Den Frie Udstillingsbygning

Oslo Plads 1, 2100 København Ø

MAIL: info@denfrie.dk

TLF: +45 3312 2803

WEB: denfrie.dk

Tirsdag - søndag kl. 12-18, torsdag kl. 12-21. Mandag lukket.


Mamelles Ancestrales

Tabita Rezaire

25.05.2019 - 18.08.2019
FACEBOOKEVENT


PRESSEMEDDELELSE

Fra forhistoriske senegambiske stencirkler og rumaffald til meditative overvejelser om kosmos og mennesket. Det er os en stor glæde endelig at kunne præsentere det nyproducerede værk Mamelles Ancestrales af den højaktuelle fransk-guyanesisk-danske kunstner Tabita Rezaire. Værket kan ses frem til 18. august i Den Frie Udstillingsbygnings underetage. Der er fernisering og afterparty i Artweek regi med DJ KaPow Collective fredag d. 24. Maj kl. 17-23.

Tabita Rezaire tilhører generationen af kunstnere, som er opvokset med World Wide Web, hvor cyberspace synes akkurat lige så selvfølgeligt, som den luft vi indånder. Med en karakteristisk digital interface-æstetik kombineret med det Rezaire selv kalder ’digital healings-aktivisme’, udfolder hun sin praksis et sted imellem feministisk tænkning og teknologipolitiske anliggender. Hun repræsenterer en tendens på kunstscenen, som er uhyre præsent, og er derfor et rigtig godt bud på, hvad der rører sig netop nu.

Med inspiration hentet fra forhistoriske senegambiske stencirkler, astro-arkæologi og afrikanske kosmologiske forståelser, ønsker hun med installationen Mamelles Ancestrales at skabe en tydelig forbindelse mellem himmel og jord, hvor rummet, internettet, det fysiske analoge liv og det spirituelle sameksisterer. Gennem tiden har alverdens kulturer søgt mod himmelen for at orientere sig, finde svar og forstå universets mysterier. Observationer af himmelrummet har haft stor indflydelse på arkitektur, navigation, landbrug, matematik og kunst. Med Mamelles Ancestrales undersøger Rezaire, hvad vores forfædre kiggede efter, og hvilke metoder de brugte til at forstå sammenhænge. Værket er tænkt som en slags meditation over rummet og en blotlæggelse af kommunikative stier mellem kosmos og menneskeheden. På underfundigvis trækker hun trådene til kolonisering af rummet og økonomisk spekulation til undersøgelser af menneskers trang til at observere og kontrollere universet, hvad enten det er med stencirkler eller satellitter.  

Stencirklerne er en samling præhistoriske gravfelter etableret mellem år 300 f.Kr. og 1500-tallet. De senegambiske stencirkler er en gruppe sten placeret i en cirkel og bygget op over det planetariske system og de tidligste eksempler på forhistoriske astronomiske observatorier. Mens Stonehenge og Avebury i Nordeuropa bliver hyldet som arkitektoniske og astronomiske landmarks, er de afrikanske stencirkler mindre kendte. I Mamelles Ancestrales udgøres stencirklerne af en særlig skandinavisk grøn og sart pink granit, for derved at forankre værket til dets placering i Den Frie Udstillingsbygning.

Udstillingen er resultatet af en research foretaget i forbindelse med en ekspedition til stencirklerne i de 4 regioner; Sine Ngayene og Wanar i Senegal samt Wassu og Kerbatch i Gambia. Forskningsgruppen bestod af studerende og/eller videnskabs- og historieentusiaster. Interviews med landsbyboere, videnskabsfolk og kunstnere indgår i essay-filmen Earth Line / Skye Eye, som er en del af den samlede installation.

Tabita Rezaire (f. 1989) er uddannet fra Central Saint Martins College of Art, London, 2013 og har desuden en bachelorgrad i økonomi fra University Paris Dauphine og Copenhagen Business School, 2010. Hun har haft soloudstillinger i Vincennes, Paris og Johannesburg, og har deltaget i en lang række gruppeudstillinger bl.a. i Berlin og London. Sidste år deltog hun på  ALT_CPH med en performance lecture. Med værket Mamelles Ancestrales er det  første gang hun udstiller i en længere periode i Danmark.

Tabita Rezaire vil være til stede ved ferniseringen.

DJ KaPow Collective udgøres af den feministiske kunstgruppe KaPoW. De skaber trygge rum fra den cisheteropatriarkalske verdensorden og fyrer op for en fest bag dj-pulten med et hardcore sammensurium af musik, kunst og aktivisme.

Skriv kommentarKrabbesholm Højskole
Københavns Kunstskole
TAl R - Glyptoteket
Kunsthøjskolen på Ærø
Kunstskolen Spektrum
Lilith Performancestudio