Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

Nivaagaards Malerisamling

Gl. Strandvej 2, 2990 Nivå

MAIL: museum@nivaagaard.dk

TLF: +45 4914 1017

FAX: +45 4914 1057

WEB: nivaagaard.dk

Tirsdag - fredag 12-16. Lørdag, søn- og helligdage 11-17


Kunstnerbrødre. L.A. Ring og H.A. Brendekilde

L.A. Ring, H.A. Brendekilde

22.09.2019 - 26.01.2020


PRESSEMEDDELELSE

Udstillingens fokus er det usædvanlige kunstneriske parløb mellem kunstnerne L.A. Ring (1854-1933) og H.A. Brendekilde (1857-1942), der finder sted i perioden 1880-1920. Begge kommer fra fattige kår og deler i perioder både værelse og atelier i København i en tid præget af store politiske og sociale forandringer. Som brødre i kunsten deler de et fælles udgangspunkt, men udvikler sig forskelligt og får et forskelligt efterliv.

Fælles for Ring og Brendekilde er deres sociale engagement. De skildrer i deres værker livet, arbejdet og døden på landet blandt de fattigste, hvor de er vokset op, og motiverne udgør nogle af realismens fremmeste eksempler i dansk billedkunst.

Kunstnerbrødre
Laurits Andersen (L.A. Ring) og Hans Andersen (H.A. Brendekilde) møder hinanden på Det Kgl. Danske Kunstakademi omkring 1877. I samtidens kunstkritik bliver Ring og Brendekilde ofte omtalt under ét i aviserne. De bliver anmeldt som ’bondemalerne’, og deres tidlige værker vidner om en tæt indbyrdes dialog.For ikke at blive forvekslet tager de begge navn efter de landsbyer, de kommer fra, nemlig landsbyen Ring tæt på Næstved og Brændekilde på Fyn.

I deres malerier skildrer Ring og Brendekilde på ærlig vis livet på landet, som de begge kender indefra. Lige fra landarbejdernes tunge livsvilkår til de legende børn i landsbyen. Billedernes stemning veksler mellem smerte og idyl og fører os tilbage til en brydningstid, hvor realisme og symbolisme optog sindene på skift. Hvor Ring kredser om ateisme og ensomhed, maler den sene Brendekilde populære stokrosemotiver og indgår i mindre grad end kunstnerbroderen i kunstmuseernes samlinger.

Udstillingen, der er blevet til i et samarbejde med Randers Kunstmuseum og Brandts - Museum for Kunst & Visuel Kultur, byder på et fyldigt udvalg af Ring og Brendekildes bedste malerier samt værker i keramik og glas. Der vises værker fra landsbyerne på Sjælland og Fyn og fra København, samt malerier fra de rejser, der især for Brendekilde blev en kilde til stor inspiration.

‘Kunstnerbrødre. L.A. Ring og H.A. Brendekilde’ kan ses på Malerisamlingen frem til 26. Januar 2020. Gennem hele udstillingsperioden afholdes arrangementer og aktiviteter med tilknytning til den spændende brydningstid omkring Ring og Brendekilde, og der trækkes tråde fra periodens kunstneriske idealer op til nutiden. Læs mere nedenfor.

Pontoppidan, Bille August og stråbroderier
Malerisamlingen holder foredrag og viser film om perioden. Litteraturforedragene kredser om både Henrik Pontoppidan, der skrev fortællingen 'Nattevagt' over Ring og Brendekilde, samt Thomas Korsgaard og Kim Fupz Aakeson som forskellige repræsentanter for realismen af i dag. Bille August fortæller om at skabe sine markante, historiske film fra perioden. Museets succesfulde broderikreds introducerer for første gang i Danmark stråbroderi med inspiration fra almuemotiverne. Museumscafeen serverer bondemad, mens butikken tilbyder økologiske naturprodukter og gammeldags legetøj.

Skriv kommentarKrabbesholm Højskole
Kunstskolen Spektrum
Københavns Kunstskole
TAl R - Glyptoteket
Lilith Performancestudio
Kunsthøjskolen på Ærø