Få nyheder, ferniseringer og events hver uge i din mailbox. Tilmeld dig Kopenhagens ugentlige nyhedsmail

Museet for Samtidskunst

Stændertorvet 3D, 4000 Roskilde

MAIL: info@samtidskunst.dk

TLF: +45 4631 6570

FAX: +45 4631 6571

WEB: samtidskunst.dk

Tirsdag, torsdag & fredag 12-17 Onsdag 12-20 Lørdag-søndag 11-16


Kapital

Henrik Plenge Jakobsen

21.09.2013 - 03.11.2013
FACEBOOKEVENT


PRESSEMEDDELELSE

Museet for Samtidskunst viser i efteråret 2013 Kapital - den første retrospektive udstilling med Henrik Plenge Jakobsen.

Kapital indeholder værker fra 1991 til 2013 og præsenterer den del af Plenge Jakobsens kunstnerskab, som udfolder sig i det offentlige rum, samt en række værker, som knytter an til museets profil, nemlig hans aktioner og happenings. I forlængelse heraf finder udstillingen sted i Roskilde by og på Museet for Samtidskunst.

Langt størstedelen af udstillingens værker har ikke tidligere været vist i Danmark. Det hænger især sammen med, at Plenge Jakobsen (f. 1967) tilhører den såkaldte 90er-generation af danske kunstnere, der hovedsageligt fik deres kunstneriske gennembrud i udlandet. For Plenge Jakobsen skete det med udgangspunkt i Paris, hvor han studerede og var bosat i en årrække i 1990erne. Her samarbejdede han blandt andet med nogle af tidens toneangivende kuratorer, såsom Hans-Ulrich Obrist, Jerôme Sans og Nicolas Bourriaud. Samtidig var Plenge Jakobsen del af en aktiv gruppe af danske kunstnere, som stod bag en række udstillinger og seminarer, som bragte internationale kunstnere og teoretikere til København, eksempelvis udstillingen Update, 1996 og seminaret Social Plastic, 1995.

I årene 1994-99 samarbejdede Plenge Jakobsen med kunstneren Jes Brinch under navnet Burn Out. De deltog blandt andet på den legendariske udstilling Traffic i CAPC, Bourdeaux i 1996 kurateret af Bourriaud - en nøgleudstilling for det siden så ofte anvendte begreb for den nyeste kunst, relationel æstetik. Museet for Samtidskunst har for nyligt erhvervet Burn Out-værket Smashed Parking, et fotoværk af duoens smadrede parkeringsplads på Kongens Nytorv fra 1994.

Udstillingens værker i Roskilde by knytter an til byens institutioner, såsom banken, kirken, biblioteket, arresthuset, gymnasiet og andre kernepunkter i vores genneminstitutionaliserede liv. Værkerne i det offentlige rum betjener sig ofte af et offensivt og udadvendt sprog med en direkte appel til den forbipasserende.

Udstillingen på museet er af en lidt anden karakter. De fleste af værkerne har indgået i en performance eller i en offentlig aktion. Narhvalstanden indsmurt i ultramarinblå pigment, plastikslangerne med spermkredsløb og de øvrige arbejder er ifølge kunstneren: "en slags resultater med en indlejret hukommelse af noget som hændte engang og som nu kun er delvist synligt, en slags tids- eller handlingskapsler for en mere eller mindre obskur omgang med objekter."

Til udstillingen er udarbejdet en lille guide, hvor de fleste af udstillingens værker er kommenteret i kort form forfattet af kunstneren selv. I stedet for dokumenterende fotografier er værkerne gengivet i form af tegninger udført af kunstneren Jakob Boeskov, som Plenge Jakobsen over årene har haft flere samarbejder med. Kataloget rummer desuden et lille kort, der viser vej til udstillingens værker i Roskilde byrum.

Henrik Plenge Jakobsen (f. 1967) er uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi i 1994 og studerede på Ecole Nationale Superieure des Beaux Arts, Paris samt på Institut des hautes études des arts plastiques i årene 1992-93.

Henrik Plenge Jakobsen har udstillet internationalt siden 1992, heriblandt på: Museé d´art Moderne de la Ville de Paris, Kiasma, Helsinki; Moderna Museet, Stockholm; Frankfurter Kunstverein; Stedelijk Museum, Amsterdam; Witte de With, Rotterdam, Musée d´Art Contemporain, Lyon; Serpentine Gallery, London; Artists Space, NYC. Han har endvidere haft soloudstillinger på bl.a.: Portikus, Frankfurt am Main, 2004; Statens Museum for Kunst, København, 2005; South London Gallery, London, 2005; Kunstverein Düsseldorf, 2010.

Fra 2006-2012 var Plenge Jakobsen professor på Kunstakademiet i Oslo.

Læs mere om Henrik Plenge Jakobsen på www.henrikplengejakobsen.net

Udstillingen er en del af Museet for Samtidskunsts 2-årige program Museet går i byen, der realiseres med tilskud fra Nordeafonden.

Se mere på www.samtidskunst.dk/projekter

Sted: Museet for Samtidskunst og rundt omkring i Roskilde by

Åbningstider: Tirsdag til fredag 11-17. Lørdag og søndag 12-16.

Værker placeret i banken, biblioteket etc. følger institutionernes åbningstider. Værker placeret udendørs kan ses alle døgnets timer.

Pris: Voksne: 40. Seniorer: 20. Medlemmer/studerende/børn: gratis

Katalog: En lille guide med bykort udleveres gratis ved køb af billet eller sælges separat for 20 kr.

Guiden kan også downloades på www.samtidskunst.dk

 

 

 

Skriv kommentarLilith Performancestudio
Krabbesholm Højskole
Kunsthøjskolen på Ærø
Københavns Kunstskole
TAl R - Glyptoteket
Kunstskolen Spektrum