Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

Munkeruphus

Munkerup Strandvej 78, 3120 Dronningmølle

MAIL: kunst@munkeruphus.dk

TLF: +45 4971 7906

WEB: munkeruphus.dk

Torsdag - søndag kl. 12-17, første torsdag i måneden kl. 12-20.


Losing our Heads

Cathrine Raben Davidsen

30.08.2015 - 01.11.2015
FACEBOOKEVENT


PRESSEMEDDELELSE

Det glæder os at kunne byde velkommen til årets soloudstilling på Munkeruphus. Her vises de nyeste værker i maleri, tegning og keramik af den anerkendte danske billedkunstner Cathrine Raben Davidsen.

På udstillingen Losing our Heads inviteres vi indenfor i et univers af mytologi, fortælling og historie. Titlen er lånt fra den amerikanske forfatter Regina Jones, hvis bog af samme navn udgør en samling af historiske, litterære og kunsthistoriske beretninger om dekapitation; dvs. det at tabe eller miste hovedet. Særligt i kunsthistorien optræder 'hovedtabet' som et tilbagevendende motiv, der fra antikken til i dag er blevet brugt som et kraftfuldt billede på splittelsen af krop og sind.

Med afsæt i antikke myter, historiske fortællinger og nyere litteratur udgør udstillingen Losing our Heads en for- tælling om tab. Men det er ikke det fysiske hovedtab, der interesserer Cathrine Raben Davidsen. I stedet fungerer titlen som en metafor for det kontroltab, man kan opleve, når det rationelle 'jeg' fortrænges, og følelserne tager styringen. Det er en mental løsrivelse, der giver mulighed for en udvikling - både personligt og kunstnerisk.

Til udstillingen Losing our Heads har Cathrine Raben Davidsen skabt en serie nye, keramiske værker. Inspireret af både japansk raku-keramik og mexicansk terrakotta-arbejde har hun koncentreret sig om både formmæssig enkelthed og stoflighed i materialet.

Også i sine malerier og tegninger har hun valgt at arbejde på en ny måde. Hun har løsnet op for sin komposition og mættet billedfladen ved at bygge værkerne op af flere lag blæk, kul, olie, pastel, pigment og akryl. Det ses bl.a. i The Red Ribbon, en serie af tegninger skabt med udgangspunkt i novellen om pigen, der mister hovedet efter, at det bånd, som hun altid bærer om sin hals, bliver løsnet. De intime og stemningsfyldte portrætter bærer også reference til de såkaldte Bals des victimes, en række myteomspundne fester afholdt i årene efter den Franske Revolution, hvor man i kunstfærdige kostumer og med røde bånd om halsen festede til ære for guillotinens ofre.

I begge fortællinger optræder båndet som et symbol på dét, der holder krop og hoved sammen. Også hos Cathrine Raben Davidsen eksisterer der et bånd, en karakteristisk streg, der væver motiverne sammen og løber som en rød tråd gennem hendes værkproduktion.

Cathrine Raben Davidsen (f. 1972, Danmark) bor og arbejder i København. Hun har studeret på kunstakademier i Italien samt Holland og tog afgang fra Det Kgl. Danske Kunstakademi i 2003. Cathrine Raben Davidsen har været særdeles udstillingsaktiv i både ind- og udland med soloudstillinger på Gl. Strand, Trapholt og Horsens Kunstmuseum. Hun er repræsenteret i en lang række internationale og nationale samlinger herunder Sta- tens Museum for Kunst, Trapholt og Horsens Kunstmuseum. Hun har modtaget prestigefulde legater fra bl.a. Statens Kunstfond, Niels Wessel Bagges Hæderslegat og Anne Marie Telmanyi Født Carl-Nielsens Hæderslegat. Hendes værkproduktion spænder vidt fra monumentale kul- og blæktegninger på papir til maleri, collage, bro- deri og keramik samt scenografi og kostumedesign, senest for Den Kongelige Ballet.

Skriv kommentarKunsthøjskolen på Ærø
Krabbesholm Højskole
TAl R - Glyptoteket
Kunstskolen Spektrum
Københavns Kunstskole
Lilith Performancestudio